Парижу так не щастить: у столиці показали унікальні речі з бивня мамонта (ФОТО)

0

Спеціальний проект “Мистецтво мисливців на мамонтів” презентували у Національному історичному музеї у Києві. Деяким експонатам близько 20 тисяч років.

Серед них – десять унікальних виробів з кістки та бивня мамонта – мистецькі твори ранньої кам’яної доби, знайдені в Україні на двох стоянках мисливців на мамонтів: Мізинській у Чернігівській області та Кирилівській у Києві. Наприклад, є браслет з бивня мамонта, прикрашений одним із найдавніших зображень меандрового візерунку, а також стилізованими жіночими фігурками – “пташечками”, що прикрашені геометричним орнаментом.

“Мізинська стоянка дуже відома у світі. У 1916 році в її районі були віднайдені унікальні мистецькі експонати. Ці речі відносяться до найдавнішого мистецтва на території України, а саме мисливців на мамонтів”, – говорить куратор виставки Микола Беленко.

Музейні працівники розповідають, що експонати надзвичайно цінні, і потребують особливих умов зберігання через свою вразливість. Зокрема згаданий браслет зібраний з понад тридцяти фрагментів.

“Всі експонати дуже крихкі. Тому оригінали зазвичай зберігаються у спеціальних умовах”, – пояснює Беленко.

Унікальний браслет крайній раз показували відвідувачам на початку 2000-х. І не в Україні, а у Франції, у тамтешньому Національному природничому музеї.

Тоді обов’язковою умовою експонування, завдяки якій Україна й погодилася надати Франції свої пам’ятки, було створення їхніх копій у всесвітньо відомій реставраційній майстерні Лувру. Саме ця копія є у постійній експозиції київського музею. Але на цей раз показали оригінал.

Виставка діятиме лише до 30 червня 2018 року, адже більше деяким речам не можна перебувати на світлі.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539