Екс-депутат Ірпінської ради Місяць може піти в нардепи на Полтавщині

0

Громадський рух ЧЕСНО виявив прогульника Ірпінської міської ради Ярослава Місяця в Миргородській міськраді. Очільник фракції “Радикальної партії” у Миргородській раді кандидат на відкликання. За 2017-й рік він пропустив 14 засідань сесії з 15.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесій і/або постійних депутатських комісій протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”). У законі немає поважних причин для пропусків засідань.

У 2017 році голова фракції “Радикальна партія Олега Ляшка” у Миргородській міськраді Ярослав Місяць був присутній лише на 1 сесійному засіданні з 15. З 18 засідань профільної комісії Місяць відвідав лише три. Це дає підстави виборцям його відкликати.

Згідно з декларацією, Ярослав Місяць проживає в Ірпені на Київщині, де він раніше був депутатом-прогульником. Правоохоронці відкрили проти місяця низку проваджень.

Дізнатися в депутата, чому обрав для балотування не рідну Київщину, а Миргород, не вдалося: номер телефону, вказаний на сайті міськради, не відповідає.

В організаційному відділ міськради говорять, що їм також складно зв’язатися з Ярославом Місяцем. Комунікують лише через його довірену особу Валерію Гогосу. Вона ж, у свою чергу, говорить, що поговорити з депутатом журналістам навряд чи вдасться, адже він часто перебуває за кордоном. Вона теж спілкується з Місяцем лише за допомогою е-пошти. Натомість пообіцяла усі питання передати депутату. На момент виходу матеріалу ЧЕСНО ще не отримав на них відповіді.

Депутатка від “Свободи” Аліна Шаніна говорить, що для Місяця депутатство – це трамплін до Верховної Ради, куди він вже балотувався у 2014 році. Тоді він влаштував під тамтешньою прокуратурою стрілянину. Тоді кандидата в нардепи від Радикальної партії оголосили в розшук правоохоронці.

Міський голова Сергій Соломаха також не відкидає прихованих політичних мотивів у  депутатстві Місяця:

У них є якісь політичні плани, політичні амбіції. Хтось же йогось сюди… Не просто ж так він у Миргород приїхав”.

За словами Соломахи, представники “Радикальної партії” зверталися до вищого керівництва партії у Києві, аби вплинути на Місяця. Однак результату не було.

Я ж не можу керувати політичними партіями. Канєшно, мені хотілося б, щоб депутати були на засіданнях. Йому про це говорили декілька раз. Я особисто не говорив. Говорили однопартійці його і прочіє. Хотілось би, щоб працював на сесіях”.

Ініціювати відкликання Місяця мер не буде, оскільки вважає, що з позиції міського голови він не може втручатися в роботу депутатського корпусу. А від виборців такої ініціативи не надходило.

Депутатів, які пропускають понад 50 % засідань – можна відкликати. Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України дещо ускладнили процедуру відкликання. Якщо громада виконає всі умови – остаточне рішення прийматиме партія.

Якщо виборці вирішать позбутися кандидатів на відкликання або вони самі складуть мандат, то замінити їх можуть перші непрохідні депутати у списку партій. Для цього не треба проводити перевибори.

Ірпінська міська рада не дає дані громадському руху ЧЕСНО. Результати відвідування Бучанської, Ворзельської, Гостомельської рад “Громада Приірпіння” вже оприлюднила.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539