Врятувати Герду: задля піару в Будинку письменників в Ірпені замордували пару лебедів (фото)

0

Після відкриття плиточно-асфальтного парку в Будинку творчості письменників, де, нагадаю, ще донедавна був природній лісопарк, що надихав таких класиків як Володимир Сосюра, Михайло Стельмах, Олесь Гончар, Павло Загребельний, сталася трагедія.

З-поміж іншого, влада Ірпеня втрутилася в природне озерце, розташоване ближче до вулиці Підгірної. Водойма була занедбана і потребувала очистки, але разом з нею вирішили “покращити” й природу навколо озера – знищили рослинність, придатну для життя птаства та іншої живності, облаштували фонтан, прорили рівчаки з водою по території та поставили будку, заселивши в цей незахищений будинок пару лебедів. Влада Ірпеня оголосила, що лебедів назвали Гердою та Каєм.

Будка і птахи одразу насторожили небайдужих до дикої природи мешканців міста.

Лебеді – це єдине, що оживляє цей “парк”, та й то умудрилися будиночок їм на березі зробити. Хіба там птиця проживе? І чому вони тут мають жити, а не летять в тепліші широти, може, літати не можуть?” – стурбовано запитував депутат Ірпінської міської ради від “Свободи” Сергій Глиняний, прогулюючись 1 жовтня в парку через день після відкриття.

Згодом ще кілька ірпінців попередили, що лебедям у такій малій водоймі без природної рослинності жити небезпечно та некомфортно, але належної реакції на критику від громадськості з боку влади не було.

А вже в середу зранку, на четвертий день після відкриття парку, де, нагадаємо, виступали мер міста Володимир Карплюк, депутати-екс-регіонали Ярослав Москаленко та Сергій Тарута, Фейсбук облетіли фото розтерзаного лебедя. Виявилося, що охлялого птаха таки роздерли собаки, – сховатися було ніде, а крила виявилися підрізаними, щоб лебеді не втікали.

“Новий парк по вулиці Стельмаха! По озеру плаває один лебідь і навкруги куча пір’я!!!”, – поскаржилася в паблік “Моє місто – Ірпінь” Юлія Титовець, згодом уточнивши, що винні самі собаки.

 

Фото трагедії отримало кілька перепостів в нашому пабліку Ірпінь Daily та інших групах Приірпіння в соцмережі Фейсбук, після чого на нещасного птаха звернули увагу зоозахисники.

Вночі орнітолог Марія Микитюк разом з Іриною Мургою виловили Герду з ірпінського озера – виявилося, що вижила саме самка. Допомога нагодилася вчасно, оскільки пташка вже була геть охляла, не могла стояти самостійно на ногах, а одне з крил також надірвали собаки.

“Птах втратив багато крові, бо мав відірвану частину крила. Отже була велика ймовірність, що прожив би не більше доби, якби залишився без допомоги”, – розказує орнітолог.

Герду ловили понад 3 години.

Микитюк стверджує, що лебедів в Ірпені поселили з порушенням усіх можливих норм і правил. По-перше, їм потрібне природне середовище, а не штучний ставкоподібний берег, водойма повинна бути площею не менше 1,5 тисячі квадратних метрів, а береги – пологими та земляними.

По-друге, запускати їх у штучне середовище можна лише під наглядом зоолога, орнітолога та еко-інспектора, а дозвіл на такі дії беруть в Міністерстві екології, чого в Ірпені влада не зробила, чим порушила закон України “Про тваринний світ”. Проте навіть Ірина Мурга, яка очолює ГО “Центр захисту тварин”, на створенні якого любить піаритися мер Ірпеня Володимир Карплюк, не знає, хто саме прийняв рішення запустити лебедів у водойму Будинку творчості письменників – про птахів вона дізналася пост-фактум.

Микитюк нині намагається з’ясувати чи були в Ірпені хоч якісь дозвільні документи на утримання лебедів, звертаючись до охорони парку та міськради з запитанням, хто саме запустив Кая та Герду у водойму. Наразі жодних документів мерія не надала.

Представники охорони парку заявили, що птахи прилетіли самі. Проте оглянувши лебідку, орнітолог точно впевнена, що птах не був окольцований, тобто інформації про нього  в базі немає, що пір’я на крилах обрізане  – вочевидь, аби Герда не могли літати, причому робили це непрофесійно – обрізи не охайні і дещо не правильні.

Знесилену та голодну лебідку, яка не могла стояти на лапах, добу виходжували в Бучі, а потім віддали в національний природній парк Межигір’я під нагляд тамтешніх фахівців. Це найкраще місце для Герди, оскільки там мешкає зграє з 12 приручених лебедів, отже, там є не тільки нагляд, а й звичне для лебідки природне середовище.

Як стало відомо, зграя прийняла до себе Герду, отож, є велика ймовірність, що вона оговтається від шоку, голоду та моральних страждень, пережитих через людську недбалість в Ірпені.

 

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539