Ірпінь “добровільно” приєднав Бузову: продаж землі разом з населенням

0

Третього листопада Бузівську громаду приголомшила неприємна новина! Громаду без їхньої згоди приєднали до Ірпеня.

1 листопада 2018 р. у маленькому кабінеті секретаря сільської ради за зачиненими дверми відбулося ТАЄМНЕ засідання депутатського корпусу 7 скликання Бузівської с/р.

На позачерговій сесії місцева влада вирішувала майбутнє п’яти сіл, оскільки було прийнято рішення провести громадські слухання, на підставі яких стало б можливим приєднання Бузової, Хмільної, Гурівщини, Бучі та Любимівки до громади Ірпеня.

На перший погляд – нічого кримінального. Та дане рішення не було озвучене представниками влади, а громадськість дізналася про це сама.

Є ще один цікавий факт – ГО “Бузівська жіноча громада” подала запит до міської ради Ірпеня щодо отримання інформації чи було звернення Бузівської сільради чи голови до міськради Ірпеня з приводу об’єднання територіальних громад.  Що важливо, запит було вручено адресату 1 листопада 2018 року, а увечорі того ж дня Бузівська рада провела таємну сесію. Наводить на роздуми. Чи не так?

Протягом тижня обурені селяни вимагали відповіді та пояснень від голови Бузівської сільради Сергія Кижлая та місцевих депутатів.

Єдиним інформаційнім джерелом села є дошка оголошень у раді. Сайт села є, але його ніхто не веде. Не маючі іншого виходу, громада почала шукати відповіді на болючі питання в сільському чаті в месенджері Вайбер (надалі “Бузова Інфо”).  Тільки після натиску громади голова почав спілкування  через  групу “Бузова Інфо” з мешканцями села.  Але замість пояснень та чітких відповідей, була незрозуміла гра слів та навішування ярликів. Так, люди стали “псевдоселянами”, які пишуть “брєд”.

“Я три дні мовчав і читав. А я ще й зайця можу на колінах в полі заганяти”, – пише в чаті Кижлай.

А потім назвав тих, хто хоче відповідей “циркачами” для яких планує запросити “шапіто”.

Через декілька днів стало зрозуміло, чому депутати та голова так себе зухвало поводять і не відповідають на цілком логічні питання. Рішення таємної сесії Бузівчани побачили тільки 8 листопада! Її опублікував один з активних жителів села в громадській групі в соціальній мережі Фейсбук.

Також рішення було продубльоване в групі “Бузова Інфо”. У документі вказано, що 2 грудня 2018 року о 16:00 буде проведено громадське обговорення щодо приєднання сіл, які входять до Бузівської сільської ради, до територіальної громади м. Ірпінь.

Односельцями було подано запит в Бузівську раду і з’ясувалось, що “приєднання вже проводиться, на підставі обговорення та опитування, яке відбулось у 2016 році”. Події дворічної давнини теж викликають багато питань – опитування було зроблено вибірково, більшість проживаючих у наших селах та їхні родини про це нічого не знали.

На даний час подано запит в Бузівську сільраду на оприлюднення документів щодо проведеного опитування та обговорення у 2016 році. Відповіді на запит поки що не отримано.

Громаду найбільше цікавить, що їх очікує в разі приєднання. І якщо це добрий варіант для сіл Бузівської громади, то чому все робиться таємно?

Очевидно, що у виграші голова Бузівської ради, адже згідно  Розділу II-1 Про порядок добровільного приєднання до об’єднаних територіальних громад згідно ст. 8 (3) голова без виборів залишається старостою села.

Стало відомо ще і той факт, що протягом двох років, голова Бузівської ради входить до складу виконавчого комітету міської ради Ірпеня і має київську прописку.

Де справно голосує за потреби міста Ірпеня.

Найбільш обурює те, що місцева влада замість діалогу з громадою веде незрозумілу нікому війну – вилучають людей із соцмереж, в яких проводиться обговорення даних питань, дезінформують населення сіл щодо приєднання, перешкоджають громадській діяльності, дозволяють собі публічні образи.

Чому громада проти приєднання?

Жителі  наших сіл переконані, що приєднання до Ірпеня не що інше, як продаж землі разом з населенням.

“Саме головне що ми не зможемо вплинути на жодне рішення після приєднання. Зроблять сміттєзвалище і кладовища. Встановлять податки й збори. Взагалі відсутня інформація щодо правомірності цього рішення. Текст рішення на сайті Ірпінської ради відсутній. Не можливо встановити чи було дотримано вимоги закону про добровільне об’єднання територіальних громад. Також на сьогодні в нас не має спільних меж. Це моя рідна земля, тут декілька поколінь жили мої предки. Знаючи репутацію влади Ірпеня, я зроблю все можливе, щоб не допустити приєднання”, – говорить Дмитро, який мешкає в с. Гурівщина.

“Добровільним це приєднанням назвати не можна! В нас є теж своя думка! Чому нам не надали обирати? Є інші варіанти, а не тільки Шпитьки та Ірпінь. Ініціатива має бути обговорена з громадою Бузової. Має бути рішення сільської ради про надання згоди на добровільне об’єднання громад. На яких підставах вирішили нас приєднати? Абсолютно відсутня інформація з цього приводу. Як будуть документи, то можна буде аналізувати. Чи рішення Ірпінської ради законне, чи є порушення закону про добровільне об’єднання громад, тоді є підстава для скасування цього рішення. Які переваги отримає громада Бузової незрозуміло, а те що Ірпінь отримає контроль над землею і комунальним майном – це очевидно”, – зазначає секретар ГО “Бузівська жіноча громада” Ірина та мешканка с. Бузова.

Небайдужа громадкість виборола, щоб 2 грудня 2018 року було проведене обговорення та голосування.

На даний час відомо що обговорення буде проводитись в Бузівській ЗОШ у спортивному залі о 12:00. Але інформація може і змінитись – влада села робить все, щоб люди не дізнались про слухання і дозволили все вирішувати за них.

Нагадаємо, депутати Ірпінської міської ради на сесії 23 лютого прийняли рішення про приєднання до Ірпінської ОТГ Козинці, Хмільна, Любимівка, Гурівщина та Бузова. Приєднати до Ірпеня вирішили й село Бучу.

Як відомо, мешканці селища Коцюбинське виступили проти приєднання до Ірпеня й оскаржили в суді рішення своєї та Ірпінської рад про приєднання до Ірпеня.

 

Авторка: Єлизавета Павлова, мешканка села Бузова

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539