Кишкова паличка в колодязях: СБУ розслідує «екоцид» забудовників КиївСвяту

0

Водні ресурси Київщини забруднені через порушення під час проектування висоток. Служба безпеки України вважає винними службових осіб різних суб’єктів господарювання. Вони, на думку правоохоронних органів, порушили правила екобезпеки. 

У Петропавлівській Борщагівці вже виявили кишкову паличку в колодязях з питною водою та в джерелах. Також там присутні шкідливі для здоров’я людей речовини.

Виявилося, каналізування десятків житлових комплексів та інших об’єктів у Києво-Святошинському районі провели з порушенням  низки норм та законів. Це призвело до забруднення каналізаційними стоками води та земель. 

17 листопада 2017 року  Печерський суд м. Києва надав доступ СБУ та прокуратурі до документів  Департаменту архбудінспекції в Київській області щодо десятків будівельних об’єктів цього регіону. Про цестало відомо з реєстру досудових розслідувань. Провадження щодо діяльності забудовників та контролюючих органів  порушено за статтею 441 Кримінального кодексу України:

Екоцид — Масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу, — караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років”.

Щодо контролю за будівництвом каналізаційних мереж і споруд багаточисельних житлових комплексів  у мешканців вищенаведених населених пунктів є дуже багато нарікань. Як відомо, контроль за будівництвом в тому числі і каналізаційних мереж має здійснювати саме архітектурно-будівельна інспекція.

“Громада Київщини” вже  писала про забруднення води в Петропалівській Борщагівці фекаліями.

Петропавлівчани неодноразово звертались до ДАБІ з вимогою  провести перевірку будівництва каналізаційних мереж ЖК “Еко парк”, по вулиці Кільцева, 9, компанії Building Development Holding.

“Ми писали скаргу за скаргою. Коли інспектори приїжджали на перевірку, працівники кидали лопати і тікали по кущах, перевіряти не було кого. Тільки інспекція  їхала геть будівництво каналізації продовжувалось. Зрозуміла річ, що зговір ДАБІ і забудовників очевидний. Роботи проводили без будь-яких дозволів, адже ніяких декларацій щодо будівництва каналізаційних споруд в ДАБІ зареєстровано не було. Інспекція просто розводила плечами, мовляв не знає кого перевіряти”, — розповідає мешканка Петропавлівської Борщагівки, Ніна Голубік.

Восени 2017 року Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області виявило шкідливі для здоров’я людини речовини і кишкову паличку в колодязях з питною водою в садибах   та у  джерелі громадського користування в селі Петропавлівська Борщагівка.

Вода визнана непридатною для пиття та небезпечною для здоров’я.

Виявлені в воді речовини свідчать про потрапляння до води фекалій.

Зміну якості води місцеві мешканці відчули після того, як в місці розриву труби зливостоків (труби для дощової води прим. ред.)  почали виливатися каналізаційні фекальні стоки. Петропавлівчани переконані, що джерелом забруднення став саме ЖК “Еко парк”. Про це активні мешканці писали в соціальних мережах.

Забудовник в свою чергу відхрестився від проблеми, пригрозивши петропавлівчанам судовим позовом.

Та місцеві мешканці вказують на несанкціоноване підключення ЖК “Еко парк” до мереж ПРАТ “Київводоканал” внаслідок чого ця врізка була тампонована і вважають, що саме ЖК зливає каналізаційні стоки в зливостоки.

“Куди ж діваються каналізаційні стоки з величезного трьохсекційного будинку на більш як 300 квартир? — говорить місцева мешканка Тетяна Шпаченко. — Ми бачимо іноді приїжджає асенізатор, але ми розуміємо, що не може одна машина викачати об’єми такого будинку.”

Петропавлівсько-Борщагівська сільська рада в офіційному листі повідомила, що ймовірно винні в скиді в зливостоки каналізації будинки збудовані ще за радянських часів (Велика Кільцева, 6 та 8), що розташовані по сусідству з Великою Кільцево, 9 ЖК “Еко парк”.

В офіційному повідомленні  сільради зазначається, що в будинку № 6 забився каналізаційний колектор. На цьому відео видно, що рідина почала заповнювати колектор і литися через край, стікаючи в зливостоки.

Далі ливневка спускається в яр, де в місці  її розриву фекалії просочувалися в ґрунтові води, після чого, ймовірно, потрапили до людських колодязів. Після місця розриву ливнева труба прямує до річки Нивки.

Та після прочистки  колектору будинку №6, як зазначається у тій же  відповіді сільради, 7 вересня 2017 року, викид в ливневку відбувся знову.

 

Серед зазначених в провадженні СБУ житлових комплексів  є й інші, про які  вже розповідала ” Громада Київщини”. Це зокрема комплекси в Гатному забудовника Андрія Уска, серед яких ЖК “Family”. Під час пікетування ЖК  на активістів “Стоп Корупції” напали невідомі люди, а сам Андрій Усок погрожував їм фізичною розправою. “Громада Київщини” раніше повідомляла, що Андрій Усок і Роман Хіміченко продавали квартири на перших поверхах за підвищеною ціною, обіцяючи людям у власність земельні ділянки спільної прибудинкової території.

Неодноразово писали і про проблеми з каналізацією  житлового комплексу “Супутник – Теремки”, також в с. Гатне. Будинки комплексу розташовані по вулиці Інститутській та Кармелюка. Комплекс раніше називався ЖК “Супутник – Гатне” та  після неодноразових конфліктів з місцевими жителями, забудовник вдався до ребрендингу. Скандал зчинився, коли люди забудовника намагалися врізатися у дренажний канал Гатного з метою зливу каналізації з комплексу.

Та люди  вчасно помітили, що в дренажний колектор вивели дві нові пластикові труби.

Та  у жовтні 2017 року, забудовники житлового комплексу “Супутник – Теремки” Антон Лашин та Михайло Тарасюк намагалися знову врізатися  в дренажний канал.   Однак місцеві мешканці знову їм завадили.

Аналогічно критична ситуація з забруднення каналізаційними стоками майже в усіх населених пунктах Києво-Святошинського району, де відбувається активна забудова житловими комплексами.  

В ухвалі Печерського суду йдеться про десятки комплексів по всьому районі .

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539