Держпродспоживслужба: Вода в Петропавлівській Борщагівці забруднена і непридатна для пиття

0

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області виявило шкідливі для здоров’я людини речовини та бактерії в колодязях з питною водою в садибах  села Петропавлівська Борщагівка.

Державна лабораторія провела аналіз води в колодязях і садибах навколо ЖК “Ехо парк” в урочищі Вумівський ліс, так як місцеві мешканці поскаржились на якість води.

«У нас скважина 20 метрів. Місяці три тому у води з’явився різкий запах фекалій. — розповідає мешканка вулиці Матросова, Ірина. — Ми думали,що фільтр забився. Ми змінили на новий, але запах нікуди не подівся».

Така сама ситуація і в інших мешканців по вулиці Матросова.

«В мене колодязь 9 метрів і вода тхне і змінила колір, стала мутна», — говорить Тетяна теж мешканка вулиці Матросова.

Місцеві мешканці почали бити на сполох ще на початку серпня місяця, коли відчули різкий запах фекалій з яру на перетині вулиці Матросова та Островського.

“На перетині цих вулиць за парканом орендованої в комуни землі знаходиться розрив ливневої труби, яка йде зі сторони ЖК “Ехо парк”, далі труба знову йде під землю і далі виводиться в річку», — розповідає Світлана, мешканка вулиці Островського.

За словами мешканців, біля місця розриву труби вони почули різкий запах і чули постійний водоспад.

«Перший особливо гучний викид води ми почали чути ще в липні місяці, але тоді напередодні йшов дощ і ми думали, що це ливневі води, які і повинні текти цією ливневою каналізацією. Та ввечері‚ 13 серпня вода текла з труби в місці розриву як навіжена, сморід стояв нестерпний, хоча дощу напередодні не було і це нас насторожило», — продовжує Світлана.

У джерелі публічного користування вода також забруднена

Місцеві мешканці звернулися до сільради, Держпродспоживслужби в Київській області, до екологічної інспекції, до Київської міської адміністрації і до Київводоканалу, так як ливневка йде нібито з Києва.

У вересні фахівці з Державної лабораторії взяли воду на аналіз в  колодязях і джерелі, що  б’є з пагорба на березі ставка. В цьому джерелі багато людей беруть воду, приходять і  з масиву Борщагівка в Києві, приїздять з околиць.Ще декілька років тому вода з цього джерела вважалась дуже доброю.

«Вода виявилася зіпсованою саме нижче розриву ливневої каналізації, і в колодязях, і в джерелі. А  в будинках, чиї колодязі вище цього рівня аналіз не показав відхилень. Тому ми вважаємо, що воду забруднила саме ливневка, в яку злили каналізаційні стоки до того ж злили величезну масу і робили це методично. Такі об’єми можливі тільки з багатоквартирного будинку»,  – говорить мешканка села Світлана.

«Ми ледь достукались до інспектора КП «Благоустрій» нашого села, щоб він взяв на аналіз воду в місці розриву труби, адже вона знаходитьcя на території за парканом і туди може потрапити тільки інспектор. Але досі  результатів аналізу цієї води немає, хоча аналіз взяли ще 7 вересня», -додає жінка.

Виявлена в воді Е.сoli, або ж кишкова паличка, свідчить про вміст у воді фекалій, що є небезпечним для людини і може призвести до хвороби. Також вміст нітратів у воді перевищує нормативи майже в 2 рази, що також свідчить про потрапляння до води продуктів життєдіяльності людини, а каламутність води перевищена в 5 разів.

Хто забруднює воду фекаліями?

Місцеві мешканці переконані,що  джерелом забруднення став саме ЖК «Ехо парк», якому Київводоканал тампонував каналізацію після того, як виявив несанкціоновану врізку в свої  мережі. Про це місцеві мешканці писали в соціальних мережах, опираючись на документ наданий Київводоканалом.

Петропавлівсько-Борщагівська сільська рада в офіційному листі повідомила, що ймовірно винні в скиді в ливневку каналізаційних стоків будинки збудовані ще за радянських часів (Велика Кільцева, 6 та 8), що знаходяться по сусідству з Великою Кільцево, 9 ЖК “Ехо парк”.

В офіційному повідомленні  сільради зазначається, що в будинку № 6 забився каналізаційний колектор. На цьому відео видно, що рідина почала заповнювати колектор і литися через край, стікаючи в ливневу каналізацію.

Далі ливневка спускається в яр, де в місці  її розриву фекалії просочувалися в ґрунтові води, після чого, ймовірно, потрапили до людських колодязів.

ЖК “Ехо парк” повністю відхрестився від проблеми і пригрозив місцевим мешканцям судовим позовом у випадку, якщо вони не знімуть інформацію про викид каналізації з соціальних мереж.

Та і після прочистки  колектору, як зазначається у тій же  відповіді сільради, 7 вересня 2017 року, викид в ливневку відбувся знову. То ж що є причиною появи фекалій в ливневці насправді?

Місцеві мешканці не раз фіксували на фото як до ЖК “Ехо парк”, а це більше 300 квартир, приїжджає машина-асенізатор і викачує каналізацію.

 

«Одна нещасна машина асенізатор? Не смішіть мене, з будинку на 600 людей. Навіть, якщо в будинку живе половина чи третина мешканців одній машині асенізатору не справитися, а ми не бачимо, щоб вона приїжджала щодня і до того ж робила декілька ходок», — говорить мешканка вулиці Островського, Світлана. – Я хожу тут майже щодня».

На думку місцевих мещканців, проблеми з каналізацією забудовник по Великій Кільцевій, 9 вирішив  у  вкрай варварський спосіб і цим завдав величезної шкоди мешканцям ,більше того поставивши під загрозу життя людей.

«Після отримання цих результатів води, в мене просто шок. У Держпродспоживслужбі сказали, що не зможуть підвозити нам воду, це не передбачено, це наша проблема. Більше того, сільрада нічого не робить з тим громадським джерелом, люди далі беруть там воду”, – обурюється Тетяна.

Мешканець будинку по Великій Кільцевій, 6 каже, що під час будівництва ЖК “Ехо парк”, бачив, як зі сторони будинку до колектору їхнього будинку проклали трубу.

«Ймовірніше всього вони таємно врізалися в  наш колектор і він просто не справляється з такою кількістю фекалій. Більше того тиск води в нашому будинку впав з часу як в будинок почали заселятися люди. Я так розумію, воду вони в нас теж крадуть, а що буде коли всі заселяться сюди?», — говорить Олександр, який просить не називати його прізвище, бо не хоче проблем.

«Я боюсь, що ці забудовники зі мною щось зроблять, ви ж чули що спалили машини журналістці, яка не дає їм далі ліс забудовувати. Воно мені не треба», — додає Олександр.

Дійсно, вночі 11 квітня, як повідомляла “Громада Київщини”, журналісту Валентині Аксьоновій спалили автомобіль просто в дворі садиби. 30 квітня спалили другу машину посеред білого дня на житловому масиві Позняки.

Поки що місцеві мешканці чекають на результати розслідування комісії  утвореної сільською радою.

«Утворити таку комісію дала доручення Держпродспоживслужба «згори», адже  сільрада нічого не хотіла робити.  – говорить місцева мешканка Світлана. – Але ми не особливо надіємося на об’єктивне і незаангажоване розслідування, адже у відбіленні діяльності забудовників пов’язаних з BD Holding зацікавлений і голова Кодебський Олексій, який продав забудовнику частину лісу, і члени виконавчого комітету. Зокрема, членом виконавчого комітету є Вячеслав Лайшев, який разом з Юрієм Кватерчуком Директором  BD Holding  є співзасновником  компанії Житлоінбуд-2. Ця компанія орендує ділянку 1,8 га в яру урочища Вумівський ліс, через яку прокладено ливневку і де вона і розривається, отруюючи все навколо. Тут Лайшев під брендом “Ехо парк” збирається збудувати три 18-поверхові будинки, знявши гору і вирубавши діброву».

Нагадаємо, що програма «Слідство.інфо» Першого Національного каналу розповідала, про зв’язок Вячеслава Лайшева, сина генерала-майора СБУ Петра Лайшева з компанією BD Holding та Олексієм Кодебським.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539