Вирубка лісу в Гостомелі: прокуратура планує накласти арешт

0

У Гостомелі продовжують рубати ліс на в’їзді до селища по вул. Свято-Покровській, поблизу ЖК “Чеський двір”. Місцева влада планує на місці лісу будівництво торгівельного центру. 16 липня, у понеділок, вирубку вдалося зупинити завляки поліції та прокуратурі, які прибули на місце.

Мешканці Гостомеля захищають ліс від вирубки своєрідно – перекривають трасу, збирають підписи під петицією про створення на цьому місці парку.

До відома, петиція, навіть якщо вона набере необхідну кількість голосів, передається на розгляд місцевої ради, де Гостомельський голова Юрій Прилипко, активний учасник дерибану цього лісу, має свою більшість.

На захист незаконної забудови приїхали молодики спортивної зовнішності, так звані тітушки.

Одного зі спортсменів вдалося ідентифікувати – це золотий призер Чемпіонату Європи з бойового самбо з Гостомеля Леон Авалян. На фото він обіймає Гостомельського голову Юрія Прилипка.

13 липня цю територію від громади охороняли тітушки в однакових костюмах і називалися охоронною фірмою. За їхніми спинами відбувалася активна вирубка столітніх сосен.

Тітушки настільки вільно й впевнено себе почували, що навіть напали на працівника поліції.

Громадський діяч Віктор Бархоленко переконаний, що перекриття траси та жодні петиції в цій ситуації не допоможуть, оскільки діяти потрібно виключно в правовому полі:

“Справа в тому, що збереженням Гостомельського лісу я займаюся понад 3 роки. Я зібрав документально-доказову базу незаконного виведення земель державного лісового фонду в межах Гостомельської ради із державної форми власності до комунальної. Також провів самостійно слідчі дії, де вбачаються злочини з ознаками корупції посадових осіб Гостомельської селищної ради та посадових осіб державного підприємства “Київське державне лісогосподарське об’єднання” за прямої участі в цих схемах нині діючого Гостомельського голови Юрія Прилипка”.

“У 2015 році я звернувся до прокуратури з заявою про злочин і за даним фактом було відкрите кримінальне провадження, по якому вже 3-й рік нібито ведуться слідчі дії. Також з цими матеріалами у 2015 – 2017-му роках я звертався до Генпрокурора Юрія Луценка. Однак, жодного результату досі немає і незаконна вирубка лісу триває”, – додає Бархоленко.

Активіст переконаний, що прокуратура давно мала клопотати про арешт цієї земельної ділянки:

“Провівши відповідні слідчі дії, прокуратура вже давно в рамках цього кримінального провадження могла вжити засобів представницького характеру в суді й вимагати арешту цієї земельної ділянки і взагалі за цей час мала б повернути її через суди до державної форми власності, як це було зроблено по Бучі, коли протягом року були пройдені всі судові інстанції й ліс повернуто державі”.

“Але чомусь саме по Гостомельському лісу прокуратура Київської області, на моє переконання, свідомо зволікає. Я переконаний, що це зволікання ініціюється першим заступником прокурора Київської області Ігорем Грабцем, який регулярно направляє мені формальні відписки про те, що прокуратура направляє матеріали справи до різних інстанцій для отримання якихось висновків, а насправді лише для того, щоб затягнути розгляд справи”.

За словами Бархоленка, активісти Гостомеля мають вимагати від прокуратури рішучих дій:

“Зараз активістам в Гостомелі потрібно не дорогу перекривати, а їхати до прокурора Київської області Дмитра Чібісова та ставити конкретне питання, що прокуратурі за три роки завадило вийти на результат по збереженню Гостомельського лісу й вимагати арешту цієї земельної ділянки та інших, незаконно розданих, в межах 64 га Гостомельського лісу”.

Як вдалося з’ясувати “Громаді Приірпіння”, провадження за фактом незаконного переведення лісу з державної форми власності до комунальної розслідує поліція Ірпеня.

На захист Гостомельського лісу виступив власник юридичної компанії “Міллер” Масі Наєм.

У прокуратурі Ірпеня повідомили, що готують клопотання до суду про арешт земельних ділянок, на яких рубають дерева.

“Ми зараз витребовуємо інформацію про сплату власниками цих 4-х земельних ділянок відновної вартості за зрізані дерева, оскільки представники забудовника нам не надали відповідних документів. Також у них не було акту обстеження земельної ділянки. Думаю, вже сьогодні будумо клопотати про арешт землі за фактом незаконної порубки”, – розповідає очільник Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Володимир Пономаренко.

Як відомо, вирубку на цьому місці почали 3 липня 2018-го року. Тоді вирубку захищав радник Прилипка та засновник ГО “Агенція розвитку Гостомеля” Ростислав Скуратівський, він назвався представником забудовника й доводив громаді, що забудовник має право нищити ліс. Під час протистоянь з громадою Скуратівський побив активіста.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539