На Троєщині збудують майже мільйон квадратних метрів житла

0

Київрада прийняла рішення про Детальний план території на Троєщині. Він передбачає на 400 га будівництво майже 1 млн кв. м житла. За відповідне рішення ледве вистачило голосів – проголосував 61 депутат. Тобто без 1 голосу рішення не було б прийняте.

Основні претензії депутатів до ДПТ полягали в тому, що план розв’язує руки забудовникам і передбачається будівництво майже мільйона квадратних метрів житла, при тому, що на Троєщину досі немає метрополітену.

Мер Віталій Кличко пообіцяв, що до кінця року продовжиться будівництво Подільсько-Воскресенського переходу.

“Тема Подільсько-Воскресенського мосту включає 400 млн доларів США, які дуже велика навантаженість для міста. Ми працюємо, щоб залучити гроші від міста, від партнерів. Уже виділено мільярд гривень на будівництво і до кінця року ключова арка буде закінчена. Що стосується метрополітену – це питання довше і може бути 3-4 роки, щоб ця гілка метро була зроблена. Але ми робимо алгоритм дій, щоб метрополітен на Троєщину був – ми над цим питанням працюємо”.

Представниця фракції “Батьківщина” Тетяна Меліхова попередила Кличка, що він несе відповідальність і ризики, говорячи про метро на Троєщину.

“Ми заложники на сьогодні “Перлини Троєщини”, ошуканих інвесторів “Еліта центр” і багато різних питань… Той мер, який зрушить будівництво метро на Троєщину, то він буде або вічним мером і ввійде в історію, або залишиться холостим вихлопом. Ви сьогодні берете на себе відповідальність”.

Депутат від “Самопомочі” Олег Макаров зауважив, що вперше стосовно ДПТ у Київраді з трибуни виступає головний архітектор Києва Олександр Свистунов, а не як завжди – розробники.

“До цього він просто сидів у куточку й доповідали розробники. Я пропоную зробити так, щоб усі ДПТ, які тут з’являються, доповідав головний архітектор… Зараз я від вас почув тільки загальні фрази – ніяких цифр я від вас не почув. Я вважаю, що ви повинні фахово вийти на трибуну й доповісти. Мені дайте відповідь – скільки там метрів квадратних з’являється нового житла?”, – питає Макаров.

Секретар міськради Володимир Прокопів запропонував дати слово для відповіді розробникам ДПТ, але головний архітектор Олександр Свистунов попросив слова і сказав, що не несе відповідальності за розробку ДПТ і не тримає в голові цифр із розробленого плану:


“Я не є проектувальником і Департамент архітектури не є проектувальником або розробником ДПТ, тобто всі принципові рішення, розрахунки стосовно типів зелених насаджень, і кількості – відповідальність по розрахунках несе проектувальник. Департамент архітектури відповідає за процедуру проходження цих документів, за громадські слухання, за містобудівну раду. За принципові всі проекти рішення, які приймаються по цьому детальному плану території є відповідальні особи в обличчі наших проектувальників, які дуже фахово працюють над цим документом і мають змогу доповісти. Я як головний архітектор, я повинен орієнтуватися взагалі, що відбувається в місті і не можу отримати в голові, скільки житла з’являється на тій чи іншій улиці. Але для мене дуже важливо, щоб я отримав документ, що все зроблено згідно нормативів, це не суперечить згідному законодавству і щоб все було виконано так, як потребує наше законодавство. Тому по цифрах і по всіх деталях доповість та людина, яка займалася цим кожного дня протягом року”.

Архітектор Інституту Генерального плану міста Києва Микола Римар-Щербина, який розробляв ДПТ, зміг озвучити більш конкретні цифри:


“Площа самого Детального плану складає 410 гектарів… Додається додатково 870 тисяч квадратних метрів житла, населення додається майже 20 тисяч – 19,6 тисяч”, – каже архітектор.

Депутат Денис Попов від “Свободи” заявив, що ДПТ приймається з маніпуляцією.

“Цей ДПТ необхідний для вирішення проблеми інвесторів Войцеховського. Так у Києві є два десятки таких проблемних забудов Войцеховського. Чи ми можемо для вирішення таких проблем віддавати стільки території міста? “Перлина Троєщини” розташована на території площею в 1,3 га, але пов’язувати прийняття ДПТ для всього району для вирішення проблеми інвесторів – несправедливо. Друге в ДПТ – це маніпулятивний розрахунок кількості мешканців. Передбачається по 50 квадратних метрів житла на одного мешканця. Це у нас буде супер преміум житло на околиці Троєщини, де на кожного мешканця понад 50 метрів житла”.

Депутати-“свободівці” намагалися внести кілька правок, щоб на Троєщині мінімізувати негативний вплив забудов. Зокрема спершу передбачити будівництво інфраструктурних об’єктів: садочків, шкіл, транспортної інфраструктури тощо. Але за ці правки зала не дала голосів.

За проект рішення вцілому голоси дали традиційні союзники фракція БПП “Солідарність” і “Єдність”. Зауважимо, що при цьому депутат Ігор Опадчий (БПП) не голосував, а Ілля Сагайдак (БПП) утримався.

Фракція “Свобода” голосувала однозначно проти.

“Самопоміч” здебільшого утрималася, голова фракції Сергій Гусовський – не голосував.


Тож прийняття скандального ДПТ стало можливе завдяки голосуванню “Батьківщини”, яка не мала чіткої позиції, розкололася і дала 6 голосів “за” і один голос “проти”.

Після позитивного голосування з мінімально достатньою кількістю в 61 голос найбільше зраділи інвестори недобуду Войцеховського.

До інвесторів “Перлини Троєщини” вийшов Віталій Кличко і привітав їх із прийняттям ДПТ.

Нагадаємо, обдурені інвестори Войцеховського із Перлини Троєщини ночували в Київраді з 21 червня, очікуючи на прийняття цього ДПТ. 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539