Автори муралів на Осокорках не отримали гонорарів: за що держава заплатила мільйони гривень?

0

“Третій місяць я намагаюсь з’ясувати чому мурали на Осокорках обійшлись державі у 3,6 мільйони гривень. Спочатку державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко сказав, що малюватимуть найвідоміші світові митці і в них високі гонорари. У документах на Prozzoro на це закладено 1 млн 765 тисяч гривень. Тобто, майже половина усієї вартості проекту #morethanus”, – пише на своїй сторінці це фейсбук журналістка Альона Лунькова.

Вона з’ясувала, що художники працюють безкоштовно. Після цього вона запитала про це у Біденко. Той пообіцяв розібратися і після закінчення показати усі чеки, квитанції.

“Минув місяць. Мурали домалювали. Презентували. Пояснили, гроші не за роботу, а на райдери”, – зазначає журналістка.

“Тільки на підйомники пішло 600 тисяч гривень замість запланованих 150 тисяч. Багато грошей пішло на авіаквитки, художники відмовлялися користуватися економ-класом – це їхнє право, вони вважають себе світовою елітою, тому це був преміум або бізнес-клас. Під кожну цифру є чеки”, – запевняв Біденко.

Цікаво, що переможцем і виконавцем тендеру значиться ФОП Денис Смачелюк. За словами Лунькової, той підтвердив, що є давнім другом міністра інформполітики Юрія Стеця. Саме Смачелюк 13 серпня 2018 написав петицію на сайті мінсоцполітики про необхідність створення муралу на станції метро, щоправда, не на Осокарках, а Житомирській.

А вже 29 серпня ваше міністерство оголосило конкурс саме на створення такого муралу. А потім виявилося, що Смачелюк став був єдиним учасником конкурсу, а отже переможцем. А вже 17 вересня ДП «Центр захисту інформаційного простору України» Міністерства інформаційної політики уклало угоду з ФОП Смачелюк Денис Анатолійович про розпис станції метро Осокорки за 3,65 млн грн. Про це повідомляється у системі “Прозорро”.

21 грудня у системі “Прозорро” з’явилася додаткова угода. У ній є кошторис витрат, які формують вартість комплексу послуг.

Мурал на “Осокорках” закінчили 19 грудня 2018 року. Куратором проекту “MoreThanUs” став Гео Лерос.

Нагадаємо, площа розпису – 2 716 кв. м.“Концепт муралу складається з поєднання восьми поглядів митців світового рівня, їх креативного бачення та думок на актуальні теми, що стосуються безпосередньо українського народу”, – зазначали на початку робіт у КП «Київський метрополітен». За задумом митці мали звернутися до теми “територіальної цілісності України та підвищення іміджу України в сфері сучасного мистецтва на світовій арені”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539