Технічний саботаж: чому депутати Бучі “втопили” питання “Кампи”?

0

24 жовтня активні бучанці прийшли на сесію міської ради. Вони вимагали в депутатів проголосувати за розірвання договору оренди між Бучанською радою та ТОВ “Комфорт ЛТД”. Причина такої вимоги – незаконна вирубка багаторічних дерев на орендованій цим підприємством ділянці у Бучі, за адресою – вул. Лісова, 1-а.

Віповідний проект рішення вже вдруге підготував депутат від “Свободи” Іван Окоєв. Проте секретаріат, як і минулої сесії, не включив це питання до порядку денного сесії. Окоєв вніс його з голосу але депутати проголосували проти його розгляду.

Голосування відбулося після виступу очільника фракції “Партії захисників Вітчизни” Олександра Таможнього, який назвав дії присутніх у залі бучанців популістськими, а Окоєва “раковою пухлиною”. Таможній висловився проти розгляду питання про розірвання договору оренди на початку сесії, зазначивши, що воно є в “різному”. Однак, депутат не поточнив, що в “різному” є лише звернення Окоєва до Бучанської ради, а проект рішення про розірвання договору оренди відсутній.

“Більшості депутатів, які минулого разу не проголосували за розірвання договору оренди, потрібні були різноманітні комісії, які б вивчили це питання. Хоча все на поверхні. І як не дивно ніхто в міжсесійний період не збирав жодних комісій і не вивчав питання! Довелось вдруге вносити проект рішення з голосу. Очевидно, до цього і готувався юридичний відділ БМР, який підготував для депутатів висновок з приводу того, що жодних підстав для розірвання договору оренди немає. Воно й не дивно, оскільки в суді юристи Бучанської ради активно відстоюють інтереси ТОВ “Комфорт ЛТД” за позовом прокуратури”, – зазначає депутат Іван Окоєв.

“Таке враження, що готуючи цей висновок, ніхто не читав договір оренди, де істотною умовою договору є факт, що вирубка має бути погоджена з орендарем, а підставою розірвання договору і є саме порушення його істотних умов. Стосовно висловів Таможнього, то пригадується ситуація з гаражним кооперативом “Кермо”, де на місці гаражів хотіли звести паркінг. Були аналогічні слова про популізм і політику. А в підсумку вдалось передати землю людям в користування, таким чином захистити їхні права. А якщо він вважає “Свободу” чи мене раковою пухлиною БМР, то вони приречені. Це ж не лікується. Ми зробимо все можливе, щоб такого формату ради, як було в попередні скликання, де приймали кулуарні рішення і тишком дерибанили землю, більше не було”, – резюмує Окоєв.

До слова, сам Таможній, після реєстрації на сесії, з засідання пішов і на розгляд питання вирубки лісу не повернувся.

“Люди вийшли до трибуни й почали просити надати їм слова на початку сесії та внести до порядку денного питання про розірвання договору оренди з неблагонадійним орендарем, який порушив умови договору. Депутати не проголосували за це питання і люди стояли до кінця засідання з плакатами біля трибуни. На них не звертали уваги. Проект рішення, запропонований Окоєвим з голосу, так і не внесли до порядку денного сесії. Мер Бучі Анатолій Федорук перевів тему у площину відповідальності поліції за те, що сталося та запропонував замість розірвання договору оренди з ТОВ “Комфорт-ЛТД” проголосувати за звернення до правоохоронних органів, щоб вони надали відповідь на питання, хто бив бучанців біля тенісного клубу “Кампа” та чия була техніка, яка різала й вивозила дерева”, – розповідає журналістка Олена Жежера, яка була присутня під час засідання.

“Примітно, що Федорук показово розкритикував начальника Бучанської поліції за те, що він не міг сказати, чий транспорт був на орендованій ділянці й чому поліціянти не відслідкували, куди він поїхав. Разом з тим, Федорук, який вказав на своїй сторінці в соцмережі facebook, що до вирубки дерев причетна фірма забудовника “Орлан Інвест”, почав на камеру відмовлятися від своїх слів та звинувачувати активістів у проплаченості.

На жаль, він так і не назвав конкретно прізвища забудовників, які платять журналістам та активістам”, – додає Жежера.

Мешканка ЖК “Кампа” Марина Михайленко, яка вперше прийшла на сесію Бучанської ради, обурена цинічністю місцевої влади:

“По враженнях: загалом все виглядало досить цинічно. Депутатам, окрім Окоєва, байдуже як на вирубки лісу так і на побиття людей. Федорук намагався показово бути “хорошим мером” і вести діалог в правовому полі, при цьому дозволяв собі глузливі коментарі на адресу активістів. А в нерозв’язаній ситуації всі претензії скинув на поліцію. Деякі депутати намагалися скомпроментувати як Окоєва так і всіх активістів, називаючи нас популістами і звезеними сюди спеціально проплаченими кимось. Юрист Тарас Шаправський намагався в стилі “кращий захист це напад” довести, що наші звернення про розірвання договорів пропонують депутатам порушити якісь статті кримінального кодексу. І як результат, нас просто залишили ні з чим. Загалом, це коротко і максимально цензурно”.

Бучанка Аліна Лізунова, яка роздала перед початком сесійного засідання депутатам роздрукований проект рішення, переконана, що голосування не відбулося саме через Федорука, який заговорив проблему:

“Шанси на розірвання договору були. Визначальною була позиція мера, від початку він взяв курс на заговорення проблеми. По суті, врятував депутатів, бо якби не його продумані дії – то голосування таки відбулось би, хоча й було б провальним, втім розв’язало б нам руки для активної роботи з антипіару обранців, які підтримують своїм повчанням кримінал. З іншої сторони мер пообіцяв, що як тільки ми дістанемо юридичні докази причепності “Комфорт ЛТД” до вирубки  – договір буде розірвано. Раді вже тому, що обговорення взагалі відбулося, нам гарантували, що нас не битимуть, нічого не будуватимуть, винуватців шукатимуть… Єдине питання, риторичне, коли шукатимуть, якщо вже місяць після події поліція бездіє?”

“Як би там не було ми приходили в раду з ключовою задачаю – нагадати, що проблема є. Хоча б це нам вдалося. Завтра нас буде ще більше. Кожен новий ранок додає в наші ряди союзників, бо межа народного терпіння перейдена давно, і нічого не забудеться. І останнє – чекали до 12:00, у всіх сім’ї і робота. Прохали поставити другим питанням і відпустити Громаду. А роботу нам коли робити – ночами? Навмисна тактика, щоб відбити бажання ходити на сессії. Мені соромно за наших депутатів, прохання поставити наше питання другим замість тридцятого підтримало усього вісім депутатів! Дякуємо їм за людяність!”, – зауважує Лізунова.

Близько 13-ї години громаді таки надали слово. Адвокатеса Любов Криган зауважила, що є всі правові підстави розірвати договір оренди з недоброчесним орендарем, оскільки він є нікчемним:

5 років наданої оренди відповідно до рішення  Бучанської ради від 25 жовтня 2007 року закінчилися у 2012 році.  Бо саме рішення ради від 25 жовтня 2007 року визначає термін оренди. 30 липня 2015 року рада не припинила дію рішення від 25 жовтня 2007 року, а тільки затвердила поділ земельної ділянки 2,6855 га. на дві: площею 0,6743 га та 2,0112 га відповідно та внесла зміни в п. 2 рішення від 25 жовтня 2007 року, де надала в оренду ТОВ “Комфорт ЛТД” вже дві вищевказані земельні ділянки в оренду на 5 років, змінивши цільове призначення “для будівництва багатоквартирного житлового будинку”.

“Пунктом 3.2. Договору оренди земельної ділянки від 10 серпня 2015 року передбачено, що термін дії договору не може бути більшим за строк, зазначений у рішенні Бучанської міської ради. Якщо виходити з положень рішення ради від 25 жовтня 2007 року, бо саме це рішення визначає термін оренди, то станом на 10 серпня 2015 року Бучанська рада, в особі міського голови не мала повноважень для підписання договору”, – переконана Любов Криган.

Нагадаємо, 24 вересня на земельній ділянці поблизу “Кампи” представники забудовника Антона Мирончука рубали живі дерева. Це столітні дуби та рідкісні граби. Робітників з бензопилами захищали молодики спортивної зовнішності, так звані тітушки. Вони діяли за тим самим сценарієм, що і в Гостомелі – там за півгодини вирізали ліс на ділянці, площею 60 соток.

Місцеві мешканці викликали поліцію та відділ благоустрою Бучанської ради. Тітушки не впускали працівників поліції та ради на територію комунальної власності. В результаті перемовин, тітушки відкрили вогонь проти місцевих мешканців та поліції. Їх затримали але згодом відпустили.

27 вересня нардеп Ольга Червакова звернулася до Генпрокурора Юрія Луценка з питанням, коли буде покараний мер Бучі Анатолій Федорук за вчинені ним злочини зі знищення лісу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539