Суд визнав реєстраторку Скоріну винною, але до відповідальності не притягнув – сплили строки

1

7 грудня Апеляційний суд міста Києва закрив провадження щодо реєстраторки Олени Скоріної. Саме вона в 2016 році змінила запис в реєстрі й замість обраною громадою Коцюбинської селищної голови Ольги Матюшиної поставила депутатку Коцюбинської ради Юлію Главацьку. У подальшому секретар ради Главацька, яка значилася як в.о. голови, користуючись правом підпису незаконно вивела з бюджету гроші за каналізацію, яка не була зроблена належним чином.

“Ви вважаєте, що Ви скоїли це правопорушення. Ви це розумієте. Ви будете нести повну відповідальність, бо Ви визнані в тому, що Ви скоїли. Якщо якісь наслідки від цього кримінального правопорушення настали і в рамках цивільного судочинства наслідки настали, то ви понесете повну відпвідальність. Держава не може вас притягнути до відповідальності, бо сплили терміни.  Якщо заявляєте клопотання закрити, то Ви погоджуєтеся, що Ви скоїли злочин”, – наголосив головуючий суддя Віктор Габрієль.

Справу закрили.

“Нам важливий момент отримати ухвалу, і щоб там було прописано, що Скоріна визнана винною у вчинені кримінального злочину і це нереабілітуюча обставина. У першій інстанції цього не видно. Це дуже важливо, щоб це було виписано й щоб ЗМІ цей прецедент висвітлили і дали зрозуміти всім реєстраторам, що рано чи пізно до відповідальності за такі злочини будуть притягати. Те, що не притягнули в строк – це повна відповідальність прокуратури. Коли прокурор розумів, що виходять процесуальні строки, а суддя затягує і переносить – він мав писати скаргу на суддю, а не давати затягувати. За правосуддя треба битися. Тут питання істини”, – наголошує селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина.

“ще важливо розуміти, що це я як фізособа подавала апеляцію. І це коштувало б мені кілька тисяч грн. Для прокуратури це було б безкоштовно. А тепер хай суспільство себе запитає, чи може мер з зарплатою 5 000 грн постійно платити ці судові збори і чому це має лягати на плечі волонтерів? Яку державу ми будуємо? Де доступне правосуддя?” – риторично запитує Матюшина, яку реєстратори 5 разів безкарно прибирали з реєстру як селищну голову.

У декларації Скоріної за 2016 рік, коли було скоїне правопорушення, сумарний дохід її, чоловіка та стипендія сина склав дещо більше 110 000 грн. З урахуванням того, що в сім’ї Скоріної 4 людини це в середньому на людину в місяць на проживання та проїзд дещо більше 2 300. Скоріна дозволяє собі при таких доходах ходити в шубі і має недержавного захисника в суді.

При цьому Скоріна задекларувала 110 000 доларів готівки.

Скоріна також причетна до ще однієї квартирної афери. Так вона віддала у власність іншого громадянина квартиру народного депутата Юрія Дерев’янка.

“Вкрали дуже простим чином, дали реєстратору документи, що начебто я ще у 1999 році на якійсь київській біржі продав цю квартиру новому власнику. Це державний реєстратор – Скоріна Олена Миколаївна, державне підприємство “Київоблреклама”, – розповідає в ЗМІ нардеп.

Місцеві ЗМІ провели розслідування, де викрили схеми чорних реєстраторів і всі вони так чи інакше пов’язані з Ірпенем.

Нагадаємо, Юлії Главацькій вручили підозру у березні 2017 року. Їй інкремінують ч. ч. 1, 3, 4 ст. 358 (підроблення та використання офіційний документів та печаток) КК України та ч.1 ст. 366 (службове підроблення)  КК України. Слухання справи також затягується.

1 Comment

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539