Децентралізація: чому неетичний віце-прем’єр Зубко завалює курс Президента?

0

Буває так, що працівники посольств питають мене про роботу рад, ОДА, уряду… Журналісти часто знають навіть більше, ніж пишуть публічно. Така правда іноземців, як правило, шокує. Цю історію я обов’язково розкажу дипломатам при нагоді. Вона дуже повчальна і дає розуміння того, чому завалюються реформи в країні, зокрема реформа децентралізації.

Вчора відбулася нарада у віце-прем’єра Геннадія Зубка щодо опалювального сезону в селищі Коцюбинське. Ситуація дуже проста: був монополіст ТОВ “Мастер-Енерго”. Гроші в населення брав, “Нафтогазу” кілька років не платив. Від лімітів відмовився. Селище у 2017 році замерзало б і мало б розірвані труби, якби селищна голова Ольга Матюшина не зуміла завдяки прокуратурі ввести селище в опалювальний сезон.

Цього літа вона повернула котельні громаді – це наша власність. Історичний момент. У ТОВ “Мастер-Енерго” забрали ліцензію. Останній крок – підписати договори з НАК “Нафтогазом”. Але НАК вимагає, щоб ми взяли борг ТОВ “Мастер-Енерго”, який ті не хочуть переуступати. Держава не придумала для мера механізму як змусити керівника ТОВ це зробити. Ну не хоче він підписувати і все тут. Це помста за те, що ми забрали в нього котельні і повернули громаді. Котельні готові до опалювального сезону.

Склад тих, хто прийшов на нараду до віце-прем’єр-міністра насторожив. З-поміж присутніх був працівник “Епіцентру” Віталій Головня, якого Зубко відрекомендував як свого друга. Він є депутатом Коцюбинської селищної ради, який з грудня місяця не ходить на сесію і не голосує за бюджет. Селище досі живе без бюджету.

Для мене не зрозуміло, чому віце-прем’єр кличе на наради друзів. В Коцюбинській раді є комісія з питань ЖКГ, яку очолює обрана депутатською більшістю Олександра Куцан. Вона була на всіх котельнях і знає про їхній технічний стан. Її не запросили. Але друг з “Епіцентру” – це сильно.

Те, що селищна голова Коцюбинського, яку обрали люди, почула від віце-прем’єра просто шокує:

Пан Зубко наголосив, що Матюшина не стала б президентом США

Сказав про те, що батькам Матюшиної нема ким пишатися

Чому у Матюшиної вдома автономне опалення

За те, що Матюшина включила опалення – буде кримінальна відповідальність

Меру селища (яка обрана від партії БПП і виконує програму боротьби з корупцією – захищає ліс і бореться з монополістом) варто йти у відставку

Де була Матюшина влітку, чому її не було на нарадах в ОДА по опаленню, а замість неї був представник ради

Про це все я з частиною депутатського корпусу і представниками наради почула від мера, коли вона повернулася з Кабміну. Зазвичай на всіх нарадах ми ставимо телефон на запис, але в Зубка телефон у Матюшиної забрали на вході. У мене немає підстав їй не вірити. Взагалі це так низько забирати з нарад, які мають суспільноважливе значення телефони в представників громади. Чого бояться?

М’яко кажучи перелік питань, які цікавлять віце-прем’єра, мене здивував. Почнемо з кінця, де була Матюшина влітку.

Вона була в Інституті раку. Лягла на позапланову операцію. Пройшла реабілітацію. Про це аж до сьогодні не вважала за потрібне говорити на загал. Та й взагалі людина про своє здоров’я має повне право мовчати. Попри операцію в Інституті раку, вона, розуміючи, що не прийнятий бюджет і треба входити в опалювальний сезон, тричі (!!!) за літо скликала депутатів. Депутатська більшість не реєструвалася і не голосувала. Разом з депутатською більшістю саботував сесії і друг Зубка – депутат Головня.

І тут я б хотіла додати для члена Кабміну Зубка важливу інформацію для роздумів. В Інституті раку немає навіть… вати. Більше того, ті зарплати, які Кабмін затвердив мерам – вони мізерні і створюють корупційні ризики, про що писав громадський рух ЧЕСНО, аналізуючи зарплати мерів міст по Україні. Тобто ми кидаємо управлінців на місцях в зону корупційних ризиків свідомо і зарплати мера ні на лікування, ні на проживання не вистачає. А це – компетенції Кабміну.

Що не є компетенцією Кабміну – так це втручання у місцеве самоврядування. Не може віце-прем’єр вирішувати, кому йти з мерів у відставку. Це право громади обирати свою владу на місцях і дивно чути, що хтось в Кабміні, де децентралізація подається як заслуга, може думати інакше. Навіть президент не може втручатися в місцеве самоврядування, хіба може його формувати як член певної територіальної громади під час виборів і має на рівні з усіма виборцями – 1 голос.

На нарадах в ОДА заступник голови облдержадміністрації Юрій Денисенко (партія мера Ірпеня “Нові обличчя” – депутат Ірпінської міської ради) наголосив на тому, що він готовий підписати бюджет Коцюбинської селищної ради. Він юрист. І те, що ми чуємо на нарадах – це здоровий глузд освіченої людини відмовляється сприймати. Як може бюджет населеного пункту підписати людина з ОДА? Як може це говорити чиновник?

Щодо кримінальної відповідальності за те, що мер ввів селище в опалювальний сезон. Інформую, що Коцюбинське має твердий намір входити в опалювальний сезон щороку. А законотворці і Кабмін мають напрацювати системно дорожную карту не лише для Коцюбинського, а й для всієї України, як діяти в подібних ситуаціях. Це їхня робота.

Проблеми не лише в Коцюбинському. Проблеми і в Києва. Є проблеми в інших містах. Ті, хто займаються впровадженням децентралізації і мають функціонал виконавчих органів, – мають робити все, щоб систематизувати досвід громад і знайти вихід, а не посилати обраних громадою людей у відставку, не маючи на це повноважень.

Щодо автономного опалення в квартирі селищної голови, яке зробили 12 років тому її батьки (вона живе з ними разом зі своїм сином). З якого часу це справа віце-прем’єра вивчати питання окремого споживача послуг? У мене дахова котельня і на батареях лічильники. Поговоримо про це в Кабміні?

Історія про те, чиї батьки можуть чи не можуть пишатися своєю дитиною. Це без коментарів. Р – рівень.

І останнє. Те, що Матюшина не стала б президентом США. Це факт. Вона народжена в Україні. Емігрувати з країни не планує.

Матюшина йшла в мери і надала нам, громаді, свою передвиборчу програму, яку вона має намір реалізувати. Перше – це захист Біличанського лісу. 6,5 тис га під загрозою дерибану з боку партії Нових облич, яка з паном Зубко, як виявилося, має спільного друга – Віталія Головню.

Він, до слова, радо знімав на сесії, на якій не реєструвався, як жінок блокували і тягали чоловіки. Сподіваюся, вчора ввечері відеозвіт ліг на стіл другу Головні – пану Зубку.

Друзі Вашого друга мають дуже високий рівень культури.

А друзів, як відомо, ми обираємо, за рівнем цінностей.

Так от, інформую, друге, що обіцяла громаді мер у своїй програмі, демонополізувати ринок опалення. Матюшина це виконала – повернула разом з прокуратурою області котельні громаді. Мера, який з правоохоронними органами повернув котельні громаді, віце-прем’єр попросив піти у відставку.

Пункт про те, що Коцюбинське не приєднується до Ірпеня – вже мером виконаний. Ми виграли суд.

Єдиний конструктив, який прозвучав на нараді – це що з ТОВ “Мастер-Енерго” переговорять в ОДА і може 20 вересня вони погодять передачу боргу.

Я думаю, що, якщо Кабмін займається втіленням реформ, зокрема й децентралізації, і на рекламу уряду Гройсмана йде немало бюджетних коштів, то члени уряду повинні звертати увагу на те, які проблеми є в місцевому самоврядуванні, систематизувати досвід і напрацьовувати підзаконні акти й виходити в парламент з пропозиціями, як врегулювати систему, а не скочуватися до такого рівня розмов й блокувати курс мера БПП, який виконує програму президента “STOP корупції”.

Селищна голова готує звернення до голови уряду Володимира Гройсмана щодо якості ведення нарад і рівня етики члена Кабміну Зубка. Я сподіваюся, що на подальших нарадах ми будемо бачити представників апарату ради та ЗМІ, а не друзів з “Епіцентру” чи H&M. Там можуть теж давати знижки членам Кабміну, якщо подружитися не лише з власницею “Епіцентру” Герегою… Хоча… це європейський бізнес і якщо там відповідний менеджмент, то дружба з віце-прем’єром не має дати преференцій.

В ефективності роботи Кабміну у мене є давно сумніви. З тих часів, як ми не маємо результатів розслідування побиттів активістів в регіоні. Пікетування Кабміну, щоб зняли Авакова, було безрезультатним. Реформа поліції завалена. Аваков – квота Народного фронту.

Якби не прокуратура – ми б не повернули котельні. Це поки єдина ланка, яка працює зараз. Єдине, що шкода, що лише в цивільній площині. Притягнення до кримінальної відповідальності – поки нездійснена мрія для українського правосуддя.

Неякісний менеджмент не треба боятися змінювати. Якщо з таким саботажем реформ не може впоратися Гройсман – своє слово має сказати парламент. За роботу уряду несе відповідальність парламентська коаліція.

Авторка: Ірина Федорів, журналістка, мешканка Коцюбинського

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539