Андріївську церкву можуть передати Вселенському патріархату: чи витримає пам’ятка архітектури?

0

Президент Петро Порошенко запропонує парламенту надати пам’ятник архітектури та історії – Андріївську церкву у постійне користування Вселенського патріархату. Про це на погоджувальній раді заявила народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко. “Це буде символічний жест того, що святий Андрій у свій час хрестив Україну”, – сказала Луценко. Пізніше у Львові сам Порошенко підтвердив: рішення про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату погоджено з церковними ієрархами. Тож найближчими днями буде зареєстровано відповідний законопроект.

Нині Андріївська церква – це частина заповідника “Софія Київська”. Раніше у ній відбувалися богослужіння Української автокефальної православної церкви. Розпочались вони 2009 року, до того держава дозволяла правити літургії лише у великі релігійні свята.

У 2012 році в Андріївській церкві хотіли обмежити богослужіння та заборонити запалювати свічки. Горіння свічок під час богослужінь руйнує унікальні ікони й фрески споруди 18-го століття, переконували науковці. Від цього іконостас покрився товстим шаром кіптяви, вона в’їлася у картини, позолоту, різьблення, ікони.

Нині у церкві проводяться реставраційні роботи. У заповіднику говорять, що інтер’єр храму був у вкрай поганому стані – на стінах відшарувалася штукатурка і фарба. “Історично церква не була розрахована саме на постійні богослужіння”, – минулого року заявив заступник директора Національного заповідника Вадим Кириленко.

У червні 2018 року художники-рестравратори відновили центральну ікону Бога-Саваофа та вісім образів архангелів і херувимів. Після взялися працювати з ліпниною – вирішили зберегти автентичну позолоту і покривати новою лише відновлені елементи.

У держбюджеті на реставраційні роботи у 2018 році виділили 6,2 млн грн. Через значні видатки вхід на оглядовий майданчик Андріївської церкви зробили платним: 10 гривень для дорослих, 5 гривень – для дітей.

Відомо, що храм на честь апостола Андрія Первозванного у Києві звели протягом 1749-1754 років за проектом архітектора Бартоломео Растреллі. Церква стоїть на Андріївській горі, на тому самому місці, де, за деякими літописними списками, Андрій Первозванний – один із 12 апостолів – встановив хрест і передбачив, що “на ці гори засяє благодать божа, буде велике місто, і Бог зведе багато церков”. Від інших церков її відрізняє те, що цей храм не має дзвіниці. За легендою, якщо в ньому пролунає дзвін, ґрунтові води вирвуться назовні і місто потоне.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539