Як “кишенькові” проектанти забудовників із сумнівною репутацією допомагають “розбудовувати” місто Ірпінь

0

Почну із цитати Прем’єр – міністра України Володимира Гройсмана, яку під час обговорення негативних явищ у будівельній сфері він промовив під час засідання Кабміну 26 вересня цього року.

“Я вважаю, що потрібно посилити і технагляд, я маю на увазі регламент і атестації, сертифікації. Все те, до чого має стосунок уряд і міністерство, має бути жорстко посилено”, – наголосив прем’єр.

Що мав на увазі прем’єр готові показати на прикладі діяльності окремих проектантів та забудовників нашого міста.

Не встигла вийти в світ остання стаття про утаємничене будівництво на території колишнього п/т “Зоркий” як з’явилась інформація про проектанта цього нового житлового комплексу.

Цим проектантом виявилось товариство з обмеженою відповідальністю “Гео Проджект”.

Адреса реєстрації цього суб’єкта співпадає із адресою  ТОВ “Скіфт” та ТОВ “Доміра-Девелопмент”, а саме 08205, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Пушкінська, буд. 60-Л.

Можливо, забудовник та замовник будівництва буде стверджувати, що нічого дивного в цьому немає.

Але ми переконані, що ці особи є між собою пов’язаними та їх засновки афілійованими.

Тому пропоную вивчити деталі і зрозуміти, що особи, які проектують будівництво та є замовником цього будівництва ще мають сумнівну, скандальну та суперечливою репутацію.

Почну із замовника будівництва –  це ТОВ “СКФІФТ“.

1

Його одноосібним власником є вже нам знайомий  Іван Рожманов, із його внеском в статутний капітал аж 10000 грн і якого інспекція ДАБК  Ірпінської міської ради вже притягала до відповідальності за порушення містобудівного законодавства.

Між іншим власник “будівельної імперії” зареєстрований в гуртожитку по  вул. Троїцькій (колишня Пролетарська).

Але, ця особа є ще і фігурантом кримінального провадження № 12017110100002135.

Як випливає із матеріалів кримінального провадження, 27 вересня 2017 року приблизно о 18:48, під час проведення будівельних робіт на п’ятому поверсі недобудованої високоповерхівки ЖК “Сім’я” в селі Щасливе Бориспільського р-ну внаслідок порушення правил безпеки на виробництві особою, яка зобов’язана їх дотримуватися, Особа_1, впав з вказаної висоти, внаслідок чого отримав тілесні ушкодження.

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 28 вересня 2017 року у справі № 359/7623/17 задоволено клопотання слідчого СВ Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області капітана поліції Хворостяної О.М. про обшук та надано дозвіл на проведення обшуку на земельній ділянці, та розташованих на ній житловому будинку, надвірних будівлях та спорудах, самовільно побудованих приміщеннях.

Співзамовником вказаного будівництва є обслуговуючий кооператив “Житлово-будівельний кооператив “Доміра – 1” та генеральна підрядна організація –ТОВ “Доміра-Девелопмент”.

Із відкритих джерел можна дізнатися, що власниками ЖБК “Доміра-1”  є громадяни України: Зоря Віталій Леонідович, Масний Олександр Миколайович, Рожманов Іван Володимирович та Мурашковський Геннадій Анатольович.

Мета обшуку – було виявлення та вилучення речей та документів, які мають важливе значення для досудового слідства, а саме – первинний інструктаж, відмітка в журналі проведення інструктажів з відміткою про проходження стажування та підписами членів комісії, наказ про проведення стажування (із зазначенням “керівників стажування”), наказ про призначення комісії про перевірку знань не менше трьох навчених людей, інших речей та документів, які мають значення для досудового розслідування.

Припускаємо, що не все гаразд із організацією та дотримання правил безпеки на виробництві у цього замовника і  при будівництві по вул. Пушкінській 64/68, на що  звертаємо увагу прокуратуру та поліцію.

Але і проектант ТОВ “Гео Проджект”, який приступив до проектування будівництва ЖК по вул. Пушкінській 64/68, свого часу вже притягався до відповідальності.

За правопорушення у сфері містобудівної діяльності під час будівництва житлового будинку по вул. Пушкінська, 32-А у с. Гора Бориспільського району Київської області на ТОВ “Гео Проджект” був накладений штраф у розмірі  144 000 грн.

Перевіркою було встановлено, що генеральним проектувальником ТОВ “Гео Проджект” проектна документація запроектована з порушенням Додатку Д (обов’язковий), Додатку П (обов’язковий) ДСТУ Б А.2.4-4:2009 “Основні вимоги до проектної та робочої документації”.

Крім того, під час перевірки не надано технічних умов на електропостачання, газопостачання; – проектна документація розроблена в одну стадію “П”, тоді як п.4.6.2 ДБН передбачено проектування у дві стадії – “П” та “Р”.

Тому, 22.02.2017 головним інспектором будівельного нагляду Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області Трохименком А.О. було складено протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності №3-Л-З-2202/1.

Крім того, з вимогою усунути виявлені правопорушення 22.02.2017 року був виданий припис №С-2202/3.

У громадськості остаточно сформувалась думка, що інспекція ДАБК Ірпінської ради закриває очі на вже виявленні та задокументовані факти правопорушення у сфері містобудівної діяльності під час будівництва житлового будинку по вул. Пушкінська, 64/68 та які направленні адресатам.

Тому мешканці міста  2 жовтня 2018 року звернулись до Прокуратури Київської області.

В цьому зверненні громада просить надати правову оцінку діяльності (або бездіяльності) посадовим особам виконавчого органу ІМР.

Мешканці  також просять Прокуратуру звернутись до Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області із проханням скасувати наказ, яким затверджені містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкту будівництва та скасувати дозвіл на виконання будівельних робіт для будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: Київська обл., м. Ірпінь, вул. Пушкінська 64/68.

Координаційний штаб з захисту піонерського табору “Зоркий” спільно із фахівцями та правозахисниками попереджає правоохоронні та контролюючі органа, що уся відповідальність за беззаконня та знищення рекреаційної зони колишнього п/т “Зоркий” лежить виключно на органах державного архітектурно-будівельного контролю (нагляду),   виконавчих органах Ірпінської міської ради та особисто на  Ірпінському міському голові (або виконуючому обов’язки).

Автор: Ігор Домбровський, депутат Київської обласної ради від ВО “Свобода”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539