Як поліція покриває друзів голови Петропавлівської Борщагівки

0

У Петропавлівській Борщагівці, де понад 35 років “править” незмінний сільський голова, зламалася правоохоронна система. Тітушки місцевого забудовника під прикриттям сільської охоронної фірми безкарно б’ють поліцейських. Керівництво поліції замість розслідування позбавляє премій копів. Директор рекламного комунального підприємства сільради вимагає хабар від підприємця, під час обшуку в чиновника знаходять “предмет схожий на гранату”, але експертиза не проводиться. Прокуратура полегшує обвинувачення.

Хабар за три рекламні щити?

Село Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району стає дедалі відомішим через те, що час від часу згадується в чергових журналістських розслідуваннях в пресі та на телебаченні, корупційними скандалами, гучними подіями на кшталт детонації вибухових речовин у громадських місцях, обшуками в будівлі сільської ради та за місцями проживання місцевих чиновників чи офіційними повідомленнями правоохоронних органів про затримання “на гарячому” місцевих посадовців.

Однією з таких подій, за повідомленням правоохоронців було затримання 36-ти річного директора комунального підприємства «Партнер» (ЄДРПОУ 40292106, с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Ярослава Мудрого, 1-А , 2 поверх) Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Едуарда Бербенця.

Працівники Департаменту захисту економіки спільно зі слідчими Києво-Святошинського відділу поліції та представниками місцевої прокуратури інкримінують затриманому вимагання 10 тисяч гривень (в текстах ухвал суду фігурує сума у 5600 гривень).

Цей хабар, за інформацією правоохоронців, посадовець вимагав від підприємця за надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами уздовж столичної кільцевої дороги (яка межує з адміністративною територією зазначеної сільської ради), а саме за забезпечення безперешкодного користування трьома холдерами.

Правоохоронці затримали правопорушника у момент передачі другої частини грошей та в рамках кримінального провадження № 42018111200000336 відкритого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, за ухвалою суду провели обшуки за місцем його роботи та проживання в результаті яких за адресою реєстрації с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Райдужна, 49, були виявлені та вилучені предмети за зовнішніми ознаками схожий на ніж в футлярі та предмет за зовнішніми ознаками схожий на гранату Ф1 з запалом УЗРГМ 386. Підозрюваному було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Свою діяльність на чиновницьких теренах Едуард Бербенець починав облаштовувати майже одразу після його обрання депутатом 5-го скликання сільської ради по округу №29. Спочатку Бербенець входив в одну з опозиційних груп, а згодом перейшов під крило сільського голови, який назначив депутата головою однієї з постійних комісій та виділив земельну ділянку рішенням сесії ради. Згодом, після закінчення терміну депутатства Бербенець отримав посаду директора КП “Партнер”.

Діяльність КП “Партнер” координується виконавчим органом, а саме підприємство уповноважене Петропавлівсько-Борщагівською сільською радою укладати договори, нарахувати та отримувати плату за розміщення рекламних засобів, які перебувають у комунальній власності територіальної громади. Крім цього комунальне підприємство так само займається телекомунікаційними мережами в селі.

Продаж рекламних носіїв – справжнісінький “клондайк” для незаконного збагачення місцевих чиновників і може приносити мільйони не облікованих гривень. Уся діяльність підприємства повністю контролюється сільською радою, якою вже 35 років керує незмінний сільський голова Олексій Кодебський, що вже “вріс у крісло” та за ці роки набув неабияких зв’язків в різних правоохоронних органах, прокуратурі, СБУ та судах тощо, співробітникам яких свого часу жваво і безкоштовно роздавав коштовну землю під Києвом.

До прикладу, теща чинного голови СБУ Василя Грицака отримала в селі три земельні ділянки, ринкова вартість яких на момент отримання могла сягати 20-30 тис. дол. США за сотку. Також в селі Петропавлівська Борщагівка має декілька земельних ділянок і мешкає Ольга Воловчук – цивільна дружина заступника голови СБУ, начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ генерал-лейтенанта Павла Демчини та яка має з останнім трьох спільних дітей.

У 2016 році Демчина приходив на сесійне засідання сільради захищати Кодебського від громади села, але після словесної перепалки з активістами покинув сільраду.

Чому прокуратура полегшила обвинувачення і як поліція покриває порушників у районі?

На даний час, за офіційним повідомленням прокуратури області та прокурора області Максима Киричука Києво-Святошинська місцева прокуратура затвердила та скерувала до суду для розгляду по суті обвинувальний акт стосовно директора комунального підприємства однієї з сільських рад Києво-Святошинського району за ч. 1 ст. 368 (одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення дій в інтересах того, хто надає таку вигоду з використанням службового становища) КК України.

Причому не повідомляється, чому правопорушення було перекваліфіковане з ч. 3 ст. на ч.1 ст. 368. Також відсутні відомості про результати експертизи щодо вилученої під час обшуку холодної зброї, а ухвала щодо експертизи предмету схожого на гранату Ф1 взагалі відсутня в судовому реєстрі, хоча фігурує в рішенні суду щодо накладення арешту на майно.

Перебіг рядового, на перший погляд, досудового розслідування викликає досить багато запитань, наприклад, чому в рамках відкритого кримінального провадження не проведено експертизу предмету схожого на гранату та чому хабарнику інкримінується саме м’яке правопорушення? Може за непритягнення до відповідальності за ст. 263 КК України була надана неправомірна винагорода самим поліцейським?

Відповіді на ці питання може надати загальний аналіз діяльності правоохоронних органів у Києво-Святошинському районі та особливо очільника районного відділу поліції Валерія Євтушенка. Головний поліціянт району взагалі не бажає вносити відомості до ЄРДР та розпочинати досудові розслідування інцидентів і правопорушень, де фігурує сільський голова Олексій Кодебський, наближені до нього посадові особи сільської ради чи забудовники.

Нагадаємо, головний поліціянт району приховав відео побиття 30 червня 2017 року в Петропавлівській Борщагівці трьох співробітників Києво-Святошинського ВП. Один із поліцейських був доставлений в лікарню каретою швидкої невідкладної допомоги.

Копів побили представники громадського формування з охорони громадського порядку “Петропавлівський муніципальний патруль” (ЄДРПОУ 40898842), що за сумісництвом в повному штаті складаються з представників BD Security – підрозділу охорони наближеної до сільського голови компанії-забудовника BD Holding, яка зводить скандальні багатоповерхівки в селі.

На місце інциденту прибули колеги постраждалих Дураєв Д.В., Губницький С.І., Куций О.В. для встановлення обставин сутички безпосередньо з нападниками. Новоприбулі копи нічого не змогли вдіяти для захисту своїх колег згідно з чинним законодавством і не стали на захисті Закону. Дураєв на той час був керівником Центрального відділення поліції, а Губницький згодом очолив Чайківське відділення.

Більше того, поліція повідомила, що з обліків інтегрованої системи інформаційно-пошукової системи «АРМОР» Києво-Святошинського ВП ГУ НП в Київській області звернень, повідомлень чи вхідної кореспонденції про нанесення тілесних ушкоджень працівникам вищезазначеного відділу поліції не надходило, відповідно відомості за вказаним фактом не внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань!

Як відомо з джерел у поліції – спочатку була надана команда «розкручувати» на повну, а потім – інцидент зам’яли, що викликає підозру на відкуп. З кількох постраждалих поліцейських навіть без будь-яких пояснень була утримана частина зарплатні без належного пред’явлення догани та відповідних розпоряджень.

Крім того, керівництво райвідділу не цурається підписувати відповіді, що переходять всі межі здорового глузду, на звернення громадян, які стосуються корупційних правопорушень, де вказують, що під час перевірки посадові особи сільської ради на підставі ст. 63 Конституції України, по зазначеним у зверненнях фактам, свідчити відмовилися, а тому підстав для внесення відомостей до ЄРДР немає.

Вже відкриті кримінальні провадження щодо зловживань посадовими особами Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради після «всебічного» та «неупередженого» розгляду співробітниками даного відділу поліції закриваються.

Нагадаємо, сільська рада Петропавлівської Борщагівки на чолі з головою Кодебським роздерибанила під забудовника Вумівський ліс. Журналістці з Петропавлівської Борщагівки Валентині Аксьоновій, яка захищає село від забудовників, невідомі спалили дві автівки і погрожували їй смертю дитини. Жителі Києва й області провели пікет Кабінету міністрів з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова через нерозслідувані побиття активістів на Київщині.

До сьогодні ніхто зі зловмисників не знайдений і не покараний.

Автор: Святослав Шевцов, місцевий житель, журналіст

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539