Прокуратура у Вищому спецсуді скасовує земельні ділянки, виділені в Біличанському лісі

0

Вищий спеціалізований суд повернув державі земельну ділянку в Біличанському лісі. Її у 2008-му році було незаконно виділено Коцюбинською селищною радою підставній особі Валентину Миколаєвиу Мінаєву з Вінниці.

11 жовтня судді розглянули касаційну скаргу першого заступника прокурора Київської області Ігоря Грабця на рішення Апеляційного суду Київської області від 9 листопада 2016 року. Третіми особами в справі виступили Мінекології та НПП “Голосіївський”.

Підтримати прокуратуру в суді приїхали мешканці Коцюбинського та депутати.

Прокурор Генпрокуратури Олена Халанчук у своєму виступі повідомила суддям, що спірну земельну ділянку було виділено у приватні руки незаконно і що в Україні вже були випадки повернення таких ділянок, незважаючи на перепродаж їх у треті руки:

“Державний акт не може вважатися законно виданим… Оскільки державний акт – це лише посвідчувальний документ, а рішення ради – є документ, який надає правомочність. Враховуючи те, що рішення ради є скасованим, вважаю, що є всі підстави для залишення в силі рішення першої інстанції про задоволення позову, а також для повернення державі цієї спірної земельної ділянки”.

В ході засідання, одна з колегії судей поцікавилася долею справи про визнання недійсним державного акта.

“Цих позовів пред’явлено 502, більшість із них вже є задоволені, з урахуванням реформи, яка проводиться, – ці справи переходять від судді до судді. Остання ухвала на травень 2017 року, коли призначено розгляд справи на серпень 2017 року. У серпні судове засідання не відбулося – рішення 3 роки немає”, – відповіла прокурор.

Після повернення з нарадчої кімнати головуюча суддя зачитала рішення. Касаційну скаргу прокурора задовлено, земельну ділянку – повернуто державі в НПП “Голосіївський”:

“Касаційну скаргу першого заступника прокурора Київської області задоволено, рішення суду апеляційної інстанції від 9 листопада 2016 року скасоване, рішення суду першої інстанції від 13 березня 2016 року залишено в силі”.

Нагадаємо, на громадянина Мінаєва та членів його родини з Вінниці в Приірпінні оформлено не одну земельну ділянку.

Зокрема, у Бучі, Мінаєв також має наділи у лісовій зоні. Активіст Віктор Бархоленко вважає, що свого часу оформленням землі на Мінаєвих займався екс-прокурор Ірпеня Павло Оніщенко.

“Не є таємницею той факт, що всі дерибанні схеми землі у нас в регіоні були підконтрольні прокуратурі. Звісно, що прокурор Ірпеня Павло Оніщенко на той час не забував і про себе. Ряд земельних ділянок в межах Приірпіння він оформляв на своїх підставних осіб, зокрема, на громадян Мінаєвих з Вінниці. Цілком логічно, що за весь час його діяльності як прокурора Ірпеня, тобто до 2011 року, не було надано ходу жодній із справ по оформленню землі на підставних осіб”, – розповідає Бархоленко.

“В той же час хочу зауважити, що в традиції Онщенка його наступники на цій посаді, жодним чином і на сьогоднішній день не хочуть розслідувати факти оформлення землі на підставних осіб. Зокрема, понад рік тому я особисто нагадував місцевому прокурору Юрію Манелюку про оформлення землі на підставних осіб та просив його взяти це питання під особистий контроль. Однак, до цього часу розслідування заморожене”,- додає активіст.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539