Киянину пощастило вперше зняти смерч (ВІДЕО)

0

Під Києвом над каскадом Святошинських озер каскаду річки Нивка прокотилося кілька смерчів. Один із них встиг зафіксувати читач “Громади Київщини”, який надіслав у редакцію відео.

“Я фарбував стіни в квартирі і милувався краєвидом з вікна. Ледь не впав, коли побачив вдалині над озерами смерчі. Їх було всього три. Всі три я не встиг зняти, два наче розчинилися в озері, але один вдалося зняти на відео. Цей смерч був найбільший. Він значно вищий за наші будинки”, – розповідає житель Новобіличів Олександр із вулиці Наумовича.

За словами директора Українського гідрометеорологічного центру МНС України Миколи Кульбіди, це досить рідкісне й непрогнозоване природне явище для Києва.

“Для утворення смерчів потрібно кілька факторів: висока температура, дуже висока вологість повітря, насиченість атмосфери вологою і сприятливі синоптичні процеси. Вони виникають в тих місцях, де є цей комплекс сприятливих факторів… При виникненні 100 подібних ситуацій, лише в одному виникає таке явище. Тому прогнозувати його практично неможливо, але з допомогою сучасних радарних технологій його можна супроводжувати”, – каже Микола Кульбіда.

За словами Миколи Кульбіди, всі смерчі несуть загрозу.

“Про цей випадок я не знаю, але влітку ці речі можуть утворюватися, але вони мають дуже локальне значення і зазвичай не є руйнівними. Хоча якщо згадати 1995 рік, коли були кілька смерчів у Дніпропетровській і Запорізькій областях, які порушили кілька сіл…  При смерчі завжди загроза є”, – констатує фахівець.

“Смерчі в Україні спостерігаються щороку в різних регіонах. Найбільша їх повторюваність вздовж Дніпра: Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Черкаська, Київська області, а також на крайньому Заході – це Волинська, Рівненська і Львівська області… Якщо всі торнадо чи смерчі діляться на категорії до 5 класу, то в нас вище 3-го ніколи їх не було. Тому вони не такі масштабні й не такі руйнівні, як в США. Останній смерч, який спостерігався – був на морі вчора в районі, що прилягає до Півдня Одеської області”, – розповідає Микола Кульбіда.

Киянин Олександр каже, що вирішив подарувати відео смерча своїй дружині і назвати його на її честь – “Віта”.

“Погодьтеся, всі чоловіки обіцяють своїм коханим подарувати зірку з неба, але не кожен може подарувати таку стихію, як смерч. Цей смерч для нас буде зватися – “Віта”, – каже Олександр.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539