Купувати бойлер чи гріти у чайниках: кияни мають визначитись, як прожити без води

0

Відключення може тривати аж до середини осені, а опалювальний сезон на межі зриву, якщо Київ не вирішить питання щодо боргів “Нафтогазу”.

“Мабуть, гарячої води не буде до початку опалювального сезону”, – сьогодні зранку сказав своїм сусідам працівник ЖЕКу на Оболоні. Люди загуділи, але потім пояснили, що вже переконалися у цьому, коли після перших двох тижнів відключення у зв’язку з гідравлічними випробуваннями, гаряча вода у домівках так і не з’явилась.

Натомість на дверях будинку комунальники повісили ще одну об’яву, мовляв випробування тривають – мінімум наступні два тижні.

“Це ж треба так брехати”, – обурюються кияни та обговорюють, як жити без гарячої води.

Така ситуація для Києва – не нова. У попередні роки мешканці кількох районів міста були без гарячої води до середини осені. Причина – проста і банальна: столиця накопичувала борги перед постачальником тепла, а грошей розрахуватися не було.

Нині ж проблем лише додалося. Не так давно КМДА змінила теплопостачальника. За інформацією столичної адміністрації, Київ найняв аудиторів Ernst & Young, ті проаналізували роботу підприємства, і на основі висновків було ухвалено рішення – співпрацю з ПАТ “Київенерго” припинити. Але охочих взятися за обігрів Києва не виявилося. Тож місто створило нове комунальне підприємство – “Київтеплоенерго”.

І з травня 2018 року воно стало виконавцем послуг з постачання гарячої води та опалення замість ПАТ “Київенерго”. 1 серпня 2018 року відбувається фінальний етап цього процесу – в комунальне управління повертаються ТЕЦ-5, ТЕЦ-6. Останні забезпечують тепловою енергією близько 60% киян. Зокрема, й Оболонь.

А тим часом “Київенерго” поки не має укладеного договору на постачання газу з “Нафтогазом”, бо має борги.

Нафтогаз вимагає, аби нове комунальне підприємство визнало, що бере на себе борги попереднього підприємства – приватного. А це майже одна шоста від загального боргу всієї України перед Нафтогазом – 4,8 мільярдів гривень. З них 1,2 мільярди – штрафні санкції, 1,2 – борг держави за субсидії та пільги, 2,5 мільярдів – борги за газ.

Спочатку у Києві про борги навіть чути не хотіли, мовляв, їх накопичував приватник, чому кияни мають за нього сплачувати. Там розраховували, що Кабмін зобов’яже “Нафтогаз” розділити питання підключення нового підприємства до газу і проблему з боргами. Але у “Нафтогазі” сказали чітко: якщо гроші не будуть сплачені – Київ не зможе отримати ані гарячої води, ані опалення. Тоді залунали пропозиції: сплатити борг, але не штрафи.

Нині справу може вирішити суд. Вже відомо, Господарський Києва не задовольнив заяву енергокомпанії “Київенерго” про заміну боржника на комунальне підприємство “Київтеплоенерго”. Проте він зобов’язав компанію Ахметова сплатити “Нафтогазу” лише 170 мільйонів гривень, тобто лише 4% боргу, який “Нафтогаз” нарахував для його наступників.

У Київській міській державній адміністрації наполягають: вимоги НАК “Нафтогаз” суперечать як Конституції України, так і нормам міжнародного права.

Тож питання конституційності вимог “Нафтогазу” щодо визнання “Київтеплоенерго” правонаступником боргових зобов’язань “Київенерго” вирішить Верховний Суд.

Окрім того, можна домовлятися і за столом перемовин. Але вже зараз очевидно, що за два тижні гарячу воду кияни не відчують.

«Ми не відмовляємось від врегулювання питання заборгованості, – говорить заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. – Ми готові як у судовому порядку, так і в порядку перемовин вирішувати всі проблеми. Але оскільки мова йде про багатомільярдний борг, є певна правова специфіка – це тривалий процес”.

Міський голова Києва Віталій Кличко ситуацію, що склалася, вважає результатом шантажу.

“Суд може розтягнутися. Один, два, три або чотири місяці. Ми готові прийняти будь-яке рішення суду. Ми відстоюємо нашу позицію. Наші юристи говорять, що ми абсолютно праві. Але в цей проміжок часу не шантажуйте місто! Дайте газ, щоб було тепло і гарячу воду. До рішення суду відключення киян від гарячої води – це бандитський метод!” – заявляє той.

Після зустрічі в Адміністрації президента 1 серпня за участю Андрія Коболєва і мера Києва Віталія Кличка стало відомо, що КМДА закупила необхідні обсяги газу в одного з багатьох приватних постачальників, які працюють на ринку України.

“Очікується, що ці обсяги дозволять забезпечити безперебійну роботу об’єктів теплогенерації тимчасово, до того, як буде врегульовано питання щодо правонаступництва за накопиченими боргами за пільговий газ, пов’язаними з цими об’єктами”, – йдеться в повідомленні прес-службі НАК “Нафтогаз України”.

Але не відомо, чи дозволить цей крок подати у квартири киян гарячу воду.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539