Закриття школи № 15: Чому діти підуть у свою школу тільки в жовтні?

0

29 серпня за три дні до початку навчального року вчителів гостомельської школи № 15 (Баланівка) повідомили про закриття навчального закладу. Про це заявили у відділі освіти Ірпінської ради. Причина закриття – недотримання навчальним закладом техніки протипожежної охорони та рішення Апеляційного суду про закриття закладу.

До суду у 2017 році звернулися представники ДСНС, так як школою не були виконані їхні приписи. Зокрема, не була встановлена протипожежна сигналізація, не були оброблені відповідними протипожежними засобами дерев’яні покриття та сходи, не були прибрані з приміщень на 1 поверсі, які не мають стосунку до школи та мають іншого власника, газові балони.

Як відомо, власником приміщення, в якому вже біля 70-ти років перебуває школа, після реорганізації КСП “Бучанського” стала дочка Гостомельського голови екс-регіонала Юрія Прилипка депутатка Гостомельської ради Ольга Прилипко. Інша частина приміщення опинилася у власності сина юристки КСП Лариси Павлюк Богдана. Саме Богдан Павлюк виступив одним з ініціаторів закриття цієї школи у 2016-му році через нібито аварійний її стан.

Тоді, після численних скарг батьків школу вдалося зберегти й навчання в ній було продовжене.

Проте, очевидно, з подачі одного з власників приміщення почалися судові процеси з відділом освіти Ірпінської ради, які були програні й в судовому порядку було прийняте рішення про закриття школи.

На даний час власником приміщення, де розташована школа, лишається Ольга Прилипко, а Богдан Павлюк передав свою частку майна забудовнику та екс-заступнику Гостомельського голови Андрію Друзенку, який обіцяв побудувати в цьому районі садочок та початкову школу, а натомість з порушеннями побудував ЖК “Гостомельські липки” й оголосив себе банкрутом. Нещодавно на будівництві Друзенка загинула людина.

Цього року у школу № 15 мають іти біля 70-ти учнів. Батьки в розпачі. Їм у відділі освіти порадили возити дітей до іншої школи № 13, що розташована в іншому кінці селища.

“Мій син іде в цьому році в перший клас. Ми просто шоковані новиною про закриття школи. Як ми будемо возити дитину до школи № 13, як вони пропонують? Вони кажуть, що буде автобус, але це ж дитина 6 років, вона ніколи ще сама нікуди без батьків не їздила. Також виникає питання, чому Ірпінський відділ освіти влітку не сказав вчителям, що вони програли першу інстанцію? Перше судове засідання було весною. Але замість того, щоб зібрати вчителів і батьків й сказати, що потрібно усунути недоліки – зробити сигналізацію й обробити підлогу, відділ освіти подав апеляційну скаргу й знову програв суд. Це просто шок!”, – розповідає одна з мам Наталія.

“Тепер нам кажуть, що в кращому разі ми підемо в свою школу 1 жовтня. Це якщо депутати приймуть рішення про передачу приміщення школи у приватну власність та виділять кошти з бюджету на її ремонт. До цього батьки та вчителі школи робили за свої кошти й ні в кого нічого не просили. У школі є все необхідне для дітей. За програмою нової української школи (НУШ) нас забезпечили лише набором “Лего”, решту ми купували за свої кошти. Якби нам раніше сказали про необхідність обробити сходи та підлогу, ми б і це зробили. Бо нема довіри вже ні до кого”, – додає жінка.

Вчителі школи організували збори, на які запросили Гостомельського голову Юрія Прилипка, начальника Ірпінського відділу освіти Олега Білоруса та заступників мера Ірпеня Олександра Маркушина, Лідію Михальченко та Олену Чернявську.

Приїхали також власники приміщення – Ольга Прилипко, Богдан Павлюк та юристка КСП “Бучанського” Лариса Павлюк. Вони стояли осторонь. Періодично до них підходив новообраний депутат гостомельської ради Євген Писанка.

Журналісти поцікавилися в Лариси Павлюк, яким чином приміщення колишньої контори колгоспу та школи стало у власності дочки Прилипка та її сина, але чіткої відповіді так і не отримали.

Проте, почули від Прилипка новину про те, що його дочка готова передати школу до комунальної власності громади селища.

Що стосується першого поверху, яким нині володіє по “відкритому договору” з Богданом Павлюк забудовник Андрій Друзенко, поки невідомо, чи вдасться його відремонтувати та передати в комунальну власність.

Як зазначила Лариса Павлюк, вона була б не проти це зробити, якби була на це згода Друзенка.

У соцмережі Павлюк саме Друзенка звинувачує в тому, що приміщення знаходиться в занедбаному стані й називає його “раковою пухлиною” Гостомеля.

Ось фото з допису Павлюк з обіцянками Друзенка.

У такому стані зараз перебуває перший поверх будівлі, в якій знаходиться школа. Це власність Друзенка.

Після огляду приміщення школи, комісія чиновників зробила остаточний висновок про те, що діти до 1 жовтня навчатимуться в школі № 13, куди їх возитимуть автобусом. Для учнів школи № 15 там виділять 4 класи, всі діти будуть навчатися у першу зміну. За цей час в школі № 15 будуть усунуті всі недоліки, які виявили пожежники, за умови, що на сесії гостомельської ради 3 вересня приміщення школи буде передане до комунальної власності й на її ремонт будуть виділені кошти з бюджету.

Це спільне рішення чиновників та педагогічного колективу озвучив Олександр Маркушин. Також Маркушин заявив, що новообраний депутат цього округу забудовник Писанка зголосився за власний кошт почати обробляти дошки в школі вже з 30 серпня.

Батьки все ж не вірять у те, що школу відремонтують і відкриють та збираються йти на сесію Гостомельської ради, яка відбудеться 3 вересня, щоб переконати депутатів у необхідності школи в цьому районі.

Тим часом поряд з будівництвом ЖК “Гостомельські липки” висить великий борд, де запрошують дітей  майбутніх інвесторів з новобудов записуватися до школи № 15.

Нагадаємо, що перед виборами Прилипко обіцяв збудувати в Гостомелі садок та школу, це були його передвиборні обіцянки, виконання яких мешканці селища чекають і досі.

За офіційною відповіддю попедньою владою у Приірпінні збудували за бюждетні гроші тільки один дитячий садок.

Натомість, щороку винищуютьс зелені зони, земля заводится на підставних і забудовники, які наближені до міських і селищних голів зводять там висотки. Соціальна інфрастурктура не розвивається.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539