Як майно київської громади дісталося Сполученому Королівству

0

Мова піде про майновий комплекс комунального підприємства «Автогосподарство», що належить до власності Київської обласної ради.

Підприємство розташувалось у центральній частині міста Києва за адресою Кудрявський узвіз, 3 на земельній ділянці 0,91 га з загальною площею 3916,7 кв.м. Поруч з підприємством ділянки вже давно забудовані елітною нерухомістю, тож, можливо, саме тому КП  потрапило у поле зору не тільки інших підприємств, а й стало каменем спотикання інвесторів з-за Ла-Маншу.

Замах на столичне майно було розпочато ще два роки назад, коли об’єкт спробували передати без конкурсу в оренду трудовому колективу. У 2016 році на сесію Київської обласної ради виносилось питання із назвою “Про звернення трудового колективу Комунального підприємства Київської обласної ради “Автогосподарство”, де пропонувалось без конкурсу передати в оренду цілісний майновий комплекс підприємства “трудовому колективу” Комунального підприємства. За словами трудового колективу, передача майна в оренду допомогла би їм впоратись з боргами, які на початок першого півріччя 2016 року становили більше 2 млн грн. Тим не менш, у самому проекті рішення не було зазначено ні площу об’єкту, ні його вартість, ні ціну оренди, лише мета – «ефективне використання господарства в майбутньому». Тоді завдяки принциповим позиціям представників місцевого самоврядування та моїй особисто, сумнівна спроба передачі в оренду завершилась невдачею.

Як нещодавно з’ясувалось, запеклі бої за підприємство продовжились й надалі. На цей раз місцем розгортання подій стали зовсім інші «поля». Стало відомо, що даний об’єкт таки було не просто передано, а продано у власність за податковий борг, який набіг у комунального підприємства. Виходячи з попередньої інформації, ціна за майно була сформована за значно заниженою його оціночною вартістю. Новим власником комунального підприємства «Автогосподарство» стала юридична особа з іноземними інвестиціями.

Так, наприкінці лютого 2018 року «Українською універсальною біржою» було проведено аукціон з продажу майна платника податків Комунального підприємства Київської обласної ради «Автогосподарство». За його результатами переможцем стала іноземна компанія. Пізніше у березні було офіційно складено та посвідчено договір купівлі-продажу: спершу 1/3 частини будинку Автогосподарства, потім і 2/3 будівлі.

Виникає питання: навіщо продавати об’єкт частинами одному покупцю – бо відповідно до чинного законодавства цілісний майновий комплекс потрібно продавати разом з землею, а земля під об’єктом не оформлена. Продавши ж об’єкт частинами, обходиться норма чинного законодавства.

Схема продажу проста: через податкову заставу, штучно сформований борг та виставлення об’єкту на продаж.

Проте в бюджеті області є ціла програма на підтримку комунальних підприємств , але чомусь звернень КП КОР «Автогосподасртва» для виділення фінансування на погашення боргу зафіксовано не було. Як і не було звернень профільних управлінь Київської обласної ради з відповідними пропозиціями до депутатів.

За офіційними даними, новим власником майна київської громади стало товариство з обмеженою відповідальністю, зареєстроване у місті Единбург лише за місяць до підписання офіційних паперів щодо купівлі майна.

Зауважу, що за даними сайту www.datascotland.com, ця компанія зареєстрована за тією самою адресою, що й понад 1000 інших компаній.

Залишається лише здогадуватись, у чиє ж коло інтересів потрапило майновий комплекс комунального підприємства, хто насправді так віртуозно лишив громаду столичного регіону майна у центрі міста та, якою буде подальша доля ділянки площею майже 1 га. Зацікавлених було чимало, серед них і українські приватні підприємства.

Згідно з даними сайту beta.companieshouse.gov.uk, 15 березня цього року підписантом компанії став громадянин України Денис Масол 1985 року народження із Запоріжжя.

Згідно з базою Youcontrol, Масол Денис Васильович (саме людина з таким по батькові може відповідати пошуку за датою народження в січні 1985 року) є підписантом цілої низки підприємств в Україні.

Сумнівна історія продажу, а якщо говорити відверто, викрадення КП «Автогосподарство», потребує пролиття світла на неї не тільки в інтересах громади, а й тих депутатів місцевого самоврядування, хто ще у 2016 році не підтримав питання щодо даного об’єкту. Своє звернення я вже направив до прокурора Київської області з проханням відкрити кримінальне провадження за даного питання та визнання недійсними торгів з продажу комунальної власності.

Автор: Роман Титикало, депутат Київської обласної ради від “Самопомочі”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539