Доля кінотеатру “Київ” визначиться наприкінці лютого: КМДА обіцяє прозорий конкурс

0

Його проведуть упродовж місяця-півтора, а договір про оренду підпишуть на десять років. Про це повідомив заступник голови КМДА Володимир Слончак сьогодні на брифінгу у Києві. При цьому, за його словами, старий орендар не матиме жодних привілеїв, хоча і зробив капітальний ремонт. Переможцем конкурсу стане учасник, який запропонує найбільшу вартість оренди ЦМК. Стартова сума загальної оренди становитиме 700 тисяч гривень на місяць.

Наразі орендар сплачує місту всього 47 тисяч гривень на місяць за приміщення площею 7 131 кв. м, водночас, надає площі у суборенду за значно вищою ціною. “Згідно з договорами суборенди, приміщення у 886 кв. м орендар здає за 208 тисяч гривень. Договорів суборенди декілька. До того ж, при укладанні договорів суборенди було порушено законодавство. Відтак, орендар не має права передавати приміщення в суборенду на строк довший, ніж сама оренда. Договір оренди сплив 4 січня 2019 року, а деякі приміщення надані у суборенду навіть до 2020”, – додав Володимир Слончак.

Окрім того, переможець конкурсу матиме певний перелік зобов’язань за новим договором оренди. Серед його умов, зокрема, проведення капітального ремонту власним коштом і обов’язкове проведення культурних заходів, необхідних місту та громадськості. Список умов буде підготовлений згодом.

Слончак також запевнив, у будь якому випадку кінотеатр не змінить свого цільового призначення навіть у разі зміни орендаря.

Наприкінці минулого року нинішні орендатори кінотеатру заявили, що їм поки не продовжили оренду. Тоді інтернетом почали ширитися версії щодо майбутньої долі комплексу. Знавці столичної кіно тусовки побоювалися, що разом зі старими орендарями зникне і артхаусний дух кінотеатру, у якому багато років поспіль відбувався, зокрема, кінофестиваль “Молодість”. І сумніви видавалися обґрунтованими, адже восени стало відомо про закриття ще двох знакових для столиці кінотеатрів – “Україна” і “Кінопанорама”. Обидва припинили роботу 1 жовтня. На місці одного з них планують звести дев’ятиповерховий готель. До того ж кінотеатр “Київ” у власності КП “Київкінофільм”, яке було створено  у 2007 році. До мережі наразі входять кінотеатри “Флоренція”, “Лейпциг”, “Краків”, “Загреб”, “Братислава”, “Київська Русь”, “Ліра”, “Салют” та низка інших не надто сучасних та прибуткових закладів.

За захист чинного керівництва “Києва” став голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко. Він визнає, що підприємству вдалося зберегти частину кінотеатрів у комунальній власності, проте розвитку не було. В інтерв’ю ВВС чиновник сказав: “Команда нинішніх орендарів зберегли, відродили та розвивають кінотеатр “Київ” за приватні кошти протягом ось уже 20 років і перетворили його на один з основних кіномайданчиків та фестивальних центрів не тільки Києва, а й всієї країни”. Проти передачі кінотеатру в комунальну власність виступили й представники кіноіндустрії.

Нагадаємо, кінотеатр Київ був наданий в оренду товариству з обмеженою відповідальністю “Культурний центр “Кінотеатр Київ” у 1999 році на десять років. У 2000 році команда провела у будівлі капітальний ремонт та закупила нове обладнання. У 2009-му у зв’язку з відсутністю заяви однієї зі сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення його терміну дії, договір продовжився на той же самий строк і на тих самих умовах.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539