Фасад кінотеатру “Зоряний” зміниться – кияни заперечують

0

На сайті Київради вже з’явилась петиція з побажанням не змінювати зовнішній вигляд будівлі.

“Вимагаємо зберегти існуючий зовнішній вигляд кінотеатру з використанням автентичних матеріалів оздоблення та заповнення прорізів. Проекти інтер’єрів будівлі залишаємо на розгляд фахівця, але з урахуванням загального сприйняття будівлі”, – пише киянин Василь Николишин.

На своїй сторінці у фейсбуці той пояснює, що важливо зберегти київську архітектуру доби модернізму. “А вона зникає так само швидко, як і решта архітектурної спадщини Києва”, – зазначає він.

Николишин демонструє фото реконструкції будівлі кінотеатру “Зоряний”.

У проектній документації зазначено, що до кінотеатр мають відновити до весни 2019.

“Але є нюанс: у ході реконструкції лаконічний і колоритний модерністський фасад будівлі… просто знищать і замінять на сучасний скляний курник з натяком на креативність, – пояснює автор петиції. – Очевидно, що усе це нам подадуть як величезну перемогу: бачте, місто повернуло людям кінотеатр, справедливість перемогла, ура! От тільки насправді це буде вже зовсім інша будівля, фактично новобуд, від якого не збережеться навіть частинки оригінального фасаду (як от у випадку ЦУМу). Назавжди зміниться і вигляд усього кварталу цієї частини Печерська. Дух місця назавжди втрачено, живого свідка своєї неповторної архітектурної доби вбито”.

Нагадаємо, кінотеатр перебуває у приватній власності. У 2003 році між регіональним відділенням Фонду державного майна міста Києва та комерційною структурою ТОВ “Кіноцентр” Зоряний” було укладено договір купівлі-продажу приміщення вул. Московській, 31/33 площею 4 284 кв. м. за ціною 8,6 млн гривень. В умовах договору йдеться, що новий власник зобов’язався зберігати профіль основної діяльності комплексу – демонструвати кіно – протягом п’яти років. Після приміщення використовувалось для потреб “Партії регіонів”. За даними системи YouControl, директором ТОВ “Кіноцентр Зоряний” у 2003-2006 роках був Андрій Кравець – екс-глава Державного управління справами (2010 год – лютий 2014 роки), член Партії регіонів, якого називають “завгоспом Януковича”. З 2006 року і до початку лютого 2015 року керувала ним дружина Кравця – Марина Пелих.

Столичні депутати робили спроби повернути комплекс у комунальну власність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539