“Акваріум” розбрату: чому мешканці Оболоні проти будівництва ЖК

0

“Не дамо шахраям знищити басейн” – з такими плакатами оболонці прийшли до районної адміністрації, повідомляє РУХ ЧЕСНО.

Мешканці Оболоні зібралися, аби узгодити свої зауваження до розробників детального плану території (ДПТ) кількох мікрорайонів, натомість вирішили вимагати відмови від документа та розроблення нового варіанту. Про це вони прагнули сказати особисто мерові Києва Віталію Кличку, який обіцяв приїхати на збори 21 грудня.

 Чого ви сюди прийшли? Вам нема чим зайнятися?” – за кілька днів до того запитав Кличко в жителів Оболонського району, які виступають проти затвердження ДПТ і будівництва на місці спорткомплексу “Акваріум” трьох багатоповерхівок.

Очільника Києва люди зустріли в коридорі мерії та почали ставити незручні запитання.

Як можна втулити Дубаї в наш “совок”, у наші будинки, яким по сорок років?” – допитувалися вони. Кличко, зрештою, здався й пообіцяв приїхати на зустріч із громадою.

Щоправда, згодом уточнив:

 Я намагатимуся там бути. Але якщо по кожному будинку буду виїжджати, то коли ж маю працювати? Без погодження громади нічого не буде – я вам повторюю. Нікого ніхто через коліно не ламає”.

 

Утім, у п’ятницю о 16:00 Кличко на зустріч так і не приїхав. Натомість публічну обіцянку мера транслюють у запису на великому екрані в залі для засідань Оболонської РДА.

До приміщення на третьому поверсі не пройти. Біля входу місцева жителька Оболоні Людмила Микитюк намагається пропускати людей за списками попередньої реєстрації. Пояснює, що зала вже переповнена й місця всім не вистачає.

Зо три десятки людей залишаються за зачиненими дверима.

Усередині гаряче. Присутні займають усі стільці, а ті, кому сидячих місць забракло, стоять.

Озерний маневр

Він каже, що на озері лежатимуть шезлонги, а водойму загородять, – зазначає оболонець Володимир Лиходовський та показує на архітектора ЖК “Акваріум” Олександра Кумейка. – Йому не до вподоби наш бетон. У 1990-х роках ми примусили Омельченка покласти плитку”.

Не подобаються вам шезлонги – можна їх не робити. Будуть облаштовані гарна пішохідна зона, велосипедна доріжка, зона відпочинку для дорослого населення. Це все робиться через запит міської влади, – твердить Олександр Кумейко. – Ніхто не планує засипати озеро або бетонувати. Ми хочемо збудувати житловий комплекс, у плані якого передбачено найсучасніший спортивний комплекс із аквазоною. Так, це буде такий самий приватний спортивний комплекс, який є і зараз”.

Кілька днів тому інтернет-видання “Громада Київщини” опублікувало фото проекту ЖК “Акваріум”.

Один з мешканців будинку, що на просп. Героїв Сталінграда, 43-в, запитує в Кумейка, чи має забудовник висновки про стан ґрунтів у тому місці, чи можна там зводити 28-поверхові будинки? Архітектор запевняє, що сучасні технології дають змогу будувати на палях майже будь-що.

 Уся Оболонь побудована на таких ґрунтах”, – уточнює він.

Жителі прилеглих будинків скаржаться, що під час попереднього будівництва біля озера на стінах їхніх помешкань з’явилися тріщини, а в новобудові підземний паркінг не використовують через підтоплення ґрунтовими водами.

Володимир Лиходовський, один з організаторів зустрічі оболонців, також мешкає поруч зі спорткомплексом “Акваріум”. Він переповідає громаді історію споруди, що нині належить Гаріку Корогодському та Олександрові Маламуду.

Так, рішенням Київради від 7 квітня 1980 року земельну ділянку площею 1,2 га, на якій зараз міститься басейн, виділили Республіканському товариству рятування на водах для спорудження на ній школи навчання населення плавання. 1989-го за членські внески товариство збудувало водноспортивний комплекс для навчання плавання та підготовки професійних водних рятувальників. 1998 року споруда, що належала громаді Києва, опинилась у колективній власності ТОВ “Інтерспорт”.

 Це сталося завдяки одноособовому рішенню від 2002 року мера Києва Олександра Омельченка та його підлеглого – голови Оболонського району Миколи Товкача. Тоді земельну ділянку площею 1,61 га надали в довгострокову оренду ТОВ “Інтерспорт”. Її цільове призначення тривалий час залишалося незмінним – обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу. Нині його хочуть змінити, про що йдеться в ДПТ. План території вже погодила земельна комісія за участю двох депутатів від Оболоні – Владислава Михайленка та Владислава Турця”, – розповідає Лиходовський.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня земельна комісія Київради більшістю голосів підтримала ДПТ п’яти мікрорайонів в Оболонському районі столиці. Наразі мова про ділянку 430 га. Згідно з детальним планом території, протягом п’яти років площа житлової забудови має зрости з 211,7 га до 215 га, а кількість населення в багатоквартирному житловому фонді – з 106,4 тис. до 113,5 тис. осіб. Усереднена населеність житлових мікрорайонів збільшиться з 503 мешканців на гектар до 528. Частина місцевих жителів не погоджується з ДПТ, зокрема й через забудову території “Акваріуму” (він уже понад рік не працює, а його власники називають його застарілим).

Скасувати план

До оболонців на збори прийшов голова фракції “Свобода” в Київраді Юрій Сиротюк.

У Києві існує Генплан розвитку міста до 2020 року, і будь-який ДПТ має відповідати йому, уточнювати. Цей ДПТ Оболоні йому суперечить. Його мета – узаконити незаконні торговельні центри та житлові будинки. Ми вже звернулися до правоохоронних органів. Знаєте, у місті, за офіційними даними, 68 тисяч непроданих квартир. Натомість не вистачає поліклінік, дитячих садків, шкіл, транспортних вирішень. І приклад – цей ДПТ, який не передбачає таких об’єктів соціальної інфраструктури, окрім кількох приватних”, – каже він.

Жителька Оболоні Тетяна Кірічук згадує, які саме об’єкти, проти котрих люди голосували на попередніх громадських слуханнях, містить цей ДПТ.

Це багатофункціональний комплекс на проспекті Героїв Сталінграда, 45, житлово-господарський комплекс на Північній, житловий будинок на Героїв Дніпра, 38-е, на Героїв Дніпра, 43, багаторівневий паркінг на Оболонському проспекті, – перелічує вона. – Проте жодна наша офіційна вимога так і не була врахована. Окрім того, у ДПТ з’явилися нові об’єкти, що не виносилися на містобудівну раду. І цей план пропонує не розвиток Оболоні, а надмірне ущільнення”.

Люди забудовника

Тим часом у коридорі Оболонської районної ради зібралися ті, хто виступає за будівництво житлового комплексу.

Я не вважаю, що “Акваріумом” не буде користуватися моя дитина, тому що там дуже дорого. Я – за будинки. Так, хочу там мешкати. Одна річ – ходити до басейну, а інша – узяти кредит і купити житло”, – кричить жінка на весь коридор установи. Вона не схотіла відрекомендуватися.

Чому їм потрібні ці висотки – ніхто пояснити не може. Хтось каже: байдуже, що на місці дорогого спортивного комплексу з’являться багатоповерхівки, головне – забудовник обіцяв упорядкувати озеро Біле. На запитання, чому ж тоді люди не просять Київраду посприяти благоустрою без будівництва, відповідають: “У Києва немає на це грошей”.

 Я ходила в цей басейн до десяти років, а моя дитина не може, – зазначає ще одна мешканка. – У мене були ось такі синці від окулярів. А потім щось сталось, і басейн у дітей забрали. Тридцять років питанням оренди землі ніхто не цікавився. Чому не робили його для народу? Чому я маю дивитися на дорогі машини, які весь час під’їжджають до “Акваріуму”? Я хочу, аби там був парк, аби моя дитина ходила не в “Акваріум”, а на чисте озеро. Нам забудовник пообіцяв його благоустрій. Якщо ви зробите басейн для народу, тоді я погоджуся й піду. Мені просто шкода, що його забрали”.

Жінка поряд кричить:

 А ви знаєте, що забудовник віддає 30% квартир місту? Ні? То поцікавтеся. І ми би хотіли, аби їх отримали багатодітні мами”.

Зрештою, громада в залі голосує за відхилення ДПТ, переведення спортивного комплексу в комунальну власність, вирішує надіслати відкриті листи мерові Кличку з пропозиціями від місцевих мешканців і планує відкликати двох “депутатів-зрадників” – Михайленка та Турця.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539