Чому Ірпінь проти створення Гостомельської територіальної громади?

3

Переглядаючи порядок денний сесії Ірпінської ради натрапив на цікавий пункт, в якому йдеться про звернення Ірпеня до Гостомеля з пропозицією об’єднатися для створення спільної територіальної громади.

Цю пропозицію на сесії планує озвучити керуючий справами Ірпінської ради Дмитро Негреша.

Мене, як члена робочої групи зі створення Гостомельської об’єднаної територіальної громади, ця інформація обурила. Адже Гостомельська громада вже два роки як створена й єдине, що заважає їй повноцінно функціонувати, це призначення виборів депутатів та голови.

З проханням надати проект рішення та прокоментувати його я звернувся до керуючого справами Негреші. Я пояснив, що Гостомельська громада була створена ще в 2015-му році, були пройдені всі етапи її створення, отримані позитивні висновки в усіх інстанціях і що є перспективний план розвитку громад, затверджений Кабінетом міністрів, де наша громада значиться у складі Гостомеля, Озер, Мощуна та Мостищ без не рідного “старшого брата” Ірпеня.

Та як з’ясувалося, для чиновника Ірпеня якийсь там Кабмін не указ. Він сказав, що закони змінюються, все змінюється і перспективний план можна буде переписати. До того ж, Негреша зазначив, що на об’єднання з Ірпенем вже дали згоду Бузова разом з селом Буча, Михайлівська Рубежівка та Коцюбинське.

Але на скільки мені відомо, громада Коцюбинського скасувала рішення про приєднання до Ірпеня через суд. а саме селище може отримати статус міста. Невже й суд для чиновників Ірпеня не указ?

В результаті зустрічі Негреша заявив, що Ірпінська рада має право звертатися до кого хоче, а рішення про прийняття пропозиції від Ірпеня буде приймати відповідна рада, в даному випадку Гостомельська.

Що можна сказати про нинішній склад депутатського корпусу в Гостомелі, більша частина з яких думає про власну наживу й не думає про майбутнє селища, і що можна сказати про очільника Гостомеля Юрія Прилипка, який перетворив Гостомель на власний гаманець? Які серйозні перспективні проекти можна довіряти людям, які попри волю громади прийняли злочинний Генеральний план селища, віддали всі сільськогосподарські землі під забудову й навіть хотіли забудувати висотками територію селищної ради?

Думаю, відповідь очевидна. Без втручання громади, яка два роки тому однозначно прийняла рішення від’єднатися від Ірпеня й відмовила сусідній Бучі, буде важко вплинути на деяких депутатів та голову.

Одна з гостомельчанок, дізнавшись про ідею Ірпеня вчергове залишити Гостомель в своєму підпорядкуванні, пішла на прийом до мера Ірпеня Володимира Карплюка. Він підтвердив своє рішення про пропозицію об’єднання з Гостомелем, оскільки, за його словами, Гостомель бідне селище й не спроможне самостійно розвиватися. Хочеться сказати, шановний, навіщо ж ми, такі бідні, вам потрібні? Чи не для того, щоб розпоряджатися й далі десятками мільйонів коштів, які віддає в бюджет Ірпеня селище Гостомель?

Ні для кого не секрет, що в Гостомелі розміщені підприємства, що є найбільшими платниками податків в Приірпінні. Це “Ветропак Гостомельський склозавод”, ДП “Антонов”, Кюне і Нагель, Ліптон та інші. Всі вони процвітають і справно сплачують чималі кошти в бюджет. Після проведення виборів у Гостомельській об’єднаній громаді, які можуть відбутися вже весною, всі кошти лишатимуться в Гостомелі й ми можемо розвивати інфраструктуру свого селища як того потребуватиме наша громада.

Проте, Ірпінь з нашою незалежністю змиритися ніяк не може. Ну, подумайте самі, де буде брати спальний район Києва, яким вже зараз є Ірпінь, завдяки управлінню Карплюка, гроші на розвиток міста? Земля вже закінчилася, вже забудований майже кожен шматок вільної території навіть в приватному секторі, думали заробити на забудові пойми річки Ірпінь, аж тут прокуратура скасовує це рішення в суді й, сподіваюся, скасує. Де брати гроші на окозамилювання для громади у вигляді парків та плитки?

Гостомель як ласий шматок ще не знищеної природи й землі манив кумів Карплюка та Федорука ще кілька років тому. Пригадую, як вони накинулися на мене в ресторані, коли я застав їх на преговорах, присвячених поділу Приірпіння на сфери впливу.

Але нічого в них не вийшло. Мешканці селища Гостомель, сіл Озера, Мостище, Мощун та Горенка не повірили ні Карплюку, ні Федоруку, а вирішили створити свою окрему громаду. І все в нас вийшло. Переконаний, ніякі підкилимні ігри Карплюка не стануть нам на заваді провести вибори в Гостомельській територіальній громаді й почати розвивати своє сильне й спроможне селище.

До відома, 11 червня 2015 року голова облдержадміністрації підписав розпорядження про затвердження висновків КОДА щодо відповідності Конституції та законам проекту рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад селища Гостомель, сіл Мощун, Горенка Києво-Святошинського району та села Озера Бородянського району в об’єднану Гостомельську селищну територіальну громаду з центром в Гостомелі”.

Нагадаємо, у 2001-му році, в рамках шведського експерименту, був створений Ірпінський регіон, до якого увійшли місто Ірпінь та селища Буча, Гостомель, Ворзель та Коцюбинське. До експерименту ці населені пункти були у складі Києво-Святошинського району.

5 квітня 2001 року термін “Ірпінський регіон” був закріплений законом і визначався як “територія, яка включає в себе місто обласного значення Ірпінь та селища БучаВорзельГостомельКоцюбинське Київської області, що мають спільні особливості розвитку, єдину соціально-економічну інфраструктуру”. Цей термін був введений в Законі України “Про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпені, селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області”.

Хоча цей закон втратив чинність 01 червня 2006 року, однак термін “Ірпінський регіон” продовжує вживатися. Проте, тепер він не включає Бучу, яка з 1 січня 2007 отримала статус міста обласного значення і вийшла із підпорядкування Ірпінської міської ради”.

Таким чином експеримент закінчився ще 10 років тому, а Гостомель, Ворзель і Коцюбинське продовжують віддавати податки до Ірпеня.

 

Автор: Юрій Марчук, депутат Гостомельської селищної ради

3 коментарі

  1. Volvo 19 Грудня 2017 at 18:09

    А до 2001 року куди платив податки Гостомель? Вірно, в Ірпінь. І відносився до міста обласного підпорядкування – Ірпеня. З якого року ? З 196?! І шведський експеримент тут ні до чого!

  2. Арсен 20 Грудня 2017 at 01:58

    Все у вас получиться,але тiльки без бидлоти:Юра Прилипко,Дуднiк Надька,Чорна Олена,Черинська Натала,Медсестра Жанна,Коваленко.Треба знищити цю мразь i все у вас стане на своï мiсця.Бажаю вам успiхiв громада Гостомеля!!!А цих любителiв гостомельськоï землi винести iз ради вперед ногами у цинку.

  3. Арсен 23 Грудня 2017 at 01:07

    Бидлоюра зовсiм скоро засипеться.Зовсiм скоро вiн накриеться жiночим органом.Його язик його ж зiтре з поверхнi землi.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539