Квест по-київськи: що таке плінфа, і де її шукати

0

На Подолі у районі Воздвиженки з’явилася мініатюрна скульптура давньокиївської цеглини – плінфи. Про це під час презентації розповіла ініціаторка проекту “Шукай!” Юлія Бевзенко, повідомляє кореспондент “Громади Київщини“.

“З плінф будували собор Святої Софії у Києві та Золоті Ворота, – говорить вона. – Їх використовували у період Х-ХІІІ століття. У ті стародавні цеглини додавали обпалену глину, та при будівництві чергували з камінням”.

Плінфи були широкі та плоскі. Техніка створення походить з Візантії.

Ця скульптура важить 1,8 кілограмів, її розмір – 13 сантиметрів. Над нею аж чотири місяці працювали автор ідеї – Олександр Рекстер та скульптор – Сергей Галенко.

Відповідаючи на запитання, чому так далеко була захована цеглинка від очей туристів, ініціаторка проекту сказала: “Це ж проект – “Шукай!”.

“Треба шукати наші маленькі секрети. Для цього необхідно просто трохи звернути зі знайомої гучної вулиці на ту, де ви ще не були. Коли ми встановили гілку каштану на Хрещатику, у мене запитували – чому так очевидно? Ми експериментуємо. Віднині спочатку можна відшукати на Андріївському узвозі київське сухе варення і продовжити пошуки тут, на Подолі”, – пояснила Бевзенко.

Будь-яка столична компанія – ресторан, магазин, видавництво – може приєднатися до проекту Юлії та подарувати Києву ще один символ. Приміром, цеглина – профінансована однією з будівельних корпорацій.

До кінця 2018 року у Києві буде встановлено дванадцять мініатюр. Крім каштанів і варення, вже є київський торт та котлета по-київськи.

Перші шість скульптур можна обійти за годину. І для цього не обов’язково користуватися послугами гіда. Автори ідеї до Дня Києва підготували маленький путівник по першим встановленим скульптурам. Біля кожної з них є QR-код, за допомогою якого легко дізнатися більше про мініатюри і особливі історії нашого міста.

Цікаво, що нові скульптури у Києві вже прижилися, та мають свої легенди. Кажуть, вони виконують навіть бажання. Наприклад, якщо потерти котлету по-київськи – будеш завжди ситим, київський каштан – весна буде теплою, сухе варення – взимку не хворітимеш. Якщо ж доторкнутися до нових цеглинок, то можна сподіватися на нове житло.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539