У столиці почала діяти нова система штрафів за неправильне паркування

0

Відтепер покинуті на тротуарах та проїжджій частині автомобілі евакуйовуватимуть, а їх власників штрафуватимуть. Про це нагадує заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури  КМДА Дмитро Рахматуллін. Водночас він обіцяє: “Місто не планує одразу ж влаштовувати терор для порушників”.

27 вересня на свою першу зміну вийшли 117 столичних інспекторів. На дорогах їх легко помітити – вони вдягнені у спецформу та мають портативні принтери, щоб роздрукувати повідомлення і покласти на лобове скло. Нагадаємо, за новими правилами, фіксація порушення правил паркування може проводитися без присутності власника автомобіля. Коли той повернеться до автівки – просто побачить штрафну квитанцію на лобовому склі.

Аби оминати штрафи, треба вчасно сплачувати за парковку. Для цього можна скористатися мобільним додатком або паркоматом. А ще можна придбати абонемент.

Нині Київ поділили, як і більшість європейських міст, на зони. У першій, переважно у центрі, година паркування коштуватиме 10 гривень, у другій – 7 гривень і третій – 5 гривень.

“Ті, хто намагається брати за паркування 15-20 гривень, роблять це незаконно. Бо місто відмовилося від паркувальників понад рік тому. Тож ніяких людей, уповноважених київською владою, які беруть гроші з водіїв – не має”, – уточнив Рахматуллін. Тобто готівкою за паркування у Києві платити неможливо.

Нагадаємо, саме 27 вересня почав діяти закон “щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”, прийнятий Верховною Радою України 21 грудня 2017 року. Його мета – легалізувати систему оплати за стоянку автомобіля.

Згідно з новими правилами, мінімальна вартість евакуації автомобіля і його зберігання на штрафмайданчику одну добу складе 864 гривні. Про це пише “Дорожній Адвокат” на своїй сторінці в Facebook. Машину евакуюватимуть на штрафмайданчик, якщо вона залишена на проїзній частині в два і більше ряди, на трамвайних коліях, мостах, на пішохідних переходах або біля них, на перехрестях і біля них, ближче ніж 30 метрів від зупинки громадського транспорту, ближче ніж десять метрів від місця дорожніх робіт. Порушення має бути зафіксоване на фото чи відео. Перш ніж забрати свою машину, власник евакуйованого автомобіля повинен спочатку оплатити вартість транспортування, зберігання і штрафу.

Якщо ж водій просто не заплатив вчасно за парковку, то доведеться сплатити штраф. Його розмір залежить від вартості години паркування на цьому місці. Її треба помножувати на 20. Тобто у першій зоні порушник сплатить 200 гривень. Проте, якщо порушник платить штраф протягом перших 10 днів, то він зменшується на 50%, але якщо водій не робить цього впродовж 30 днів, то нараховується пеня у розмірі 100% від суми штрафу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539