Народження шрифту: у якому стилі буде назва станції метро “Почайна”

0

“Скоро на станції “Почайна” повісять нові назви. Великі літери кольору міді, як на художньому панно. Стародавня назва улюбленої чарівної річки. Почайна, яка вже звучить і радує всіх нас”, – говорить громадська активістка Анабелла Моріна.

Над стилістикою шрифту працювали довго. Але завдяки Інституту Укрметротунельпроект він перетворився на креслення і вже пішов у виробництво.

“Чудові хлопці з “Агенти змін” (громадської організації з дизайнерів-волонтерів, – ред.) побували разом зі мною у парку Почайна, зрозуміли, що таке ця літописна річка і що вона означає для всіх нас, почайненців. А я зрозуміла, що для них означає метро і як вони його люблять”, – продовжує вона. “Але процес створення букв виявився дуже непростим”, – додає Моріна.

Справа у тому, що паралельно над створенням шрифту працював дизайнер Богдан Гдаль.

“Ідея докласти свої зусилля до дизайну або редизайну деяких назв станцій в київському метро в мене була давно. Зокрема, різали око деякі вже існуючі літери, як от -Ж- на станції Майдан Незалежності, яка складена з двох літер -С- та -І-. Такі ідеї виникли і щодо станції “Петрівка”, яку ось-ось мали перейменувати в “Почайну”, – говорить Гдаль.

“Дискусія почалася з того, що “АЗ” запропонували варіант дизайну літер, ґрунтуючись на стилістиці попереднього напису “Петрівка”, – продовжує він. – Дизайн літер зробив шрифтовик Андрій Константинов. Хлопці з “АЗ” наполягали, що цей шрифт є фірмовим шрифтом синьої гілки метро, і його треба зберегти. Архітектор, зі слів Аннабелли Моріної, зайняла іншу позицію – вона захотіла бачити на шляховій стіні літери, які використані на станції метро Печерська”.

Зрештою було створено три варіанти. Перший згори – Гдаля, другий – Агентів Змін, третій – прототип з Печерської.

Богдан продовжив робити ескізи.

“В кілька етапів я пропонував варіанти дизайну, які пані Тамара (архітектор станції Тамара Целіковська, – ред.) періодично переглядала. Врешті, після відхилень всіх можливих варіантів і наполяганні на стилі саме з “Печерської”, і на прохання Ганни таки допомогти, я все ж здався і зробив літери на базі стилістики “Печерської”. Але і тут вийшов казус, бо архітектор не сприйняла їх, хоч вони за пропорціями і контуром були такими ж”, – розповідає Гдаль.

Потім Гдаль вийшов з процесу роботи над стилістикою шрифту та створив вже для себе варіант.

Тим часом було затверджено остаточний варіант. На сторінці метрополітену у фейсбуці виклали таке фото:

Але згодом стало зрозуміло, що шрифт буде іншим. Літери мають бути схожими на напис назви станції “Печерська”.

Орієнтовна вартість перейменування станції “Петрівка” – 425 тисяч гривень. З них 100 тисяч гривень витрачено на заміну текстового наповнення.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539