Модернізація водогону: як ми з’їздили на житомирський водоканал

0

Селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина звернулася до мене як до голови комісії з питань ЖКГ, щоб ми разом з членом комісії Олександром Ковальчуком з’їздили до Житомира. Та ми повинні були перейняти досвід модернізації водоканалу, який запустили завдяки кредитуванню.

Нагадую, що Коцюбинське отримало майже 5 млн грн з держбюджету для модернізації водоканалу слеища і їх треба освоїти до кінця року. Це субвенція, у отриманні якої нам спряла народна депутатка Ольга Червакова.

До Житомира ми поїхали разом з працівником УЖКГ “Біличі”.

 

Щодо якості води, то постійно має бути знезаражування. У Житомирі над цим працює окрема лабораторія.

Техумови та різні документи споживачі оформлюють у єдиному вікні.

У Житомирі нам наголосили, щоб без додаткових коштів – субвенції, кредитів – жодна громада не може собі дозволити так урозкіш, як оновлення системи водопостачання. Тому завдання № 1 для Коцюбинського – скористатися грошима, які нам дали.

За піврок уроботи Житомирський водоканал налагодив контроль за видобутком води. У них втрати складають 1 %(це 3млн.грн). Вони не еколомили на лічильниках води і в жодному випадку не радять це робити нікому. бо це прямі втрати для комунального госпдарства. Як всім відомо з моніторингу діяльності УЖКГ “Біличі” борг Київводоканалу є одним з найбільших.

У нас, з слів працівників УЖКГ “Біличі”, втрати можуть складати до 40 %. Тут винна і стара система водопостачання і відсутність обліку води (лічильникик є лише у 55% населення), і несанкціонований відбір води.

Аналогічно має перевірятися підприємницька діяльність. Такі підприємства, як пральні, перукарні і т.д. повинні встановлення додаткові обладнання на стоки, щоб знезаражувати отруйні речовини.

Повірка лічильників в квартирах користувачів має відбуватися раз на 4 роки. Якщо ця посуга закладена в тариф, то це має робити комунальне підприємтсво. Якщо ж ні, то мешканці самі оплачують окремо повірку лічильників.

Якщо мешканці не допускають працівників комунального підприємства до лічильників води, то їм нараховують оплату по нормі – 5,5 кубів на одну людину.

Нам порадили спершу проект та експертизу системи водопостачання,та почати обліковувати видобуток води і встановити лічильники. Закон зобов’язує це зробити. Потім замінити обладнання на свердловинах. Якщо поміняти електричене обладнання на нове, то на 70 % зменшаться витрати електроенергії.

Нам порадили зробити окремі платіжки за комунальні послуги і за водопостачання та водовідведення, щоб кошти, яке населення платить за воду, чітко акумулювалися на рахунку.

Щодо якості води, то постійно має бути знезаражування. У Житомирі над цим працює окрема лабораторія.

Техумови та різні документи споживачі оформлюють у єдиному вікні.

Це дуже зручна інновація.

В Житомирі наголосили, що працівникки комунального підприємства мають отримувати достойні зарплати, щоб виконувати всі ті функції, які на них покладає громада.

Авторка: Олександра Куцан, голова комісії з питань ЖКГ Коцюбинської селищної ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539