В Україні немає архбудконтролю або чому не працює ДАБІ Бучі

0

В Україні державний архітектурно-будівельний контроль НЕ ДІЄВИЙ, хоча є орган, який уповноважений його здійснювати. Це Державна архітектурно-будівельна інспекція (надалі -ДАБІ), що повинна діяти відповідно до ЗУ “Про регулювання містобудівельної діяльності”.

Я мала гіркий досвід спілкування з ДАБІ і неодноразово писала про це.  Інспекція, яка робила вигляд, що нібито здійснює контроль, насправді закривала очі на самочинне будівництво по-сусідству, де сусідка на межі почала будівництво будинку, а до того встановила чотири метровий паркан.

На мої заяви ця служба писала формальні відписки.

Ще одну відписку я отримала від новоствореної бучанської структури, яка перебрала на себе функції державного архітектурно – будівельного контролю у місті Буча.

Відповідь на моє зверення до начальника архбудконтролю Бучі Юрія Рудого щодо порушень на будівництві в сусідки я отримала через місяць. І підписав її чомусь не Рудий, з яким я спілкувалася, а перший заступник Бучанського голови Тарас Шаправський.

І от 14 червня мені надійшов лист, пересипаний посиланнями на статті закону, суть якого зводилася до того, що Бучанською новоствореною установою “вживаються організаційні заходи щодо проведення позапланової перевірки дотримання вимог законодавства у сфері вимог містобудівної діяльності”.. І “у разі виявлення правопорушень, відділом будуть вжиті відповідні заходи”. Це як розуміти?

Тобто, якщо зараз до мене в хату не потрапляє сонце, я щоразу борюся з цвіллю та пліснявою через сирість і цим дихають мої діти, це не порушення? Які такі оргзаходи потрібно чиновникам провести, щоб просто приїхати до мене додому й з мого двору побачити будівництво, яке нависає над моєю хатою?

Тобто, місяць пройшов, а вони й досі нічого не виявили. А щодо того, що дозволів на будівництво рада не давала, як пишеться у листі,  – то це ще не порушення?

Дивно, які потрібні ще порушення, щоб служба їх побачила? Щоб уже стояв готовий будинок? Чи щоб паркан, який вже понад 4 метри, став 10 метровим? Чи що має статись і скільки треба ходити, щоб архбудконтроль  нарешті запрацював?!

Бо контролювати, шановні, як я розумію, – це не спостерігати за тим, що відбувається! А головна функція контролю – це попередити можливе порушення певних прав та стандартів через здійснення моніторингу ситуації, аналізу причин порушення правил та стандартів та вжиття конкретних дій для попередження таких порушень.

Отже, ефективна робота контролюючого органу підтверджується не великою кількістю зафіксованих порушень та сплатою великих штрафів, а навпаки – відсутність порушень та порушників. Скажіть, що це не так?

В Україні самочинні будівництва процвітають. Більше того, оголошення на кожному стовпі про те, що можливе узаконення самочинних будівництв  юридичними фірмами і фірмочками – це вже є , практично, нормою нашого суспільства і цим вже давно нікого не здивуєш.

Але у мене все таки виникає одне- єдине питання: для чого тоді створюють нові служби на місцях? Для  контролю над самочинними будівництвами чи для “контролю” над забудовниками?.. І що робити нам, звичайним громадянам, права яких грубо порушуються чиновниками?

Авторка: Ніна Костенко, журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539