Кияни просять не закривати два кінотеатри у центрі столиці

0

Завтра, 2 жовтня, біля КМДА відбудеться акція проти закриття одразу двох легендарних сторичних кінотеатрів – “Україна” та “Кінопанорама”. За словами молодих кінематографістів, які й є організаторами акції, приміщення вже закриті з 1 жовтня.

“Відтак глядачів відсьогодні позбавлено можливості дивитися кінострічки, як українського, так і світового кіно, одразу у двох популярних кінотеатрах в центрі міста”, – говорить вони.

Активісти побоюються, що замість кінозалів з’являться торгівельні центри чи готелі.

“Кінопанорама” на Шота Руставелі, 19 – один з найстаріших в Києві. Його побудували у 1958 році. За радянських часів це місце можна було назвати кублом дисидентів, тут відбувалися зустрічі глядачів з Параджановим, Миколайчуком, Гриньком. Там показували фільми Тарковського, коли роботи його заборонили. Але навіть у ті часи кінотеатр не закрили.

За новітньої історії у “Кінопанорамі” показували стрічки фестивалів: “Молодість” та Docudays.

До 2008 року цей кінотеатр був муніципальним. Потім міська влада ухвалила рішення про приватизацію і продала за 7 млн. грн. земельну ділянку під кінотеатром для будівництва багатофункціонального комплексу з об’єктами готельного, офісного, торговельного призначення. І ось зараз новий власник вирішив його закрити. 30 вересня кінотеатр запросив всіх друзів на “Останній сеанс”, глядачам показували хроніку кінотеатру, а вони ділилися спогадами.

А до того директорка “Кінопанорами” Наталії Соболєвої сказала, що її звільнили без пояснення причин.

Власником будівлі є компанія Istil Group, що належить бізнесмену, чоловіку співачки Камалії – Мохаммаду Захуру. Представник власника, заступник генерального директора Istil Group Сергій Марцин у коментарі The Village Україна повідомив, що “Кінопанорама” закривається на капітальний ремонт, якого там не відбувалося з 1958 року. “Взимку там дуже холодно, а влітку – спекотно. Далі кінотеатр не може працювати у таких умовах”, – пояснив він.

Але активісти сумніваються, що після ремонту кінотеатр все-таки поновить роботу. Наразі у Istil Group говорять, власники проведуть тендер, за яким і визначать, що саме буде розміщуватись у будівлі.

Цікаво, що на землю, на якій побудовано кінотеатр, претендує і єврейська громада Києва, оскільки в приміщенні кінотеатру колись розташовувалася Купецька синагога.

Кінотеатр “Україна” на Городецького,5 на шість років молодший за “Кінопанораму”.

Він став першим київським широкоформатним кінотеатром. За рік після відкриття тут відбулася прем’єра “Тіней забутих предків”, під час якої літературний критик Іван Дзюба зі сцени, аспірант-літературознавець Василь Стус і журналіст В’ячеслав Чорновіл в залі закликали підвестися на знак протестів проти арештів українських інтелектуалів влітку 1965 року.

У лютому 2001 року він знову відкрився після реконструкції і цілком нормально функціонував. Має два зали з новими комфортабельними кріслами, два бари, ресторан і літню терасу. Його щорічно відвідували близько 300 тисяч глядачів. Проте незважаючи на це у 2004 році Київська міськрада ухвалила рішення про приватизацію кінотеатру. Навесні 2018 року приміщення придбали нові власники – Євген Вилгін та Ігор Воронов. Кілька тижнів тому співробітники написали заяви про звільнення.

Нині у соцмережі створено групу підтримки “Збережемо кінотеатри KINOPANORAMA та Україна”. Активісти пропонують сформувати чіткі вимоги і аргументи проти закриття кінотеатрів, підготувати колективне звернення від усіх кінофестивалів та дистриб’юторів та громадськості до КМДА, Мінкульту та нових власників.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539