Як працюють депутати облради від Фастівщини та Макарівщини

0

За рік до парламентських виборів партії розглядають депутатів обласної ради як кандидатів у нардепи. Громадський рух ЧЕСНО аналізує роботу депутатів Київської облради.

Виборці Фастівщини на місцевих виборах 2015 року отримали в облраді одного представника – батьківщинівця Олександра Волинця (округ 51). Макарівщина отримала двох депутатів від “Батьківщини” і одного від БПП – це, відповідно, Микола Швидкий, Григорій Тищенко та Тетяна Семенова (округи 37, 38).

Фастівський та Макарівський район разом з частиною Києво-Святошинського району утворюють один округ № 91 для виборів народного депутата. Нині депутатом-мажоритарником від цього округу є представник “Солідарності” Руслан Сольвар.

Батьківщинівець Микола Швидкий, який на парламентських виборах програв Сольвару, продовжив свою політичну кар’єру в облраді. До парламентської кампанії він очолював Макарівську РДАУ 2017 році працює разом з дружиною на її підприємстві “Спец-Електро”. У Макарівському районі входить до керівництва місцевої парторганізації “Батьківщини”.

У облраді депутат Швидкий голосує за майже всі питання. Утримується або голосує «проти» лише у 0,5% питань. Зауважимо, що “Батьківщина” має в облраді голову – Ганну Старикову, яка намагається утримати коаліцію, що навесні 2018 року була переформатована на користь БПП.

Швидкий став прогульником засідань комісії з питань ЖКГ у 2017 році.

Сина депутата облради Швидкого засудили за шахрайство. Він, як повідомляють ЗМІ, прикидався чиновником Мінінфраструктури і продавав задешево автопарк Кабміну. Люди платили гроші, але автівок так і не отримували.

Місцеве видання “Громада Київщини” поцікавилося, чи буде Швидкий висувати свою кандидатуру у нардепи на наступних виборах.

“Ні, вже наступний раз не буду. Треба молодшим поступитися дорогою, нехай попробують. Щодо майбутніх кандидатів має бути витримка і виваженість. Це наші внутрішні партійні справи. Але я вам скажу наостанок, що все найцікавіше ще попереду”, – каже Швидкий.

Батьківщинівець Олександр Волинець проживає в селі Дідівщина на Фастівщині. Очолює підприємство “Енергія”. Увійшов у комісію з питань транспорту та розбудови інфраструктурних об’єктів. У раді має низький рівень опозиційності. У 2017 році голосував «проти» або утримувався лише у 3,2% питань.

Підприємство “Енергія” є виконавцем робіт, через які підозрюють у розтраті держмайна службових осіб КП “Комбінат комунальних підприємств”. У 2015 році проти них відкрили кримінальне провадження щодо вчиненого правопорушення за ч. 2 ст. 191 КК України.

Встановлено, що при формуванні бюджету розвитку міста Фастів у грудні 2013 року було закладено близько 900 тис. грн на реконструкцію вуличного освітлення міста. Для виконання робіт було укладено договір з приватним підприємством “Енергія”, яке очолює депутат-батьківщинівець Волинець. Вартість виконаних робіт була завищена, що призвело до розтрати держмайна. Рішення суду у цій справі ще немає.

Також у підприємства “Енергія” виник господарський спір із ПАТ “Білоцерківський завод залізобетонних виробів”. Завод вимагав стягнути з підприємства депутата на свою користь більше 300 тис. грн, але, за словами Волинця, в кінці 2017 року борг було сплачено.

“Ми все ж таки зуміли сплатити цей борг, і питання вже закрите. Щодо кримінальної справи, то ПП “Енергія” виконувала певні роботи, замовником яких був фастівський “Комбінат комунальних підприємств”. Офіційних звинувачень нам ніхто не пред’являв. Там більше політичне питання, ніж професійне, бо так і не змогли довести, що ціни робіт були завищені”, –коментує Волинець.

“Батьківщина” провела у своїх лавах до облради колишнього регіонала Григорія Тищенка. Він пройшов до Макарівської райради по списку «Партії регіонів» у 2010 році. Досі працює завідувачем хірургічного відділення у макарівській лікарні. У облраді увійшов до комісії з питань охорони здоров’я. Екс-регіонал і чинний батьківщинівець отримав держнагороду “Заслужений лікар” за указом президента Петра Порошенка. У облраді в нього 1,5% опозиційних голосувань.

За результатами роботи у 2016 році Тищенко потрапив до числа прогульників засідань комісії з питань охорони здоров’я. Він пропустив кожне третє засідання. У 2017 році Тищенко почав відвідувати комісію частіше.

Єдина кандидатка від БПП, яка потрапила до облради від Макарівщини – це Тетяна Семенова. Вона працює головою райдержадміністрації Макарівського району. До призначення на посаду була сільською головою Ясногородки — у 2010 році прийшла на цю посаду як кандидатка від партії “Наша Україна”.

У облраді увійшла в комісію, яка опікується питаннями приватизації та приватної власності. Засідання депутатка доволі часто пропускала у 2016 році – була відсутня на понад 40% засідань комісії та на 30% засідань облради. У 2017 році Семенова покращила свої результати.

Протягом 2018 року Семенова в облраді не підтримала 8% рішень. Це доволі високий відсоток опозиційних голосувань для депутата Київської облради. Зауважимо, що в облраді, де головує представниця “Батьківщини” Ганна Старикова, БПП перебуває в опозиції.

Чоловік Семенової є беніфіціаром ТОВ “Мисливське господарство “Осикове” і ТОВ “7 Материк”. У порівнянні з іншими депутатами родина Семенових володіє великою кількістю земельних ділянок загальною площею майже 24 га, які вони набували з 2002 року.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує робити огляди депутатів облради. Нагадаємо, що вже оприлюднені огляди представників БілоцерківщиниВишгорода, Бородянки, ОбуховаВасильковаБроварщиниКиєво-Святошинського району, ПриірпінняБорисполя та Баришівки.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539