Чисто “екологічна” братва

0

Висвітлюючи боротьбу активістів-природозахисників та сумлінних державних чиновників із забудовою заповідного урочища Бичок, ми маємо розкрити надзвичайно важливу тему. А саме: використання забудовником так званих “тітушок” у вигляді тих чи інших громадських організацій – ГО. Але спочатку нагадаємо, яка ситуація склалася з урочищем Бичок.
Роками триває боротьба і судова тяганина за частину заповідного урочища Бичок – заплавної діброви, що простягається вздовж Столичного шосе м. Києва. Свого часу було дуже не просто зупинити забудовника, який прикрився сотнею тітушок. На допомогу захисникам урочища прийшли бійці добровольчих батальйонів:
Урочище Бичок ПОВНІСТЮ увійшло до складу НПП “Голосіївський” згідно з Указом Президента “Про створення національного природного парку “Голосіївський” ще з 27 серпня 2007 року – тобто набуло статусу природно-заповідного фонду (ПЗФ) загальнодержавного значення. Втім, ще до Указу Президента урочище вже мало статус території природно-заповідного фонду – але не загальнодержавного, а місцевого значення – в складі регіонального ландшафтного парку (РЛП) “Голосіїв”. Тобто згідно із Законом України “Про природно-заповідний фонд України” дана територія захищена від забудови, яка по закону можлива тільки в разі виведення урочища Бичок з території природно-заповідного фонду виключно за спеціально передбаченою процедурою та у чітко обумовлених випадках. Крім того, урочище Бичок – це ще й землі лісового фонду, і виведення його території із земель лісового фонду так само можливе тільки за відповідною процедурою – через Кабмін за згодою Верховної Ради України. Здавалося б, урочище має подвійний захист! Теоретично. На папері. Позаяк статус урочища аж ніяк не завадив спритникам із Київради часів Черновецького тупо роздерибанити урочище під забудову – і віддати ряд ділянок в оренду різним комерційним структурам. Згодом, ці ділянки через суди було повернуто прокуратурою, а відповідні договори оренди визнані нечинними. Всі ділянки – крім одної, площею в 2,6 га, що була віддана в оренду ТОВ “Авеста-Буд”, за яким стоять, зокрема, харківські та закарпатські екс-регіонали. Отже, саме позов проти “Авеста-Буд” прокуратура програла ще за часів Януковича, а вже після Майдану, в 2016 році розпочався розгляд іншої судової справи – №910/11164/16 за позовом НПП “Голосіївський” та ГО “Корчувате – наш дім” до Київської міської ради та ТОВ “Авеста-Буд” про визнання договору оренди не чинним. В процес на боці позивача включилась прокуратура. Третіми сторонами на боці позивача були залучені Міністерство екології та природних ресурсів, а також КО “Київзеленбуд”, про ганебну роль якого написано, зокрема, в публікації “Вмотивована гра Київзеленбуду”.
Справа врешті-решт дійшла до Вищого господарського суду України (ВГСУ), звідки була відправлена на повторний розгляд в суд першої інстанції – у максимально вигідному для забудовника вигляді. Детально в публікації “Подальша доля заповідного урочища Бичок”.
Отже, ще на етапі розгляду справи у ВГСУ забудовник вдався до такої собі новації: в процес ввели тітушок! Ні, це не просто тітушки, що охороняють незаконну забудову і чинять силовий тиск на активістів. Досвіду використання яких “Авесті-Буд” не позичати. Нові тітушки – із розряду псевдоактивістів! Причому, не просто псевдоактивістів, що діють в інтересах забудовника, а ще й таких, що йменують себе “захисниками екології”. Так, саме на протиставлення природоохоронцям та справжнім екологам були залучені ці псевдоекологи. До речі, технологія не нова, але раніше “Авеста-Буд” її не експлуатувала, втім, прогрес дійшов таки і до “Авести”. Так от, на суд з’явились представники такого собі ВГО “Бюро з питань захисту екології та здоров’я”!!! Ага? Звучить, правда? На екологів, як і на представників суміжних професій, вони були не схожі, але чомусь були схожі на представників кримінальних “бригад”, що зараз часто маскуються під формальним статусом громадських організацій (ГО).
Члени ВГО Бюро з питань захисту екології та здоров'я

Члени ВГО Бюро з питань захисту екології та здоров’я

Отже, нині “екологи” прийшли на суд… “захищати парк”! Вам не почулося. Вони – за парк! Тобто, за парк… в національному парку! Стара, але модифікована пісня забудовника ТОВ “Авеста-Буд”, який обіцяв створити парк на незаконно орендованій ним території – крім тої частини, де він має побудувати комплекс АЗС. Загальновідомо, що це буде АЗС мережі “ОККО”, хоча остання офіційно цього й не підтверджує. І от тепер вже “Бюро з питань захисту екології та здоров’я” саме обстоює парк в парку, але вже не просто парк – а “скаутський парк”! Тепер грають на святому – на дітках! Хто там проти діток, хто там проти нашого майбутнього? Отже, “скаутський парк”! А як же АЗС? Так! АЗС має бути – бо вона ж там законно! Пацани із “Бюро” чисто конкретно розібрались у питанні – і таки дійшли до висновку, що АЗС в урочищі Бичок – ЗАКОННА! Що ж, залишається лише нарікати на справжніх захисників урочища, що відстоюють не ідею “скаутського парку”, а відстоюють ІДЕЮ ЛІСУ. Та вважають, що на території національного природного парку – має бути ліс. ПРОСТО ЛІС!
Отже, після того, як справа повернулася на повторний розгляд у суд першої інстанції, справжні захисники лісу не сумнівались, що екотітушки повернуться – вони, так би мовити, віднині будуть завжди поряд. І дійсно, 26 вересня 2017 року на засіданні господарського суду у справі №910/11164/16 прийшли тітушки. Причому різні – у вигляді різних ГО. І тут слід читачеві детально прояснити ситуацію щодо брудної спекуляції, до якої вдався забудовник за допомогою тітушок.
Спекуляція, власне, досить дешева і примітивна – та полягає в тому, щоби назвати чорне білим. І тут в нагоді забудовнику стала ситуація із ще одним будівництвом АЗС – поряд з урочищем Бичок. Будівництво проводить компанія “Сокар”, ділянка якої знаходиться поряд з ділянкою, що знаходиться в оренді забудовника урочища ТОВ “Авеста-Буд”.
Ділянка "Сокару" площею 0,24 га - що знаходиться в приватній власності

Ділянка “Сокару” площею 0,24 га – що знаходиться в приватній власності

Принципова різниця полягає в тому, що ділянка “Сокару” не зачіпає урочище – жодним чином, ні на метр. Будівництво “Сокара” відбувається поза межами урочища Бичок і не потребує знищення дерев.
Ділянки на супутниковій карті. Видно ділянку ТОВ "Авеста-Буд", майже повністю вкриту лісом. І навпаки - ділянка "Сокару" - поза урочищем Бичок, на безлісовій території

Ділянки на супутниковій карті. Видно ділянку ТОВ “Авеста-Буд”, майже повністю вкриту лісом. І навпаки – ділянка “Сокару” – поза урочищем Бичок, на безлісовій території

На відміну від ТОВ “Авеста-Буд”, орендована ділянка якого площею 2,6 га знаходиться переважно в лісі, в урочищі Бичок.
Ділянка площею 2,6 га, що перебуває в незаконній оренді ТОВ "Авеста-Буд"

Ділянка площею 2,6 га, що перебуває в незаконній оренді ТОВ “Авеста-Буд”

Причому, ТОВ “Авеста-Буд” вже повністю знищило і зачистило від дерев частину урочища.

Вирублена частина ділянки "Авести"

Вирублена частина ділянки “Авести”

Не треба довго думати, щоби спрогнозувати подальші дії забудовника урочища! Звичайно – звинуватити природозахисників у тому, що вони куплені конкурентом-сусідом, і діють, відповідно, на його замовлення! Отже, формується громадська думка, розрахована на необізнаного обивателя. Дійсно, якщо поряд планується АЗС двох різних нафтотрейдерів – але активісти-природоохоронці виступають активно лише проти одної АЗС – значить вони куплені власником іншої! Логічно? Для обивателя більше знати і не треба. Але коли починаєш копати глибше – то виясняються цілком конкретні речі, які знову ж таки, по замислу замовника ситуації – обивателю знати не обов’язково…
До речі, щодо законності майбутньої АЗС від “Сокару”! Саме справжні захисники урочища Бичок разом із представниками НПП “Голосіївський”, зокрема, з директором НПП, ще на початку 2016 року фізично зупинили початок робіт “Сокару” поблизу урочища – оскільки не знали меж їхньої ділянки. І вже потім вияснили, що за проектом вони ні на сантиметр не залазять в саме урочище – тобто залишаються за межами лісу. Їхня ділянка – це територія між лісом і дорогою, де нема і не було дерев. З тих пір “Сокар” не повторював спроби зайти на свою ділянку – аж до вересня 2017 року. І тут знову активісти терміново виїхали на місце, витребували весь необхідний перелік дозвільних документів – знов переконалися, що “Сокар” не зачіпає урочище, і лише після цього залишили ділянку.
Зауважте! Я не стверджую, що будівництво АЗС “Сокар” законне з точки зору законності видачі всіх дозвільних документів. Я не стверджую, що це будівництво допустиме впритул до лісу! Я стверджую, що “Сокар” будується ПОЗА територією урочища! А ТОВ “Авеста-Буд” – переважно НА ТЕРИТОРІЇ урочища!
Утім, давайте повернемось до судового засідання Господарського суду м. Києва 26 вересня 2017 року. Захисники урочища прогнозували провокації в свій бік, але в реальності зіткнулись не просто з провокацією, а з багатоходовою комбінацією від “політтехнолога” забудовника. Спочатку біля суду зустріли групу молодиків, що вийшла на контакт, представившись наступним чином: “Мы тут за “Сокар”, против “Авесты”. Нас попросили вам помочь”. Потім з’явилися члени організованого угрупування М. Бурди – “Бюро з питань захисту екології та здоров’я” на чолі з Романом Сальковим (“Рома Колючий”), які почали “викривати” захисників урочища як запроданців “Сокару”! Далі члени “Бюро” увійшли в контакт з групою молодиків “від Сокару”, від яких отримали підтвердження того, що вони, мовляв, “з активістами”. І це знімалося на камеру! Все! Частину справи зроблено – захисників лісу “прив’язали” до конкурента забудовника урочища. По задуму того ж сценариста все це мало б виглядати не як благородна місія боротьби за ліс, а як такий собі корпоративний конфлікт-мєждусобойчик нафтотрейдерів, причому ефект розрахований не тільки на пересічного обивателя, який не буде розбиратися в ДЕТАЛЯХ, але й на представників суду. Іншими словами, справжні активісти-природоохоронці мають бути дискредитовані як в очах обивателя, так і в очах суддів!
Далі більше. Біля судової зали з’явилася третя група “активістів” – раніше не відома нікому із захисників Бичка. Згодом ця третя група зі своїми плакатами фактично зайняла всі місця в судовій залі! Таке собі ГО “Зелена столиця”, ниточки від якої, як вияснилось, ведуть до Зеленої партії України. І якщо на вигляд члени “Бюро” Бурди – це типові бандити-спортсмени, то члени ГО “Зелена столиця” – взагалі якісь студенти на підробітку. Плакати їх, знову ж таки, містили звинувачення позивачів в запроданстві “Сокару”. А регулярні викрики прямо під час судового засідання на адресу адвокатів позивачів мовляв, де ви були, коли “Сокар” вирубував дерева – є абсолютною брехнею і провокацією. “Сокар” не міг зрізувати дерева на своїй ділянці – бо їх там ніколи не було!
До речі, члени “Бюро” Бурди, з їх слів і показових реакцій, начебто, і не були знайомі із членами ГО “Зелена столиця”. Цікаво, вони розігрували спектакль в традиціях наперсточників, чи й справді не знали один одного – по задумці того ж таки сценариста-ляльковода: щоби все виглядало якнайбільш переконливо?
Судове засідання врешті було відкладено на 13 жовтня 2017 року – і, звичайно, псевдоактивісти і бандити туди прийдуть знову.
Що ж до “аргументів” членів “Бюро”, які наводилися в ході вуличних перепалок та на сторінках ФБ, то вони взагалі не витримують ніякої критики, не є послідовними і протирічать самі собі. Бо тепер вже члени “Бюро” заявляють, що вони не дозволять різати дерева НІКОМУ – ні “Авесті”, ні “Сокару”! От тільки річ в тім, що “Авесті ” ПОКИ ЩО і не треба різати дерева – вона ВЖЕ їх зрізала на ділянці під АЗС, яку треба будувати і запускати в експлуатацію, а “Сокар” попросту не буде різати дерева з причини їх відсутності на ділянці, що знаходиться в його приватній власності. Але ж звучить пафосно: ми не дозволимо НІКОМУ. Ба, більше – “активісти” “Бюро” починають просторікувати, про величезну шкоду, яку принесе АЗС “Сокар” урочищу Бичок! Мовляв, це ж страшне екологічне зло! АЗС – впритул до БИЧКА… Про шкоду АЗС від ТОВ “Авеста-Буд” в самому Бичку – ні слова. А маска такої собі нейтральності з боку “Бюро” – мовляв ми ні за “Авесту”, ні за “Сокар” – яку незграбно намагався утримати член “Бюро” Рома Колючий, врешті спала – бо інший член “Бюро”, Максим Романченко таки визнав, що вони підтримують ТОВ “Авеста-Буд”:
Дана ситуація має бути вивчена іншими активістами, що дійсно борються проти забудови зелених зон! До вас будуть застосовані такі ж або подібні технології: поява на певному етапі боротьби псевдоактивістів, імітація екологічної діяльності, поява певних інформаційних міфів, дезінформація та дискредитація справжніх активістів.
Тепер давайте коротко пробіжимося по так званому ВГО “Бюро з питань захисту екології та здоров’я”. Незадовго до появи представників “Бюро” на суді, їх засновника та формального голову, раніше судимого Михайла Бурду, було затримано “на гарячому” – на вимаганні! Затримання проводила прокуратура Київської області та управління “К” СБУ. Невдовзі після цього член “Бюро” Максим Романченко, що був присутній на суді, в коментарях у мережі “Фейсбук” під постом активіста і члена ВО Свобода Прохора Антоненка (Прохор Антоненко), вочевидь, необережно обмовився про співпрацю з силовиками у відповідь на закиди та звинувачення активіста в кримінальній діяльності “Бюро”, а саме:
Постає питання, якщо це правда, то про які такі конкретні послуги працівники СБУ попросили Бурду? І взамін на що?
За інсайдерською інформацією, ще з 2016 року до “кришування” забудовника заповідного урочища Бичок ТОВ “Авеста-Буд” були причетні працівники СБУ. Є навіть фото цих осіб. Цікаво, як СБУ прореагує на цю інформацію: категорично заперечить чи підтвердить? Звичайно, інших варіантів тут не передбачається.
Щодо запобіжного заходу, що був обраний М.Бурді – то про свою готовність взяв його на поруки заявив народний депутат і комбат “Айдару” Мельничук… з яким пов’язане “Бюро”. Врешті, М. Бурду відпустили під особисте зобов’язання.
“Бюро” має зв’язки не тільки з нардепом Мельничуком. Воно також тісно пов’язане з депутатом Київради від БПП Вадимом Пишняком.
Слід особливо підкреслити, що основний вид діяльності Бюро” – це сфера видобутку піску. Боротьба із нелегальними копачами піску в інтересах і на замовлення інших пісочних ділків, а також рекет і “кришування” незаконних точок видобутку піску. Конкретні пісочні “рішали”. Саме на цьому грунті “Бюро” з певних пір посварилося з іншою громадською організацією – ГО “Стоп корупції”, з якою вони тепер непримиренні вороги. А колись були типу друзями…
Щодо інших “екологічних” справ “Бюро” – то далі йдуть замовлення від забудовників, причому тут “Бюро”, як і у справі по Бичку, позиціонує себе як захисника природи, прикриваючись якимось “екологічним” проектом. Але як тільки вивчити конкретику і заглибитись у деталі, то стає зрозуміло, що всі їх “проекти” вигідні саме забудовнику. А диявол, як відомо, саме в деталях.
Втім, піском і проштовхуванням інтересів забудовників, не вичерпуються сфера інтересів “Бюро” – список “тем” досить широкий – і ми ще обов’язково повернемось до нього. Крім того, періодично члени “Бюро” світяться на різних суботниках по прибиранню сміття і таке інше – імідж “екологів” потрібно хоч якось підтримувати. І ось, як стало відомо, остання провокація від екотітушок відбулася 7 жовтня 2017 року прямо в урочищі Бичок, де члени “Бюро” та “Зеленої столиці” разом провели показушну акцію – так званий суботник – в ході якого примудрилися чимось наповнити аж півсотні мішків. Завершальною нотою цього спектаклю був, знову ж таки, абсурдний закид на адресу директора НПП “Голосіївський” Бориса Дробота, що він є агентом “Сокару”:
"Суботник" псевдоекологів-тітушок із "Бюро" та "Зеленої столиці"

“Суботник” псевдоекологів-тітушок із “Бюро” та “Зеленої столиці”

Примітно, що на наших очах проходить становлення чергової “бригади” – і ніхто не може покласти цьому край? Чи не хоче?..
Ну, а поки “братва” гуляє!

 

 

Автор: Михайло Погребиський, активіст Громадської організації Екозагін

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539