Готівка замість субсидій: Кабмін хоче залишити нас без світла і тепла?

0

З березня місяця українці почнуть отримувати замість субсидії живі гроші. Про це повідомляє Кабмін.

Таке нововведення уряд Гройсмана, який планує йти в парламент, запускає за два місяці до президентських виборів. Тобто виборці перед виборами отримають вперше обігові гроші – готівку (читай підкуп виборців) – і тепер не від держави, а від людей залежить, чи надійдуть ці кошти на рахунки комунальних підприємств чи інших організацій, які надають послуги.

Інновацію уряд вирішив вводити під час опалювального сезону. Тобто тоді, коли органи місцевого самоврядування думають, де взяти гроші, щоб оплатити ліміти “Нафтогазу” при тому, що населення точно не платить 100% за спожиті послуги і субсидійні кошти, які гарантовано приходять – часто ратяують.

“Для прикладу. Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень  залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Тобто суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття, як обов’язковий платіж, скасовується”, – роз’яснює Уряд.

Але чергова казка від Уряду має свої ризики.

І за останні кілька років роботи Кабміну громади по всій Україні вже добре знають, що таке виходити на вентелі і захищати тепло в своїх оселях. Кабмін доуправлявся до того, що восени 2018 року за півроку до виборів президент через безсилля управлінців Кабміну включав в ручному режимі опалення у Смілі, Шепетівці та інших населених пунктах. Так має бути?

Це провал у роботі виконавчої гілки влади, якщо Президент має йти на вентель і відкривати його. Але як виявилося два роки виморожування – це квіточки.

За нових умов, якщо борги населення суттєво зростуть і гарантованих надходжень вже не буде від держави, то депутати місцевих рад постануть вже восени перед проблемою, де брати гроші на ліміти населення. Тобто хтось перед виборами пропіариться за рахунок того, що малозабезпечені верстки населення отримають, як сказано в повідомленні Кабміну, “живі” гроші, а місцева влада за такий піар Уряду Гройсмана, восени з високою ймовірністю розраховуватиметься за борги популізму, на якому в цей же час Гройсман і його команда входитимуть в паралмент. І всім буде точно не до людей. Старий склад парламенту до листопада буде розуміти, що це останній місяць роботи, а новий не запрацює.

А найгірше те, що є ті громади, де кльіка років панує безвладдя, бо ті ж таки паралментарі не призначають виборів (Українка, Ірпінь, Борова, Луцьк і т д.). І тоді хто вирішуватиме проблеми громад там, де при владі тітушки?

І це не єдина проблема, яка спровокована урядом і яка вплива на опалювальний сезон. Уряд піднімає мінімальну зарплату, яка є складовою тарифів, а тарифи мають затверджувати на рівні місцевого самоврядування. І якщо органи місцевого самоврядування не працюють належним чином й громади опинилися в заручниках депутатського терору, то борги ростуть, бо тарифи не змінили, і знову восени ми маємо проблеми з опалювальним сезоном і думаємо, де взяти ліміти.

З аналогічними проблемами можуть зіткнутись і водоканали. В складовій тарифів на водопостачання і водовідведення чималу частину займає електроенергія, за яку треба платить місяць в місяць. У разі несвоєчасних платежів субсидіантів міста і селища можуть опинитись в колапсі, адже РЕС-и відключають оперативно від електропостачання. У нас були випадки, коли через заблоковані рахунки Коцюбинська селищна рада опинялася без світла. Виключали і вуличне освітлення. Людей не пожаліє ніхто.

Щоб не допустити господарчий колапс місцеві ради вимушені будуть бюджетними кошти покривати борги населення, які постійно зростають, так як ціни на продукти харчування і ліки також ростуть.

І це добре, якщо в громаді депутати будуть ходити на сесії і голосувати. А буває так, що рік депутати навіть не можуть в законний спосіб відголосувати бюджет.

Звичайно комунальні підприємства мають стягувати борги з неплатників, але потрібно чесно казати, що в державі є велика проблема з роботою судів, і не менша проблема з виконанням рішень суду. Тому невиключно замість фінансування благоустрою чи соцпрограм ради вимушені будуть принаймі частково покривати ці борги.

Таким чином популізм Уряду Гройсмана, на рекламу якого витрачаються немалі кошти, буде коштувати громадам дуже дорого. А потім віце-прем’єр Геннадій Зубко розведе руками, посміхнеться і скаже магічне слово: децентарлізація.

Дійсно, за що ж у нас відповідає уряд? Виключно за роздачу кешу перед виборами. А там чухраїнське: якось то воно буде.

Авторка: Ольга Матюшина, селищна голова Коцюбинського

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539