Томос у сузір’ї Терезів: що пророкує Філарету та Гоголю “#Команда Порошенка”

0

У Приірпінні, у селищній раді Коцюбинського, активісти знайшли газету “Чому я за Петра Порошенка” від “#КомандаПорошенка”. На першій шпальті – портрет чинного Президента, усередині – розлога стаття про Томос, а на звороті – астрополітичний гороскоп, зокрема і для Філарета. Тут таки для Терезів, де розміщене фото Порошенка, пророкують успіхи й перемоги над недругами 2019 року.

Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО на “Українській правді”.

 

У “БПП” від газети відхрестилися: імовірно, з тієї причини, аби не звітувати про витрати на її видання.

“До партії ця газета не має стосунку”, – коментує Громадському руху ЧЕСНО Максим Саврасов, керівник секретаріату “БПП “Солідарність”.

На уточнююче запитання, хто б міг її видати та чи не цікавилися цим у партії, Саврасов каже, що видавцем є “одна з ініціативних груп”.

Громадський рух ЧЕСНО хотів би поспілкуватися з астрологом, який склав такий цікавий прогноз, проте Саврасов відповів, що астролога не знає й у прогнози не вірить.

Жодного контакту відповідальної особи з ініціативної групи, яка видала газету та може знати астролога, Саврасов не дає.

Зауважимо, що у виданні не зазначено його накладу, друкарні та відповідального за випуск.

 

“Статтею 32 Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу)” визначено, що в кожному випуску друкованого засобу масової інформації повинні міститися такі вихідні дані: назва видання; засновник; прізвище й ініціали редактора; порядковий номер випуску та дата його виходу у світ; наклад; ціна або позначка “Безкоштовно”; адреси редакції, видавця, друкарні; серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію; видавець тощо. Розповсюдження продукції друкованого засобу масової інформації без вихідних даних заборонено”, – наголошує юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат.

У Коцюбинській селищній раді Руху ЧЕСНО відмовилися пояснити, хто приніс до приймальні ці газети. Мешканець селища Юрій розповів, що 9 січня, коли він заходив до ради, бачив кількох осіб у куртках з написом “Команда Порошенка”, які приїхали в селищну раду. Зауважимо, що цей напис відповідає назві газети. Того самого дня інша жителька селища помітила ці газети у приміщенні ради, сфотографувала їх і передала Руху ЧЕСНО.

Цікаво, що в газеті “#Команда Порошенка” знак Водолія в гороскопі проілюстрований світлиною Патріарха Філарета. Рух ЧЕСНО звернувся по коментар до архієпископа Євстратія Зорі.

 

Як зазначив Євстратій Зоря, питання про те, як церква ставиться до ворожінь і гороскопів є настільки очевидним, що він не бажає коментувати його за браком часу.

Протоієрей Георгій Коваленко, ректор Відкритого православного університету, натомість запевняє, що сам ніколи не читає в газетах гороскопи, бо не вірить у них, “а навіщо читати те, у що не віриш”?

“Якщо людина не Богу довіряє, а вірить у “щось”, оце “щось” може бути чимось небезпечним. Начитається людина гороскопів і з підозрою починає дивитися на ближнього, вишукувати у своєму житті якусь кару, чи біль, чи хворобу… Тобто людина починає сама себе налаштовувати, вона програмує себе на те, щоб побачити у своєму житті те, що написано було в гороскопі. Вона перестає бути адекватною реальності й починає вірити або в те, що собі надумала, або ще гірше, якщо якісь там речі погані”, – застерігає панотець від читання гороскопів у газетах.

За словами отця Коваленка, з церковного погляду, гороскопи та ворожіння – це ті речі, які не личать християнам і прямо забороняються біблійною традицією та Святим Письмом.

“Чому християнство від цього (ворожіння, гороскопів тощо – прим. ред.) повністю відмовляється? Тому що ми знаємо реального Бога, який став людиною й жив серед нас, якого бачили та чули. А всі ці ворожіння – це віра в сили, невідомі, жахливі, яких треба певним чином задобрювати, приносити жертви. Це віра в невідоме і страх…” – зауважує священик.

Примітно, що в газеті, виданій “#Командою Порошенка” на підтримку гаранта, йому віщують перемогу: “…недруги будуть переможені”.

 

Окрім того, астрологічні прогнози склали і для таких політиків, як Барак Обама, Ангела Меркель, Тоні Блер

Ба більше, у гороскопі фігурують фото відомих людей, які давно померли, зокрема Тараса Шевченка та Миколи Гоголя.

Щодо якості гороскопів отець Коваленко пригадує, як став свідком написання їх у 1990-х роках.

“Що стосується гороскопів, то я ще з 90-х років пам’ятаю, як ми верстали свою церковну газету в редакції, а там само видавалася інша світська газета. І зазвичай ці гороскопи писали літредактори. І писали їх рівно стільки, щоб зайняти певний простір у газеті. Це не були ніякі фахівці з астрономії чи астрології. Насправді принцип оцих газетних гороскопів – можна написати будь-що. А з тобою за день відбуваються тисячі подій, і якщо людина мнітєльна, вона може собі надумати казна-що”.

Тривалий час на користь Порошенка працює команда піарників, комунікаційників, блогерів тощо, які, вочевидь, не належать до штату Адміністрації Президента і, ймовірно, навіть не мають стосунку до партії “БПП”.

“Це можна зрозуміти, оцінивши масштаб рекламних кампаній. 2018 року була зовнішня реклама від імені Порошенкателереклама, реклама в соцмережах і “джинса” в медіа. Основна тема кампанії Порошенка наприкінці 2018 року – питання надання Україні Томосу про автокефалію православної церкви. Попри запевнення Порошенка, що це не піар, реклама звідусіль наголошує на ролі Президента в цьому процесі. Саме тому її можна оцінювати як елемент агітаційної кампанії, спрямованої на вплив на виборця напередодні президентських виборів. Таким чином невідомі особи фактично ведуть виборчу кампанію Порошенка, і це дає йому змогу не звітувати про витрати на неї та про походження коштів, оскільки він досі не зареєструвався кандидатом”, – наголошує аналітик з партфінансів Ігор Фещенко.

 

Ось така реклама, приміром, системно з’являється на YouTube та у Facebook.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО повідомляв про те, що партія Президента скористалася персональними даними освітян та бюджетників і без їхнього відома переказувала кошти на рахунки “БПП”. Також аналітики підготували публікацію про політичні мутації партії “Солідарність”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539