Екологічна інспекція нарахувала біля 200 тис. грн збитків від вирубки дерев біля “Кампи”

0

Державна екологічна інспекція нарахувала більше 190 тис. грн збитків від несанкціонованої вирубки лісу на вулиці Лісовій в місті Буча поблизу ЖК “Кампа”. Про це на своїй сторінці у соцмережі facebook повідомила народна депутатка Ольга Червакова.

При обстеженні земельної ділянки, на якій 24 вересня без жодних дозволів забудовник вирубав живі дерева, представники екологічної інспекції виявили 61 пеньок знесених дерев твердолистяних порід.

Про це Черваковій повідомили у Державній екологічній інспекції листом 6 листопада у відповідь на її запит, направлений до цієї установи 27 вересня, через 3 дні після несанкціонованої вирубки.

“Ордер на видалення зелених насаджень Бучанською міськрадою не видавався – йдеться в документі. Чому дозволи на рубку лісу має видаватися міськрадою, а не Міністерством екології, – спитаєте ви. В цій історії все дуже просто. Бо прокуратура і досі зволікає з пред’явленням позову в інтересах держави, аби забрати в державну власність 890 гектарів лісу, які мали державну форму власності, і які Бучрада рейдернула ще в 2002 році, перевівши їх у комунальну та змінивши цільове призначення на громадську та житлову забудову”, – дивується відповіді екологів Ольга Червакова.

“Саме за це зараз судять мера міста Анатолія Федорука. Але забрати назад вкрадені у держави землі органи прокуратури чомусь не поспішають. Хоча рішення Верховного суду, яке підтвердило, що це – саме розкрадання, датовано ще 2015 роком. Осіб, які здійснили незаконне вирубування дерев, встановити не вдалося, – йдеться в документі, – бо екологічна інспекція не має повнрважень на здійснення оперативно-розшукових заходів, слідчих дій. І це дійсно так. Злочинців має шукати поліція, а не екологи і активісти. В реальності ж жодної дій, спрямованої на попередження правопорушення, або подальше покарання злочину поліція не вчинила. Ба більше, вона навіть відпустила затриманих титушок, під прикриттям яких забудовник знищував дерева”, – зауважує народна депутатка.

Червакова також додає, що за бажання правоохоронців, встановити винних у незаконній порубці не проблема, адже відомо, хто орендар цієї земельної ділянки і також відомо, хто забудовник:

“Він має конкретну назву, конкретних власників і конкретних посадових осіб, які підписували рішення про незаконне знесення дерев. Хтось цілком конкретний орендував техніку для лісоповалу та вивезення дерев, це ж не були прибульці з космосу, вірно?”

Народна депутатка зазначає, що висновок екологічної інспекції є важливим доказом у кримінальному провадженні щодо незаконної порубки дерев.

“Експертизу, оцінку збитків, встановлення причетних – все це зробили за правоохоронців екологи та активісти. Від поліції треба лише політична воля поворушити хоча б одним пальцем. А від прокуратури – позов про првернення земель в Держлісфонд. Аби ця вакханалія під Києвом нарешті припинилася”, – підсумовує Червакова.

Нагадаємо, Ірпінський міський суд арештував земельну ділянку поряд з тенісним клубом “Кампа” за адресою м. Буча, вул. Лісова, 1-а. Це сталося 1 жовтня зранку. На восьмий день після незаконної вирубки 55-ти вікових дубів, грабів, ясенів, вільхи на цій території.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539