Мер Фастова 4 роки відмовляється вшанувати загиблих героїв

0

Мешканці міста вкотре звернулися до голови Фастівської міськради Михайла Нетяжука щодо встановлення пам’ятного стенда загиблим героям. Але в котре отримали негативну відповідь.

На Майдані загинув фастівчанин Андрій Саєнко.

 

З того часу постає питання про створення меморіалу, Алеї слави або  хоча б  створення  переносного стенду на якому  будуть розміщені світлини  героїв, тих, хто вже більше ніколи не гулятиме рідними вулицями, полеглих патріотів Фастова.

Вже другу каденцію містом Фастів керує Михайло Нетяжук. Він не  фастівчанин. Балатувався від партії «Нові обличчя».

Після кривавих подій 20 лютого, коли  Фастів провів в останню путь, батька, друга, чоловіка,брата, Справжнього українця Андрія Саєнка, на честь полеглих було переіменовано центральну площу міста Фастів. Тепер це площа імені Героїв Небесної сотні.

Тоді, хоч при владі  були “регіонали”, на запит громади гостро постало питання створення Алеї слави героям афганцям, чорнобильцям.  

У 2015 році після чергових виборів очільником міста вдруге обрали Нетяжука. Активісти міста, ГО “Самооборона”, афганці і просто небайдужі  просили про створення меморіалу, а з початком бойових дій на сході, коли наше місто в черговий раз “вмивалося” гіркими сльозами  прощаючись з загиблими, до світлини Андрія Саєнка.

Люди почали самі приносити світлини полеглих хлопців, одну за одною, які одиноко вицвітали під дощами та сонцем, з надією що  міський голова стримає обіцянку.  

Кожного дня  міський голова, ідучи на роботу до адміністрації, проходить саме повз цей меморіал, створений громадою. До сьогодні не було створено навіть  стенду в пам’ять про загиблих.

Незважаючи на те, що бюджет 50-тисячного міста сягає щороку 50 -70 мільйонів гривень, міський голова не виконав обіцянки про створення  пам’ятника чи меморіалу.

Для порівняння, через дорогу від площі зробили “П’ятачок демократії”, який виклали плиткою на суму близько 350 тис. гривень бюджетних коштів. А до дня Святого Валентина ще й серце встановили для гарних фото і Нетяжук цей архітектурний витвір мистецтва урочисто відкривав разом із своїми однодумцями.

20 лютого 2018 року, на чергову річницю Майдану на площі імені Героїв небесної сотні навіть не розчистили сніг, люди зробили це самі.

А панахиду Нетяжук переніс під стіни Будинку культури щоб сніг не місити і не ганьбитися під саморобним імпровізованим меморіалом.

Дивує ствердження міського голови та його «політичних прихильників», про те, що фастівчани самі повинні  зробити стенди, проекти,  але питання, для чого тоді тримати «виконавчу владу» коли все повинні робити самі за власний кошт.

Юрій Пустовій учасник АТО, активіст, координатор ГО “Самооборона” так коментує цю проблему: 

“І ми зараз не про памятник говримо, не про алею. Бо цим нас вже годують три роки. Ми вимагаємо хоть частки поваги до загиблих зробити. Вам особисто до вподоби те, що ви бачите на центральній площі? Скільки ви ще вважаєте потрібно чекати на милість керманича?”

Катюша Філіп волонтерка й активістка не може зрозуміти, чому за 4 роки це не зроблено:

«90% того, що було зроблено, то є на бюджетні кошти. Але одні проекти якимось дивним чином реалізовують, а інші ні. Тому що за п’ятачок всі кричать “дякуємо, Юля!”, а якщо Стєпанич виб’є нормальний вигляд площі і пам’ятник і стенд, то не камільфо буде кричати – молодець, Стєпанич. Бо Стєпанич з мером не дружить. А якого …  містяни повинні робити ескізи, розміри, визначати місця, вирішувати чи ламінувати фото? А за який … отримують гроші купа людей в міськ раді і ККП (Комбінат комунальних підприємств – прим. ред.), які і повинні це вирішувати?”

Сьогодні міський голова “годує” обіцянками що в цьому році “все буде зроблено”, але  все буде зроблено  тільки тому, що у Фастові у 2018 році будуть відзначати 100-річчя  підписання “Акту злуки”, саме цією подією зараз зайнятий  міський голова, вже розіслано запрошення всім мерам України, і, зрозуміло, виділені кошти на реконструкцію, але все ще попереду.

Авторака:  Оксана Войтина, депутат Фастівської міської ради фракції “Солідарність”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539