В Ірпені перенесли День соборності України задля провладної кави

0

Штирлиц шел по улице, но что-то отличало его от других:
то ли мужественный взгляд,
то ли волевая походка,
то ли парашют, волочившийся сзади.
Анекдот

Уперше за всі роки незалежності Ірпінь готується не гучно відзначити День соборності України. Планується наповнити “офіціозне свято” новими традиціями, як про це написав напередодні Різдва близький до мера Ірпеня Володимира Карплюка депутат Максим Плешко.

“Є одне свято, День соборності. Воно офіціозне тільки. Але має багато духовного змісту. І жодної традиції. І в цьому році вихідний. Давайте закладемо традицію в Ірпені збиратися на площі, їсти, пити, радіти”, – запропонував депутат в коментарі до свого ж посту у .

Потім він чи то посоромився власної ідеї, чи то розумів, що на запрошення депутата від “Нових облич” люди не зберуться, тому вже після Різдва ідею Плешка представили ірпінцям як народну ініціативу від мешканки Ірпеня Юлії Хромцової. Вона виклала відео із запрошенням прийти на каву до Шевченка через 6 днів після озвученої ідеї Плешком.

 

Максим Плешко анонсував зустріч у центрі Ірпеня на 6 днів раніше, ніж Юлія Хромцова

Спочатку в групі “Ирпень без политики”, а менше, ніж за годину і в пабліку, серед адміністраторів якого є профіль Володимира Карплюка та всі співробітниці інформаційного блоку міського голови, Юлія Хромцова запропонувала мешканцям Ірпеня “попити кави”.

Усі перепости про каву йшли з цього пабліка.

Відома в Києві модель, яка досі публічно не брала жодної участі в житті міста, побачила конфлікт “двох таборів”, який, на її думку, можна вирішити простим обговоренням на “красивій площі”.

“Народилася така ідея, можливо, вона наївна, але мені здається це дуже символічно. У переддень Дня соборності, а саме 21 січня, всім зібратися на нашій красивій площі поруч з пам’ятником молодого Тараса Шевченка о 12:00 і за чашечкою кави зібратися і спробувати обговорити насущні проблеми”, – каже Юлія на відео, представивишись просто мешканкою Ірпеня.

Як показує сервіс fraph.tips. Юлія справді не раз чекінилася в Ірпені, але майже не проявляла активності в місцевих пабліках. Єдине фото, яке вона залайкала стосовно Ірпеня – це ось ця світлина з відкриття кав’ярні “Франсуа” в центральній бібліотеці міста, на якій зображений Карплюк.

Володимир Карплюк

Фото, яке має лайк з приватного профілю Юлії

Юліне звернення з’явилося надвечір 10 січня і отримало три десятки перепеостів – переважно від співробітників Ірпінської міської ради та членів їхніх родин, які схвально вітали “народну ініціативу”. А вже 11 січня кавову ініціативу підтримала зачищена під мера Громадська рада при Ірпінській міській раді, повторно обравши перед цим своїм керівником Миколу Ковальчука, який, нагадаю, працює заступником керівника КП “Муніципальна варта”.

Того ж дня в інтернеті з’явився захід і постер до нього. А станом на суботу всі громадські пости муніципальної варти, міські установи та торгові центри, маршрутки, кав’ярні та стовпи Ірпеня заклеєні анонсами про “Каву з Шевченком”.

До популяризації начебто “всенародної” ініціативи, схоже, підключили навіть Укрпошту, бо листівки розкидали по поштових скриньках багатьох висотних будинків міста. Цікаво, що жодних вихідних даних на поліграфії немає – таким чином друкарі приховують не лише, хто замовник листівок, а й джерела фінансування друку.

10 днів масованої розкрутки ідеї з кавою, яку намагалися видати за всенародний флешмоб, переконав ірпінців, що це таки політична технологія мобілізації електорату, а не щире святкування за народною ініціативою. Навіть адміністратор групи “Ирпень без политики”, яку використали для старту кавової кампанії, оголосила на тему табу – саме з політичних міркувань.

У групі “Ирпень без политики” визнали акцію політичним заходом, а не флешмобом.

А в опозиційному пабліку “Ірпінь+” підловили чиновників на брутальній маніпуляції смислами, коли критичний до влади пост у події “Кава з Шевченком”, яку 11 січня створила співробітниця КП “Муніципальна варта”, видали за начебто схвалення кавової ідеї з боку критиків мера.

Маніпуляція влади: цей критичний пост Юлії Шиховцової про профанацію кавопиття  видали за схвалення акції з боку активістів.

У каві в центрі Ірпеня не було б нічого поганого, якби не оця маніпулятивна спроба замаскуватися під “простонародну ініціативу”, а також мобілізація для її розкрутки адмінресурсу та використання тіньового фінансування. Як в анекдоті про Штірліца, з якого я почала: “парашут” спалив задум політтехнологів з порятунку репутації влади, зіпсованої прокурорськими підозрами.

Деякі владні коментатори договорилися до того, що таврують незгодних іти на каву ірпнців недостатнім рівнем патріотизму та нелюбов’ю до України. Хоча насправді нелюбов до традицій країни є в самій спробі перенести свято з 22-го на 21-ше січня, а символічний “ланцюг єднання” замінити кавою. І це дуже нагадує неповагу “Нових облич” до традицій Ірпеня, яка неодноразово проявилася в перенесенні дати святкування дня міста.

Адже і IV Універсал Української Народної Республіки, і День Злуки, як і ланцюг єднання на знак вшанування цих подій, з року в рік відбуваються саме 22 січня. Це дуже стійка і давня українська традиція, якій цьогоріч виповнюється 100 років. І яку ніколи не переносили під “вихідний день” задля зручності в святкуванні.

Так що ж ірпінці, чи прийдуть містяни на черговий заклик влади попити кави? Загальну думку міста дотепно підсумувала Тетяна Петляшенко, згадавши інший не менш відомий анекдот:

– Моня, я прочитал объявление, что таки вчера на Центральной площади был Сбор Идиётов.
– Ой, Боря, никто же не придет по такому объявлению!
– Однако пришло полгорода. Посмотреть, кто таки придет на этот Сбор…

Автор: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539