Медицина на мінімумі: чому в Приірпінні брак медперсоналу

0

У Коцюбинському є хворий чоловік, який потребує постійно переливання крові. У Бучі для нього одна доза обходиться в 500 гривень, або росять привести донора. Я здаю кров з 2011 року. Колись під час пологів донори своєю кров’ю врятували мені життя. До процесу наповнення банку крові я долучаю максимально можливу кількість людей.

29 серпня ми з Любов Лющенко поїхали в Бучу, щоб здати кров односельцю. Борг Бучі перед областю – 130 донорів. Це значить, що Приірпіння більше бере, ніж залучає.

Коли ми прийшли, то на нас, як на донорів, чекав чай у дозуванні 150 мл. За номративами має бути 400 мл.

Якщо донор не отримає потрібну кліьксть рідини – може бути запаморочення. І таке вже траплялося в Бучі. Минулого разу не змогли взяти повну дозу, бо людині стало зле – не було кому зробити чай.

Цього разу чай був холодний, але на моє прохання мені зробили теплий. Я не можу сказати, що медперсонал не працює. Проблема в тому, що на всьому процесі – лише одна людина. Саме вона має 1) заповнити всі документи, 2) заварити чай і розлити його в стаканчики й подати пацієнту, 3) ця ж медпрацівниця бере кров, 4) вона ж видає продуктовий набір волонтера або грошову компенсацію у розмірі 64 грн 20 коп.

Коли я прийшла, то за мною було ще 4 людини. Не може на всьому процесі бути лише одна людина. Тим більше, що комусь може стати зле.

Ця ж людина обдзвонює потенційних донорів, щоб залучити кров до банку крові.

Відповідно питання до депутатів, які в Приірпінні розподіляють гроші на лавочки та інші “стратегічні” проекти, чому у нас таке погане забезпечення медичної галузі.

У Коцюбинському, до прикладу, теж жаліються на брак персоналу. Більше місяця немає реактивів, щоб зробити аналіз крові на вміст цукру та немає аналізатора, який би пришвидшив роботу персоналу.

Черговий раз, коли політики будуть відкривати парк чи алею з лавками, задумайтеся, чи в достатньому обсязі профінансована найважливіша сфера життєдіяльності громади – медицина.

Також непокоїть той факт, що мало охочих здавати кров. Вашу кров під час здачі перевіряють на гепатит, ВІЛ та інші захворювання. Здача крові допомагає оновити організм. Більше того, це загартовує організм, якщо будуть втрати корові – то організм буде підготовленим.

Але найважливіша причина, чому треба здавати кров – немає замінників. Тільки так можна врятувати життя, якщо є великі втрати крові.

Авторка: Олександра Куцан – донор, мешканка селища Коцюбинське

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539