На Святошині на одну “гарячу точку” стане менше

0

Земельна ділянка на вул. Львівській, 3 – це “гаряча точка” на карті Святошинського району. Близько 7 років ми разом з громадою боремося за збереження цієї зеленої зони, на якій ростуть 60—70-річні сосни.

Задля порятунку ділянки площею майже 1,8 га від забудови Київрада за моїм поданням 14 вересня 2017 року прийняла рішення № 24/3031 “Про надання статусу скверу земельній ділянці, розташованій на вул. Львівській, 3 у Святошинському районі м. Києва”. Цим рішенням передбачено надати статус скверу цій ділянці, і включити сквер до Програми розвитку зеленої зони, припинити право користування ділянкою ТМО “Фтизіатрія” та вжити заходів щодо оформлення права постійного користування цією ділянкою КО “Київзеленбуд”.

Річ у тім, що саме ТМО “Фтизіатрія”, якому свого часу ділянка була передана у постійне користування, виступало одним із лобістів можливої забудови. Департамент охорони здоров’я спільно з представниками КП “Київське інвестиційне агентство” впродовж багатьох років опрацьовували різноманітні інвестиційні пропозиції щодо будівництва на території фактично існуючої зеленої зони. Спершу з’явились пропозиції про зведення будинків, потім – медичного центру. Проте всі вони зводились до знищення майже 1,8 га зелених насаджень.

Важливо, що ТМО “Фтизіатрія” з 2011 року не використовує цю земельну ділянку. Раніше там функціонував протитуберкульозний диспансер. Проте з 2011 року він не працює. Тоді й почали з’являтись плани забудови території.

Щоби зменшити напругу, я навіть у 2016 році звертався до Департаменту охорони здоров’я з проханням відмовитися від планів щодо забудови і погодити створення скверу. Тоді у відповідь на моє депутатське звернення Департамент повідомляв, що добровільна відмова від земельної ділянки по вул. Львівській, 3 можлива лише за умови виділення 136 млн 567 тис. грн.

Зрештою спільними зусиллями з мешканцями Святошина ми домоглись надання ділянці статусу скверу. А 22 листопада 2018 року Департаментом земельних ресурсів припинено право користування цією ділянкою ТМО “Фтизіатрія”. Таким чином, тепер КО “Київзеленбуд” має можливість оформити право постійного користування і займатись облаштуванням скверу. Це надзвичайно важлива перемога для святошинців, адже вони чудово пам’ятають, який шалений опір впродовж 7 років отримували всі наші дії, спрямовані на збереження цієї зеленої зони.

 

Автор: Денис Москаль, депутат Київради від ВО “Батьківщина”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539