“Юлина тисяча” – чому пенсіонери Київщини не зможуть отримати ці гроші?

0

Обласний бюджет має лише 430 млн гривень нерозподілених коштів без цільового призначення. Про це “Громаді Київщини” повідомили у фінуправлінні КОДА.  За рік до президентських виборів депутати “Батьківщини” твердять, що сума значно більша – 5 мільярдів – і обіцяють по 1 000 грн щомісячної доплати пенсіонерам.

“До нас вже почали звертатися деякі міські ради з питанням фінансування програм підтримки пенсіонерів за рахунок використання залишків обласного бюджету. Але лише Пенсійний фонд є органом, який призначає пенсії та готує документи для її виплати, а також у повному обсязі забезпечує фінансування. А у разі дефіциту коштів фонду, його покриває Держбюджет, а не обласний”, – коментує в.о. директора департаменту фінансів КОДА Наталя Остапченко.

Так у Боярці, де мер від партії “Нові обличчя”, як повідомляє сайт “Батьківщини” місцева влада підтримала їхню ініціативу.

“Батьківщина” заявляє, що близько 400 тис. пенсіонерів можуть отримувати протягом року щомісячну доплату по 1000 гривень, це 4,8 млрд. гривень.

Залишок за офіційною інформацією фіндепартаменту КОДА близько 1,8 млн гривень.

“Всі залишки мають цільове призначення окрім оцих 430 мільйонів. Навіть якщо і припустити, що таке фінансування може бути здійснено, то ця сума не покриє виплати всім пенсіонерам області. Місцеві бюджеті діють лише в рамках діючого законодавства. Перший для нас обов’язковий для виконання це Бюджетний кодекс України і він не передбачає таких видатків для місцевих бюджетів, потім постанови Кабміну, потім нормативні акти міністерств, рішення рад і розпорядження голів. Рішення сесії будь-якої ради не відміняє норм Бюджетного кодексу і якщо воно суперечить чинному законодавству, то керуватися треба вищими правовими актами”, – говорить Остапченко.

Голова бюджетної комісії облради від “Самопомочі” Ольга Бабій каже:

“Ідея підтримати пенсіонерів не погана. Якщо така програма буде прийнята, то вона буде суперечити основній ідеології соціально-економічного розвитку, бо в нас ще є освіта, медицина, інфраструктура, інваліди, учасники АТО… Ми не повинні перекладати обов’язок пенсійного забезпечення з держави на місцеві бюджети. В обласному бюджеті немає коштів на виплату по 1000 щомісяця протягом року кожному пенсіонеру області. Але не треба забувати, що якщо навіть людина отримає таку матеріальну допомогу, то вона має з неї сплатити подохідний податок і ця сума вважається доходом. Таким чином люди можуть втратити право на субсидії.”

Нагадаємо, Юлія Тимошенко за рік до президентських виборів у 2009 році пообіцяла вкладникам Ощадбанку, що вони отримають по 1 000 грн (т. зв. “Юлина тисяча”). Суми, яку тоді забюджетував уряд для передвиборчої обіцянки, за повідомленнями ЗМІ, вистачало лише кожному 70 вкладнику ощадбанку.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539