Бюджетна сесія в Бучі: розкол в Батькіщвині та завалене питання дядька Федорука

0

У Бучі 21 грудня пройшла бюджетна сесія. На засіданні зареєструвалося 28 депутатів з 36. Двоє з них, за словами самовидців, пішли з сесії ще на початку, це “батьківщинівець” Музафар Османов та депутат від партії “Нові обличчя” Сергій Мостіпака.

“Спірних питань було кілька. Найбільше зауважень викликало питання затвердження бюджету на 2018-й рік. Нашу фракцію й мене особисто обурило те, що на програму розвитку фізичної культури і спорту заплановано усього 40 тис. грн., на підтримку молоді 340 тис. грн., а на благоустрій аж 17 млн грн. З цього приводу я виступив на сесії й запитав головуючого Федорука та депутатів, яку мету цим бюджетом вони переслідують? Чи вони хочуть в стилі Оруелла загорнути місто в красиву обгортку й потім пропіаритися на цьому? До слова, в піарі їм допоможе незмінний рупор влади “Бучанські новини”, на який з бюджету виділять майже 800 тис. грн.”, – розповідає як було на сесії голова фракції “Свободи” депутат Іван Окоєв.

Депутати проголосували за бюджет, проте в лічильній комісії думки з приводу кількості голосів розділилися. “Батьківщинівець” Олег Квашук нарахував 20 голосів, а депутат від “Партії захисників Вітчизни” Дмитро Корж, який зайшов замість Олексія Гарбуза, стверджує, що за бюджет проголосували усього 17 депутатів і рішення не пройшло.

“Квашук нарахував 20 голосів, проте, інші депутати почали перераховувати й з’ясувалося, що голосів усього 17. Тоді я побачив в протоколі прізвище Мостіпаки, який пішов ще на початку сесії й сказав, що він не голосував. Мені почали доводити, що Мостіпака стояв десь в кінці залу з людьми й нібито піднімав руку”, – розповідає Корж.

“Йому почали телефонувати, питати, чи він голосував за бюджет. Зателефонував Федорук і той сказав, що десь там в кінці залу він підняв руку за бюджет і одразу пішов. Я не вірю в те, що Мостіпака голосував, тому цей протокол я не підписав, оскільки вважаю його таким, що не відповідає голосуванню”, – додає депутат.

Бучанці, які були на сесії, розповідають, що також не бачили в залі депутата Мостіпаку.

“За бюджет спочатку проголосувало всього 9 депутатів, всі інші присутні або не голосували, або голосували “утримався”. Але чомусь Олег Квашук, який рахував голоси, зовсім не рахуючи, оголосив, що 20 – “за”. Моєму здивуванню не було меж, це взагалі – брехня несусвітна. Я викрикнув, що не було 20 голосів, мене підтримав Олександр Таможній, який теж сидів у кінці зали і бачив кількість рук. Депутата Мостіпаки, який нібито стояв у кінці зали з піднятою рукою – не було. Це – БРЕХНЯ!”, – розповідає бучанець Юрій, який був на сесії.

Згідно результатів поіменного голосування, оприлюднених на сайті Бучанської ради, за бюджет проголосували 18 депутатів.

Цікаво, що під час голосування за бюджет у фракції “Батьківщина” відбувся розкол. Голова фракції Олег Сотніков та депутат Ігор Козак не підтримали проект рішення, а Олег Квашук та Роман Янковий проголосували “за”. Самовидці стверджують, що Квашук із Сотніковим через це ледь не посварилися на сесії.

Взяти коментар у Сотнікова, чим зумовлене таке голосування його фракції “Громаді Приірпіння” поки не вдалося.

На сесії рідний дядько мера Бучі Анатолія Федорука забудовник Василь Яцюк просив депутатів проголосувати за надання йому в оренду на 5 років 9 соток землі під будівництво багатоповерхового будинку в приватному секторі Лісової Бучі по вул. Михайловського, 65. Це питання набрало усього 15 голосів.

“На місці бараків, які викупив Яцюк, на території 9 соток він хоче будувати висотку в приватному секторі. “Свобода” за це питання не голосувала, також не голосувала частина “Батьківщини”, депутати від “Партії захисників Вітчизни” та “Укроп”. Яцюк дуже нервував, кричав, що він допомагає АТОвцям, а за його питання не голосують”, – розповідає Окоєв.

Після того як депутати не проголосували за забудову приватного сектору висотками, Федорук зауважив, що  треба було Яцюку перевдягнутися в Миколая й занести подарунки депутатам, тоді б вони проголосували.

Нагадаємо, в сусідній Польщі в містах сателітах Варшави, схожих на Бучу та Ірпінь, депутати місцевих рад проголосували проти будівництва багатоповерхових будинків задля збереження історії та культури своїх населених пунктів. Як відомо, в одному з таких містечок у Польщі побудувався кум Федорука мер сусіднього Ірпеня Володимир Карплюк.

Та за інші питання Яцюка депутати проголосували. Зокрема, підтримали тристоронню угоду між “Меліоратором”, Бучанською радою та 36-ма АТОвцями про будівництво багатоповерхових будинків на полі мікрорайону “Тарасівський”. АТОвці віддали забудовнику свої земельні ділянки в обмін на квартири.

Втретє не пройшло питання ТОВ “Інтернаціональні будівельні системи” про зміну цільового призначення землі на полі в районі “Модуля” з індивідуального житлового будівництва на багатоквартирне. Мова йде про майже 4 га землі.

“Цікаво було спостерігати тихий конфлікт між Сотніковим і Федоруком. До честі Сотнікова, хочу сказати, що він не голосував за питання, в яких є інтереси нашого мера. Але Федорук мстивий і такої поведінки не пробачить. Під кінець сесії він пообіцяв, що наступну сесію розпочне з розгляду пасажирських перевезень у бучі, натякаючи, що перевірятиме роботу АТП Сотнікова. обачимо, буде цікаво, хто кого”, – розповідає бучанець Юрій.

Фото на кавер – “Погляд”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539