Прокуратура не довела винуватість Карплюка й закрила провадження

0

Кримінальне провадження, відкрите прокуратурою Київської області за підозрою у вчиненні злочину мером Ірпеня Володимиром Карплюком, закрили. Це сталося на початку травня 2018 року.

Про це “Громаді Приірпіння” повідомило джерело, яке надало документи, що свідчать про закриття провадження.

Мова йде про звинувачення Карплюка та, як наслідок, вручення йому підозри за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, тобто, за порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві, що спричинило як наслідок загибель людей.

Редакція “Громади Приірпіння” спробувала взяти коментар у прокурора Чернігівської області Дмитра Розенка, щоб з’ясувати, чому саме чернігівській прокуратурі доручили проводити слідчі дії в справі Карплюка. 

Але Розенко відмовився давати коментарі, спочатку сказавши, що не бачить співрозмовника по телефону, а на пропозицію поговорити по скайпу чи вайберу сказав, що не уповноважений давати коментарі.

“Мені треба з керівництвом проконсультуватися, які коментарі я уповноважений давати, так що вибачте будь-ласка”, – сказав прокурор і відключив телефон.

Як відомо, розслідування Держгірпромнагляду, яке була проведена у 2011 році, одразу після трагедії на будівництві ЖК “Новатор”, визнало вину Карплюка.

Громадський діяч Віктор Бархоленко, який проводив власне розслідування цієї трагедії, переконаний, що справу до Чернігівської прокуратури передали, щоб “зберегти обличчя” прокуратури Київської області:

“Дивно, що як тільки Чібісов почав показувати результат, вручати підозри чиновникам Ірпеня після зауваження Генпрокурора про “Ірпінське Чикаго”, резонансну справу Карплюка взяли й забрали в Чернігівську область. Адже мені відомо, що Київська обласна прокуратура активно почала розслідувати це кримінальне провадження. Звісно, існує така практика передачі справ, але це буває в тому випадку, якщо прокуратура не справляється, або їй не довіряють”.

“Я вважаю, що відбувся свого роду “договорняк” на вищому рівні, щоб передати справу в інше місце і там цю справу поховати. Звісно, всі ці “договорняки” відбуваються не безкоштовно для тієї особи, яка скоїла злочин. Тому, я радив би Юрію Луценку розібратися зі своїми підлеглими у своєму “прокурорському гадюшнику”, яким чином ця справа могла бути передана до Чернігівської прокуратури і там закрита?”, – запитує Бархоленко.

Нагадаємо, Чібісов вручив підозру Карплюку 31 серпня 2017 року. Про це він розповів на зустрічі з журналістами. Карплюку інкримінували ч. 2 ст. 272 КК України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або іншому підприємстві…, що спричинило як наслідок загибель людей та інші тяжкі наслідки).

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі й позбавлення права обіймати посади строком до 3-х років.

Як відомо, 20 грудня Чібісов оголосив Карплюку другу підозру за фактом створення злочинної організації (ст. 255 ККУ).

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539