Гаряча вода і тепло в Києві: суд відмовив Нафтогазу передати борги ТОВ “Київенерго” столиці

0

Господарський районний суд Києва прийняв рішення залишити борг ПАТ “Київенерго” за спожитий газ перед НАК “Нафтогаз України” і не передавати на комунальне підприємство “Київтеплоенерго”. Така інформація значиться на сайті суду.

Клопотання “Київенерго” про заміну боржника у справі і визнання правонаступником частини боргових зобов’язань КП “Київтеплоенерго”, а також за нараховані штрафи та пені залишили без задоволення.

Також суд вирішив за необхідне звернутися до Верховного суду, а той в свою чергу може звернутися до Конституційного суду для визначення питання конституційності 3 частини статті 22 ЗУ “Про теплопостачання” на яку саме і посилається Нафтогаз.

“Міська влада і КП “Київтеплоенерго” виступають проти того щоб в складі заборгованості була частина штрафів та пені для погашення яких елементарно немає джерел фінансування. Тому що, якщо виникає борг, то є певні джерела з яких можна його погасити – пільги, субсидії. Але є близько мільярда штрафів та пені, які були нараховані приватному підприємству, і для погашення яких немає джерела відшкодування. А ні в тарифі, а ні в бюджеті” – говорить прес-секретар заступника голови КМДА Петра Пантелеєва Юлія Грамотна.

Вказана ухвала набрала законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом десяти днів з дати складання повного тексту.

На думку суду, ані “Київтеплоенерго”, ані територіальна громада Києва не повинні відповідати за борги ПАТ “Київенерго” перед НАК “Нафтогаз України”.

15 червня КП “Київтеплоенерго” подало ще один позов до господарського суду на Нафтогаз.

“Ми вимагаємо щоб договори на постачання природного газу були укладені. Це газопостачання об’єктів теплогенерації. Зараз залишаються без газу близько 200 котелень але в подальшому коли “Київтеплоенерго” забере у відання ТЕЦ5 і ТЕЦ6, то відповідно без газу залишаться ті дві найбільші в країні ТЕЦ. Я нагадаю, що ТЕЦ вирбляють не лише тепло, а й електроенергію, і без газу вони не зможуть повноцінно працювати. Є ризик пербоїв і відключень електрики, що вже не тільки для міста, а й для області є загрозою виникнення надзвичайної ситуації регіонального масштабу”, – додає Грамотна.

Також 19 липня КП “Київтеплоенерго” отримало затверджені тарифи в НКРЄ КП на виробництво теплової і відпуск електричної енергії на ТЕЦ.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539