Київоблрада: Як працюють депутати від Яготинщини та Згурівщини

0

За рік до парламентських виборів партії розглядають депутатів обласної ради як кандидатів у нардепи. Громадський рух ЧЕСНО опублікував матеріал про роботу депутатів Київської облради та запитав їх про плани на вибори в 2019 році.

Яготинський, Згурівський та Переяслав-Хмельницький райони разом із Бориспільщиною та частиною Броварського району утворюють один округ №98 для виборів народного депутата. Нині депутатом-мажоритарником від цього округу є кнопкодав та фігурант антикорупційних розслідувань Сергій Міщенко, який наразі є позафракційним.

Радник нардепа Олександр Бабак стверджує:

Сергій Міщенко обов’язково буде балотуватися по 98 виборчому округу. Останні соціологічні дослідження показують, що рівень довіри до Сергія Міщенка “number one” по Україні. Це певний електоральний феномен, бо Міщенко має 67% довіри в наш час на своєму окрузі”.

Редакція ЧЕСНО попросила поточнити, що це за соцопитування, хто його проводив і яка вибірка, оскільки такі дані виглядають досить сумнівно. Помічник попросив перетелефонувати щоб з’ясувати все достеменно в офісі, але впродовж тижня не відповів ні на СМС повідомлення, ні на неодноразові телефонні дзвінки.

Під час першого спілкування з ЧЕСНО Бабак зазначив, що Міщенко вже готується до виборів — його благодійний фонд встановлює дитячі майданчики на окрузі, що по суті є не що інше, як непрямий підкуп виборців перед виборами. Щоправда, радник нардепа зазначив, що субвенцій на округ позафракційним не дають.

На питання, звідки ж фінансування благодійного фонду, редакція отримала таку відповідь:

Частково це малий бізнес, частково — громада. Коли ми ставимо площадку, то громада виділяє якусь ділянку, і є бізнесмен, який готовий купити якусь гойдалку. Минулого року виділяли субвенції. Тепер, чим ближче до виборів, то їх надають лише під Гройсмана або БПП. Цього року Сергій Міщенко не отримав ні копійки, хоча ми подавали документи на виділення коштів”.

 

Виборці Яготина, селищ Сколівщина та Червоне Заріччя на місцевих виборах 2015 року отримали в облраді двох представників: Олександра Сіренка з “Нашого краю” та Армена Шахар’янца з УКРОПу (округ 53). Через зміну системи виборів, яка дозволила кандидатам від партій проходити в залежності від внутрішньопартійного рейтингу, сусідній округ, до якого увійшли інші населені пункти Яготинщини, не провів у раду жодного депутата. Аналогічна ситуація і в місті Переяславі-Хмельницькому та в Переяслав-Хмельницькому районі (округи 37, 38).

Екс-“регіонал” Олександр Сіренко, який є головним директором «Яготинського молокозаводу», був депутатом Київської облради з 2010 року. Балотувався як мажоритарник. На виборах президента у 2004 році був довіреною особою Віктора Януковича. Нині в облраді входить до фракції “Наш край”. За результатами 2016 року став прогульників  засідань комісії. Голосував у 2017 році лише у 0,5% питань.

Я вже за віковим цензом не планую балотуватися в депутати. Особливих політичних уподобань не маю. Я гордий за наше виробництво молочних продуктів, а от коли згадую за раду, то трошки гидко стає за ту роботу, за ту організованість. Особисто у мене на підприємстві зовсім інші підходи та дисципліни”, — говорить Сіренко.

Шахар’янц, окрім облради, балотувався в Яготинську міськраду і в райраду. Після виборів вирішив працювати на обласному рівні. Підприємець потрапив до регламентної комісії. Раніше допомагав доставляти на фронт провізію. За його словами, це одна з причин, чому в 2016 році він став прогульникомсесійних засідань. У 2017 році голосував опозиційно у 2% питань.

Я вже пожалкував, що балотувався і став депутатом облради, тим паче не збираюся до Верховної. Всі між собою пов’язані або бізнесом, або ще чимось. Мені нема чого там робити. На наступних виборах балотуватися не буду. Остання позачергова сесія показала, що і до чого, коли за день прислали матеріали на 200-300 сторінок, які ти до сесії фізично прочитать не зможеш”, — бідкається Шахар’янц.

Депутат додає:

Зараз я проводжу моніторинги на фронті, чи потрібно якесь забезпечення. Провізію вже давно не возимо — всім забезпечують. Більше займаюся психологічною підтримкою. Працюю сам уже п’ятий рік, але сотні волонтерів та ГО працюють зі мною. Мені не потрібно створювати ГО. До мене вже самі звертаються люди або організації, які хотять допомогти, а я вже везу на фронт. Я нікому не кажу, що депутат, щоб не говорили, що піарюся”.

Згурівський район отримав у раді двох представників: представника “Нашого краю” Василя Цвика та “свободівця” Євгена Чубука.

З 2010 року Цвик був депутатом облради від Партії регіонів і знову потрапив до неї після виборів 2015 року, але на цей раз від партії “Наш край”. Він також паралельно балотувався до до Згурівської райради. В облраді Цвик став прогульником і сесій, і комісій у 2016 році. Голова фракції пояснив це бізнес-діяльністю депутата. Політик є співзасновником “Тетяна 2011” — по суті, займається виробництвом молока. У Згурівському професійному ліцеї Цвик неодноразово ставав переможцем тендерів. На Цвика скоїли напад у березні 2017 року.

Часу завжди на щось не вистачає, головне правильно планувати — тоді ні бізнес не заважатиме депутатству, ні депутатство бізнесу. На наступні вибори, мабуть, до обласної балотуватися не буду. Спробую до районної, коли там громади будуть”, — говорить Цвик.

Зауважимо, що більше фінансування після реформи децентралізації та створення ОТГ отримують громади на місцях.

Відсоток опозиційних голосувань депутата в раді дорівнює 0. Він не голосував торік майже за 39% питань. Відповідно, представницьку функцію виконував неналежним чином.

Цвик значився довіреною особою кандидата в нардепи Олександра Мостіпана у 2012 році. Як виявив Громадський рух ЧЕСНО, Мостіпан був серед прогульників облради VII скликання. Журналісти в ЗМІ повідомляли, що Мостіпан може мати паспорти різних держав, у тому числі й Російської ФедераціїМостіпан тоді програв Міщенку й посів 2 місце на 98 окрузі.

Безробітний “свободівець” Євген Чубук був депутатом Згурівської райради з 2010 року. Тоді був єдиним “свободівцем”, який пройшов у раду. Після Революції Гідності Чубука обрали головою ради. У 2015 році очолив список “Свободи” до Згурівської райради і балотувався паралельно до облради.

За результатами виборів “Свобода” у Згурівській райраді отримала 5 мандатів із 25, але Чубук обрав роботу на рівні області, де він очолив земельну комісію. До слова, разом з дружиною Чубук має до 10 ділянок на Згурівщині. Про це написано в його декларації. Більшість із них набуті у 2016 році.

Цікаво те, що на момент набуття земельних ділянок у 2016 році Чубук офіційно ніде не працював і отримав матеріальної допомоги по безробіттю трохи більше 30 тис. грн за рік, та й цивільна дружина з’явилася в декларації тільки у 2017 році.

Загальна вартість придбаних у 2016 земельних ділянок, згідно з декларацією, більше ніж 100 тис. грн. Заощаджень задекларовано не було.

Я давно є членом фермерського господарства, засновником якого є мій батько. Я працюю разом з ним. Вирощую ягоди, овочі, фрукти, а надлишок продаю, але це не та сума, щоб офіційно. Ті ділянки, які я задекларував, то для ОСГ, вони були куплені на кошти моєї сім’ї, а оформили їх на мене, да і все. Це не секрет”, — пояснює Чубук.

До слова, його дружина Марія Худякова — прокурор Згурівського відділу Бориспільської прокуратури. Безробітний депутат живе за її зарплату, яка становить майже 264 тисячі. Жодних заощаджень сім’я не задекларувала.

У облраді індекс опозиційних голосувань (“проти” або “утримався”) у Чубука доволі низький. Після виборів 2015 року “Свобода” сформувала коаліційну більшість із “Батьківщиною”.

Батько Чубука — теж депутат у Згурівській селищній раді. Очолює земельну комісію в раді. Засновник сільгосппідприємства “Чайка-2”. Володіє, як і син, низкою земельних ділянок.

Чубук стверджує, що до ВРУ балотуватися не збирається, а до облради — ще вагається:

Мені депутатство приносить більше шкоди. Це громадська діяльність, яка потребує затрат часу і навіть певних фінансових ресурсів, щоб доїхати, наприклад. Опозиційна депутатська діяльність приносить шкоду бізнесу. До Верховної Ради не піду. Не маю ні бажання, ні ресурсів. А до КОДА ще буду думати. Але в партії ще про місцеві вибори ніхто не говорив”.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує робити огляди депутатів облради. Нагадаємо, що вже оприлюднені огляди представників БроварщиниБорисполя та БаришівкиБілоцерківщиниВишгорода, Бородянки, ОбуховаВасильковаКиєво-Святошинського району, ПриірпінняМакарівського та Фастівського районів.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539