Чому прокурор Возняковський в суді фактично підтримав зняття арешту з ділянки біля “Кампи”?

0

У понеділок 26 листопада жителі будинку за адресою м. Буча, вул. Лісова, 1-б несподівано побачили будівельну техніку на арештованій ділянці, де нещодавно незаконно забудовник вирубав більше 60 живих дерев.

З вікон було зафіксовано початок завантаження вирубаних дерев до камазів групою з десятка людей та стрімке вивезення їх в невідомому напрямку. На автівках був напис “Смарт”. Як відомо, ТОВ “Смарт Універсал груп” – це будівельна компанія, засновником якої є Антон Мирончук.

Для того, щоб в незадоволених мешканців було поменше бажання перешкодити знищенню речових доказів вирубки з ділянки, забудовник викликав приватну охоронну фірму, чия машина була припаркована прямо під вікнами сусіднього будинку.

Ділянка з рідкісним для Київської області кількасотлітнім дубово-грабовим лісом незаконно була передана в оренду ТОВ “Комфорт ЛТД” та суборенду ЖБК “Кампа-Парк”, компаніям, що пов’язані з колишнім депутатом Київської облради від Партії регіонів Сергієм Арєф’євим ще у 2008 році, а потім знов в 2015. Підписання другого договору місцевою владою грунтувалося на рішенні депутатів щодо оренди ділянки, термін якого на той момент вже сплив. Далі забудовник сам під себе розробив ДПТ, що містить численні порушення. Його було відхилено громадськими слуханнями, що не завадило місцевим депутатам його підтримати ще й без дотримання процедури голосування. Договір оренди підписано мером Бучі Анатолієм Федоруком, а от результати голосування за ДПТ легалізував своїм підписом секретар міської ради, представник фракції “Нові Обличчя” Василь Олексюк.

До слова, Олексюка та Федорука судять за розкрадання бучанського лісу та перевищення службових повноважень під час незаконного переведення лісу під забудову у 2002-му році. Це рішення Верховний Суд України у 2015 році визнав незаконним і скасував його.

Для проведення будівельних робіт було найнято ірпінського забудовника керівника ТОВ “Орлан-інвест груп” Антона Мирончука, сумновідомого “гопніческим” стилем будівництва, який вирізняють повна зневага до закону та числені зафіксовані порушення прав місцевого населення. До речі, в адресу постарждалих від дій “Орлана” Мирончук не забуває висловитися різко, не соромлячись називити їх як в особистих розмовах так і в інтерв’ю пресі “проплаченими політичними ворогами та активістами, що за своє життя нічого не зробили і не здатні”.

Як кожна людина, що керується виключно збільшенням прибутку будь-якою ціною, якій швидкий успіх та тяга до легкої наживи перебиває світогляд, Мирончук не здатен побачити в противниках його вирубок та суцільної забудови тих самих представників малого та середнього бізнесу. Які при цьому не є корупціонерами та намагаються законними методами відстоювати права своїх сімей та дітей на сприятливі умови навколигшнього середовища. Адже без лісів та парків, чистого повітря і гармонії з природою ми не отримуємо належну якість життя, псуємо здоров’я, що неодмінно відбивається на спроможності до роботи та творчості.

Не дивно, що ідея “Кампівської банди” про область у вигляді суцільного “спальнику” на кшалт київських Позняків отримала шалений опір. Було б непогано, щоб дрібні пішаки, такі як Мирончук, робили інколи паузи в будівництві і під час їх більше уваги приділяли подорожам цивілізованими країнами Європи. Де вони мали б можливість ознайомитись з прикладами гармонійного облаштуванням міського простору, що являє собою поєднання будинків та лісопарків та необхідних місту інфраструктурних об’єктів. Де належні транспортні розв’язки додані до повноцінних парковок, де в кожному жилому комплексі присутні відкриті для його жителів джерела води, футбольні, баскетбольні та тенісні корти, пікнікові зони та інше, потрібне для комфортного і спокійного життя працюючих сімей з дітьми.

Дивним є інше, а саме участь у схемах працівників прокуратури. Так, жителі сусіднього з вирубкою будинку, вийшовши до поліції, раптом з’ясували, що в п’ятницю 23 листопада, що передувала початому будівництву, дехто прокурор Тарас Возняковський, був присутній на розгляді апеляційної скраги забудовника. Громаду Возняковський про засідання не повідомив, хоча ми не один раз ходили на прийом в Ірпінську прокуратуру і пропонували допомогу в поверненні ділянки в державну власність.

Клопотання про зняття арешту від ЖК “Кампа-парк” до суду подав відомий своєю особистою участю під час вирубки лісу на цій ділянці, а також витяганням спакованих поліцією тітушок по тому з буцегарні, адвокат “Комфорт ЛТД” Віктор Яценко.

Очікувано, що забудовнику не подобався захід, накладений за поданням слідчого поліції, що обмежував його можливість розпоряджатися ділянкою. Так само його непокоїв факт, що після проведення екологічної експертизи кримінальну справу по вирубці зам’яти просто вже не вдастся. В апеляцію в якості доказів було подано рішення виконавчого комітету Бучанської міської ради про вирубку сухостою 2012 року, зв’язок якого з ділянкою за адресою Лісова, 1-а важко з’ясувати, бо видане воно було свого часу під землю з іншим кадастровим номером.

Також згідно цього рішення вже було проведено вирубку та побудовано інший ЖК, що є по сусідству із знищеним у вересні дубово-грабовим лісом. Дивовижно, що на засіданні Яценком було згадано про судовий процес за розрив договору оренди, ініційований прокуратурою, в якому він представляє ТОВ “Комфорт ЛТД”, і який знаходиться на стадії касації, тож ніяким чином не може вважатися завершеним. В рішенні суду навіть згадано про деяку ОСОБУ_5, яка з вікон своєї квартири спостерігала вирубку і з якою не змогли зв’язатись. При тому, що всі в Бучі знають наші імена, ми ведемо активну співпрацю з органами в надії зупинити будівництво та висадити на ділянку дуби назад, які поки що вирощуються із зібраних жолудів в горщиках на підвіконні.

Втім апеляцію забудовники, суд та прокуратура проводили в повній тиші та секреті від громадськості. Нас не було повідомлено про факт подачі скарги, очевидно, щоб ми не зуміли зіпсувати свято корупції, на якому всі неналежні докази були прийняті до уваги. А прокурор Возняковський у відповідь адвокату не промовив жодного слова. Хоча йому було достатньо нагадати забудовникам та суддям, що після жахливої та кривавої вирубки (що мала місце 24 вересня, і під час якої тітушня влаштувала огалтілий рейд подвір’ями будинків мікрорайону із побиттям всіх, хто не зрозумів, що відбувається та не встиг сховатись в приміщення) поліція подала звернення на проведення експертизи, що дасть змогу оцінити реальні збитки та документально закріпити обсяг криміналу, що мав місце. Швидке зняття арешту дало можливість вивезти знищені дерева, що в свою чергу визначає долю відкритого за фактом вирубки кримінального провадження. Яке нібито тримає під особистим контролем Київська обласна прокуратура.

Нагадаємо, на минулому сесійному засіданні Бучанської ради лише один депутат активно відстоював позицію забудовників на “Кампі”, це голова фракції “Партії захисників Вітчизни” Олександр Таможній. Так, на сесії, на яку прийшла громада на розгляд питання розірвання договору оренди, пункти якого орендар порушив, провівши протизаконну вирубку, Таможній обізвав мого сусіда, машину якого у дворі обстріляли тітушки, провокатором. На цьому він не зупинився, бо навіть виклав на своїй сторінці у соцмережі facebook окреме відеозвернення, в якому побитих людей назвав неосвідченими в законності популістами, які піаряться на відкритій кримінальній справі.

Враховуючи те, що на річний звіт Таможнього прийшли його справжні виборці –  кілька бабусь – і тривав він 15 хвилин разом з секцією питань, дивно бачити наміри депутата підкорити Інтернет простір. Може, 6 недобудованих будинків Таможнього вимагають додаткових капіталовкладень, і він як може заробляє на сесіях? Також не варто забувати, що улагодити подібні питання міг допомогти все той самий незамінний “ставленик області” нардеп Ярослав Москаленко, що є давнім знайомим Арєф’єва і засновником тенісного клубу “Кампа”, який регулярно відвідує.

Наразі “Орлан”, отримавши карт-бланш на будь-які дії, не втрачає час та з усіх сил готує простір до будівництва. Схоже, новий комплекс буде зацементовано вже зимою, щоб Громаді не вистачило часу добитися накладання чергового арешту і мрії про повернення дубово-грабової рощі стали нездійсненними. А ділянка остаточно втратила привабливість з точки зору рекреаційного потенціалу.

Опис подій понеділка Володимиром, який проживає в сусідньому з вирубкою будинку:

“Коли почала працювати техніка, ми викликали поліцію. Вона приїхала доволі швидко, втім повідомила, що арешт знято і документи, які є в забудовника, дозволяють йому проведення підготовчих робіт. Разом з тим поліція повідомила, що в них документів немає, а ознайомитись з ними громада може у забудовника або у слідчого в Ірпінській поліції. Тоді поліція поїхала, а громада спробувала зайти на територію з метою отримання підтверджуючих документів. В цьому громаді було відмовлено охоронцями забудовника. Вони також повідомили, що в них нема документів, вони є у забудовника. Де Забудовника знайти нам охорона не пояснила”.

“Після цього місцеві мешканці викликали поліцію вдруге з метою пересвідчитись у наявності документів. Поліція приїхала назад через годину. Прийшов представник забудовника, схожий на Антона Мирончука, сів в автівку до поліцейських, показав їм якісь документи. На прохання громади сфотографувати документи, було відмовлено. Після довгих суперечок дозволили двом представникам громади ознайомитись з документами.”

Отак, невеликою ціною та втиху прокуратура, не встигнувши почати, вже завершила розслідування скандальної вирубки, яка запам’яталась бучанцям опором тутішок поліції, а по тому помстою жителям мікрорайону – пошуками та переслідуваннями загоном озброєних молодиків в масках випадкових перехожих, стріляниною та вибуховими пакетами прямо на дитячому майданчику у дворі будинку.

Ще не проведено допити постраждалих, яких били та яким пошкодили майно, а в кабінетах вже вмили руки. І замість бодай найменшої спроби притягнути до відповідальності оскаженілого забудовника включають йому зелене світло.

Нагадаю, Ірпінський міський суд арештував земельну ділянку поряд з тенісним клубом “Кампа” за адресою м. Буча, вул. Лісова, 1-а 1 жовтня зранку. На восьмий день після незаконної вирубки 55-ти вікових дубів, грабів, ясенів, вільхи на цій території.

 

Авторка: Аліна Лізунова, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539