З 1 вересня в Березані не буде 10-х класів одразу у двох школах

0

У 1 та 2 школах не відбудеться набору в 10 класи. Так вирішив виконком Березанської міськради.

Мотивувальна частина оприлюдненого рішення відсутня, а  обґрунтовуючи свої повноваження члени виконкому посилалися не просто на  якусь конкретну норму Закону чи нормативно-правовий акт, а на два закони в цілому – “Про освіту” та “Про місцеве самоврядування”.

Здобувати повну загальну середню освіту відтепер дітям дозволяється лише у двох навчальних закладах міста, і за якими критеріями їх обирали, –  громада може тільки здогадуватись, адже її думкою влада просто знехтувала.

Так само місцева влада проігнорувала і свій обов’язок повідомляти березанців про час та місце проведення засідання виконкому, ознайомлювати його мешканців з порядком  денним. Дійшло до абсурду – порядок денний чергового засідання, яке відбулося 15 березня 2018 року, з’являється на її офіційному сайті …21 березня.

Шоковані від звістки про те, що їхні школи залишаться без старшокласників, були й педагоги, адже їм також ніхто не повідомляв про “чудову” перспективу опинитися наступного навчального року без роботи.

Ні директор школи № 1 Ольга  Ігнатій, ні директор школи № 2 Ірина Дмитренко  не могли пояснити  батькам, якими мотивами керувались члени виконавчого комітету, приймаючи таке рішення.  Після цього у тих не залишалося іншого виходу, як йти до міського голови міськради Володимира Тимченка та просити пояснень.

А щоб розмова була більш предметною – батьки “постраждалих” шкіл підготували колективні звернення.
 

Батьки ЗОШ № 2 також звернулися до міського голови та вимагали переглянути  рішення, яке позбавило дітей права на навчання.

Зустріч з очільником місцевої громади виявилась непростою: міський голова не бажав чути ніяких заперечень з приводу прийнятого рішення, радив жінкам розходитися по домівках та варити борщ, а йому залишити право приймати рішення, як буде для їхніх дітей краще.

Головним аргументом, який  слугував підставою для відмови у проведенні набору у 10-й клас школи №1 став, за словами Володимира Тимченка, низький рівень знань випускників школи, яке продемонструвало ЗНО.

Але батьки з таким висновком членів виконкому не згодні –  вони переконані, що саме вони та їхні діти мають беззаперечне право  вирішувати, у якому навчальному закладі міста здобувати повну середню освіту. Батьки задоволені якістю навчання і не можуть збагнути, чому питання, які  їх безпосередньо стосуються, вирішуються місцевою владою підкилимно…


 

Звістка про те, що у наступному навчальному році  відразу двох школах м. Березань, що на Київщині, припинять набір учнів до 10 класу, облетіла місто зі швидкістю блискавки й викликала у його мешканців цілком прогнозовану реакцію:

Педагогічний та батьківський колективи школи №1 підготували звернення до депутатів міськради з проханням переглянути рішення про затвердження попередньої мережі 1-х та 10-х класів.

Тим часом 26 березня на офіційному сайті Відділу освіти з’явилась новина  – “Попередня мережа перших та десятих класів у 2018-2019 навчальному році”, у якій йдеться про те, що  функціонування майбутніх десятих класів вивчалося протягом лютого місяця. За результатами підготовлений лист міському голові Володимиру Тимченку від 06.03.2018 № 1/263

Привертає увагу, що висновки, до яких прийшли фахівці відділу освіти доволі суперечливі: з одного боку освітяни посилаються на статтю 13 Закону “Про освіту”, відповідно до якої, для забезпечення територіальної доступності освіти органи місцевого самоврядування створюють і утримують мережу закладів освіти. Кожна особа має право здобувати освіту в закладі освіти, що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи, а з іншого – пропонують тимчасово призупинити набір до 10 класів двох шкіл.

Спочатку говорять про те, що не зовсім коректно пов’язувати високі результати ЗНО із вибором профільності навчання, і разом з тим  в основу аналізу покладають результати ЗНО у 2017 році.

Начальниця відділу освіти й водночас голова освітньої комісії міськради Тетяна Шикіна  від коментарів утрималася.

Авторка: Наталя Кириленко, журналіст г.”Наша Версія”.
 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539