Чи буде опалення в Коцюбинському: борг за населення понад 5,5 млн

0

Котельні на Доківській і Меблевій відтепер належать громаді селища і місцева влада може управляти ними як майном громади. Це історична перемога. За головування екс-регіонала Вадима Садовського влада підігравала монополісту ТОВ “Мастер-Енерго” і не бажала вирішувати питання з недобросовісним теплопостачальником.

У минулий опалювальний сезон ТОВ “Мастер-Енерго” оформило котельні на себе і не розрахувалося за спожитий газ перед “Нафтогазом”. Це означає, що люди платили їм кошти, а вони не направляли їх за газ. Відповідно ліміти їм тривалий час не давали на опалення житлового фонду. Це спричинило зрив опалювального сезону.

Більше того, торік перед опалювальним сезоном ТОВ “Мастер-Енерго” зробив взагалі нечуване – відмовився від лімітів, коли люди мерзли.

Люди виборювали своє право за тепло, вийшовши на вулиці. Котельні охороняли від відключення.

Результат пошуку зображень за запитом "Матюшина котельні суд"

Цього року котельні після рішення суду наші – їх внесли в реєстр. “Нафтогаз” чекає гроші за газ, а облгаз – за транспортування газу. Через депутатів “Нових облич” і самопроголошеного керівника УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича мешканці селища були дезінформаовані. Їм сказали платити кошти ТОВ “Мастер-Енерго”, яке не розраховувалося з нафтогазом.

Рівень оплати за опалення катастрофічно низький. Борг населення більше 3,3 млн. Це при тому, що треба не лише закупити ліміти, а й підготувати котельні до опалювального сезону.

Відповідно восени, якщо коцюбинці не розрахуються за опалювальний сезон 2017-2018 в УЖКГ “Біличі” не буде можливості домовлятися за нові ліміти з “Нафтогазом”.

Для того, щоб зрозуміти, в яких будинках може не бути опалення вчасно, надаю інформацію в липні місяці про борги.

Селище опалюють дві великі котельні – на Доківській і на Меблевій. Доківська котельня має пелетний котел і може за відсутності лімітів до мінусової температури обігрівати житловий фонд пелетами. На Меблеву за бюджетні кошти котел купили, але депутати не відголосували за те, щоб виділити кошти на його встановлення.

Пелетні котли – це резервний варіант, який може допомогти обігріти будинки, поки йдуть перемовини про ліміти на газ, але і пелети коштують грошей і, якщо їх нема в УЖКГ, яке працює в збиток, бо нові тарифи не затверджуються кілька років, то і пелет ніхто не купить.

Борг на котельні по Доківській – до 2 мільйонів. Ось список будинків, які станом на червень винні найбільше. Доківська,9 винна найбільше – майже 400 тисяч. Тобто це дещо менше, ніж 4 частина всього боргу.

У будинків, які опалює котельня на Меблевій заборгованість майже мільйон.

Знаково, що найбільша заборгованість у будинку, де мешкає голова бюджетної комісії Людмила Узерчук (“Нові обличчя”). Саме ця партія проводила роз’яснювальну роботу, що УЖКГ “Біличі” кошти за опалення платити не треба і саме за ініціативи Людмили Узерчук взимку 2017 року депутатська більшість хотіла з бюджету ТОВ “Мастер-Енерго” виділити кілька мільйонів коштів. Без рішення суду будь-які проплати на користь ТОВ з бюджетних коштів – це корупція.

Таким чином на дві котельні маємо майже 3 мільйони боргу.

Окрім цих двох котелень на Меблевій і на Доківській є ще три будинки, які мають дахові котельні. Тут ніколи не стояло питання власності, бо Мастер-Енерго не має і не мало на них жодних прав.

Мешканці цих трьох будинків заборгували дещо менше півмільйона. Найбільший борг у мешканців Пономарьова 6а, але і мешканці Меблевої 11б винні майже стільки ж.

Окрім дахових котелень є топкова котельня на Пономарьова 17А. Борг складає майже 25 тисяч.

Загальний борг за опалення складає 3,3 млн. Це значсною мірою пов’язане з тим, що мешканці були зумисне дезінформовані депутатами, щоб комунальне підприємтво не отримало кошти і вони були виведені на ТОВ “Мастер-Енерго”.

Ми розуміємо, що люди, яких ошукало ТОВ “Мастер-Енерго” і які пережили нелегкий взід в опалювальний сезон минулого року, можуть недовіряти і очікувати Жовтня місяця, щоб зрозуміти,кому ж нарешті платити кошти. Але підготовка до опалювального сезону забирає час і потребує фінансових ресурсів. І з боргами треба розрахуватися, щоб отримати вчасно ліміти.

Якщо минулого року ми могли сказати ОДА, Нафтогазу, облгазу, прокуратурі, що ТОВ “Мастер-Енерго” взяло в наслеення гроші й не розрахувалося за газ, то цього року споживачі заборгували понад 3,3 млн. І це вже не буде виною ТОВ “Мастер-Енерго”, що нам не дадуть ліміти. Тому просимо всіх – сплатіть борги й говоріть з сусідами. Інакше восени 2018 року матимемо ту ж проблему – відсутність лімітів. Але цього разу нам не буде що сказати прокурорам й газовикам. Якщо за газ не розраховуватися – його перекривають.

Також варто зазначити, що УЖКГ “Біличі” досі не відшкодована субсидія в розмірі 1,75 млн за тепло та 0,67 млн пільги за тепло, тобто повний борг по населенню це 3,3 млн (безпосередньо населення) + 1,75 млн субсидія (Управління праці  та соціального захисту населення Ірпінської міської ради) + 0,67 млн пільги (Управління праці та соціального захисту населення Ірпінської міської ради). Всього 5,42 млн загального боргу по населенню. Чому Ірпіно не компенсує кошти – невідомо.

На пелетах ми можемо протягнути незначний час (кущ Доківської), але всі мають розуміти, що опалення пелетами – це позбавлення населення права на субсидії.  

Є ще один чинник, який може вплинути на підписання договорів з “Нафтогазом”. ТОВ “Мастер-Енерго”, за законом, має переуступити свої борги. А це майже 7 млн.

У Києві з “Київенерго” аналогічна ситуація.

Насправді закон несправедливий. Виходить, що товариства могли брати гроші в людей і не розраховуватися за газ. І тепер цей борг мають сплатити ті, хто його не робив. Оскільки Київ опинився в таких самих умовах, є надія, що законотворці в парламенті, які повернуться з літніх канікул перед опалювальним сезоном.

До осені просимо всіх відповідально поставитися до вирішення питань з оплатою, щоб восени не питати: де тепло. Ми з свого боку докладаємо всіх зусиль, щоб відстояти право на енергетичну незалежність і забрали стратегічні об’єкти з рук недобросовісного теплопостачальника ТОВ “Мастер-Енерго”.

Авторка: Дар’я Александрова – спеціаліст І категорії планово-економічного відділу Коцюбинської селищної ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539