Хроніка земельних махінацій Бучанської міськради: старі схеми в новому скликанні

0


Осінь 2018 року в Бучі  відзначилася початком чергових дерибанних рішень, пов’язаних із виділенням землі невідомим особам, що, ймовірно, є підставними. Варто зауважити, що до цього Бучанська міська рада справно штампувала відмови у виділенні земельних ділянок, посилаючись на постанову Верховного суду України від 16.12.2015р.

Але вже 6 вересня 2018 року Бучанською міською радою на сесії були прийняті рішення про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд наступним громадянам:

Дубичу А.М., 1000 кв.м. по вул. Котляревського, 18 (місце проживання: Рівненська обл.);

Матеюку О.В., 950 кв. м. по вул. Некрасова 2-л (місце проживання: Рівненська обл.);

Вербулевському В.Ю., 1000 кв.м. по вул. Котляревського, 20(місце проживання: Рівненська обл.)

Гурку В.В., 1000 кв.м. по вул. Некрасова 2-к (місце проживання: Рівненська обл.);

Кастеріній К.М., 1000кв. м. по вул. Патріотів (місце проживання: смт. Гостомель).

Усі ділянки знаходяться в Лісовій Бучі.

Варто звернути увагу, що заяви громадян Дубича А.М., Вербулевського В.Ю, Гурко В.В., Матеюка О.В. Кастеріної К.М. написані в один і той самий день (19 червня 2018) і час, оскільки номери реєстрації заяв збігаються за порядком. Вже 4 вересня 2018 тими ж громадянами були написані додаткові заяви з ідентичним текстом із проханням долучити до попередньої їхньої заяви графічні матеріали. Ці документи також мають таку черговість, що і перші. Того ж дня відбувається засідання “земельної” комісії Бучанської міської ради, а вже за два дні, 06 вересня 2018 року, депутати приймають для цих громадян позитивне рішення.

Після хвилі громадського невдоволення та ряду публікацій у ЗМІ про чергову спробу дерибану бучанської землі, міський голова Анатолій Федорук накладає “вето” на прийняті рішення.

25 вересня 2018 року депутати не змогли подолати “вето” міського голови і прийняті рішення були скасовані та відправлені на доопрацювання, проте цілком можуть бути винесені на наступні пленарні засідання сесії Бучанської міської ради.

І зараз про найцікавіше: якщо уважно придивитися до заяв Дубича А.М. та Матеюка О.В. від 19.06.2018 та 4.09.2018, закрадається думка, що вони написані однією людиною, адже почерк майже ідентичний.

Печать

Аналогічна ситуація і з заявами Вербулевського В.Ю. та Гурка В.В., лише заява Гурка В.В. від 19 червня 2018 написана іншим почерком, ніж три попередні: дві Вербулевського В.Ю. та одна заява Гурко В.В.

Печать

Попри невдалу спробу здійснення земельної афери, більшість депутатів на чолі з Анатолієм Федоруком на сесії Бучанської міської ради 24 жовтня 2018 року  знову приймають рішення про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд в межах Лісової Бучі, та цього разу цим громадянам:

Балишиній Марині Вікторівні, 900 кв.м. по вул. Революції;

Бантюк Людмилі Дмитрівні, 1000 кв.м. по вул. Революції;

Карпенко Дарії Сергіївні, 1000 кв.м.по вул. Котляревського;

Кожухару Андрію Сергійовичу, 1000 кв.м. по вул. Патріотів.

Заяви громадян Балишиної М.В. та Бантюк Л.Д. зареєстровані 22.10.2018 року і, ймовірно, в один і той же час, оскільки в номерах реєстрації заяв, як і в попередніх випадках, збережена послідовність. А уже за 2 дні  –  24 жовтня, на сесії Бучанської міської ради можна було спостерігати за позитивним голосуванням щодо відповідних рішень про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд.

Заяви громадян Балишиної  М.В. та Бантюк Л.Д.  написані схожими почерками, і цей збіг говорить ні про що інше, як про одноосібність написання. Жодне з чотирьох вищенаведених рішень “заветовані” не були.

Печать

Очевидно, що 39 соток бучанської землі не задовольнило депутатські апетити, тож уже через місяць на сесії Бучанської міської ради 29 листопада 2018 року були прийняті рішення про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд ( присадибна ділянка) вже згадуваним:

Дубичу Андрію Михайловичу, 1000кв.м. по вул. Котляревського (змінено місце проживання на місто Буча);

Кастеріній Катерині Миколаївні, 1000 кв.м. по вул. Котляревського (змінено місце проживання на місто Буча)

та таким громадянам:

Шалавінському Олександру Віталійовичу, 800 кв.м. по вул. В. Антоновича (місце проживання: смт Брусилів);

Акулініну Андрію Анатолійовичу, 800 кв.м по вул. Кондратюка(місце проживання:Києво-Святошинський р-н);

Поліщук Наталії Леонтіївні (між з/д 3210800000:01:087:0115 (власник Зіневич Олексій) та 3210800000:01:087:0121 (власник Зіневич Наталія Олексіївна));

Лисаченко Наталії Сергіївні (праворуч від з/д 3210800000:01:087:0117 (власник Зіневич Олексій);

Лисаченко Анастасії Сергіївні (біля з/д 3210800000:01:087:0120 (власник Зіневич Наталія Олексіївна).

Знову ж таки всі ділянки знаходяться в Лісовій Бучі.

Незважаючи на те, що попередні заяви громадян Дубича А.М. та Кастеріної К.М. відправлені на доопрацювання, 8 листопада 2018 року (знову в один день) вони пишуть ще по одній заяві, де вже вказують інше, ніж у попередніх заявах, місце проживання, змінюючи також бажане місце розташування земельної ділянки. Громадянка Кастеріна К.Д.  вказує на земельну ділянку по вулиці Котляревського, що межує із земельною ділянкою за адресою: м. Буча вул. Коляревського, 16.

Печать

Можливо, це саме та ділянка, яку в своїй попередній заяві вказував громадянин Дубич А.М. за адресою: м. Буча, вул. Котляревського, 18. А сам громадянин Дубич А.М. в своїй заяві зазначає земельну ділянку поряд з тією, яку зазначила Кастеріна К.М. Тож, це ділянка за адресою: м.Буча, вул. Котляревського, 20. Саме це місце розташування земельної ділянки вказував гр. Вербулевський В.Ю. 

Громадяни Шалавінський О.В. та Акулінін А.А. написали свої заяви  в один і той же день – 19.11.2018 року, і бажані земельні ділянки теж межують одна з одною.  Текст заяв аналогічний та різниться лише адресою земельної ділянки, ось тільки Акулінін А.А. в своєму документі вказує адресатом бучанського міського голову Федорчука А. П. , а не Федорука А.П.

Крім того, три земельні ділянки, на які наданий дозвіл на розробку проектів землеустрою відповідно до графічних матеріалів Поліщук Н.Л., Лисаченко Н.С., Лисаченко А.С., самовільно зайняті та огороджені парканом і , відповідно до інформації публічної кадастрової карти України,  межують з земельними ділянками к.н. 3210800000:01:087:0115 (власник Зіневич Олексій), к.н. 3210800000:01:087:0117 (власник Зіневич Олексій), к.н. 3210800000:01:087:0120 (власник Зіневич Наталія Олексіївна), к.н. 3210800000:01:087:0121 (власник Зіневич Наталія Олексіївна). І чи варто дивуватися тому, що всі вищезгадані громадяни є працівниками компанії, власником якої є громадянин Зіневич Олексій.

Усі сім заяв пройшли перевірку земельного відділу Бучанської міської ради, отримали позитивний висновок депутатської комісії з питань містобудування та природокористування і внесені в порядок денний сесії Бучанської міської ради, де за них проголосувала депутатська більшість.

Якщо не враховувати “заветовані” рішення міської ради, то Бучанською міською радою за дві сесії надано дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею – 105 000 кв.м, вартість якої за середньою ринковою оцінкою становить приблизно 15 мільйонів гривень.

Відсутність відповідної реакції правоохоронних органів лише сприяє знахабнілості й недобросовісності депутатів, які продовжують виділення землі, чим завдають колосальних збитків бучанській громаді.

Так, на сесії 24 січня 2019 року депутатська більшість виділила 19 600 кв.м Сергію і Марині Шахматенкам. Сегій Шахматенко є власником Бучанського заводу бруківки та часто отримує багатотисячні підряди з бучанського бюджету. Приблизна вартість виділеної землі становить 2,5 мільйони гривень.

За всі вищенаведені рішення проголосували депутати з партій “Нові обличчя”, “Блок Петра Порошенка”, “Батьківщина”, “Партія захисників вітчизни”, “Наш край” та “УКРОП”. За подібні рішення не голосувала лише депутатська фракція “Свобода”, оскільки послідовно засуджує протизаконні дії більшості депутатів та міського голови. Більше того, депутатами фракції були направлені відповідні звернення в правоохоронні органи.

У підсумку, за останні місяці Бучанська громада позбулася землі на суму 17,5 мільйонів гривень. І в найближчому майбутньому саме громада повинна дати оцінку таким діям народних обранців, які явно не збираються виправдовувати довіру.

Поодинокі благі вчинки чи дешеві подачки окремих депутатів аж ніяк не варті тих збитків, які отримує місто і його жителі.


Автор: Іван Окоєв, депутат Бучанської ради від “Свободи”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539