Опалення: найбільші тарифи у Фастові, найменші – у Тетіїві

0

У Фастові мешканці в сердньому за метр квадратний платять 126 грн, а за відсутності лічильників 143, 23 грн. Це найвища ціна в регіоні. Очолює місто мер обраний від ПП “Нові обличчя” Михайло Нетяжук.

Найнижча вартість на опалення в Тетіїві – в середньому 25 грн за метр. Це пояснюється тим, що для КП КОР “Тетіїтепломережа” переглядали тарифи останній раз 01.03.2017 р., хоча мінімальна зарплата збільшувалась, інфляційні і виробничі витрати також зростали.

Редакція “Громади Київщини” вирішила дослідити яка загальна ситуація з тарифами на опалення наразі в Київській області. Ось які дані надали джерела редакції в Мінрегіонбуді.

Мер Фастова Нетяжук роз’яснює:

“Я не знаю чи дійсно у Фастові найбільший тариф для населення в Київській області, але можу запевнити, що понад 95% населення використовують індивідуальне опалення. Навіть в квартирах вистних будинків стоять котли. КП “Фастівтепломережа” надає послуги менш як 100 квартирам. Враховуючи, що це може бути одна квартира на 9-ти поверховий будинок, то собівартість такої послуги висока і порівнювати її з іншими містами не можливо. Ті, кого обслуговує КП, або пільгові категорії, або по субсидіям. Скарг на тарифи не було”, – говорить”.

19 жовтня 2018 року Кабінет міністрів України підвищив ціну на газ для населення з 1 листопада на 23,5% – до 8550 грн за тисячу кубометрів.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 10 грудня 2018 року підвищила для населення тарифи на опалення 18 теплокомуненерго з 1 січня 2019 року в середньому на 16,6% у зв’язку з підвищенням вартості газу для потреб населення. Про це повідомляє УНІАН.

В Київській області застосовуються сезонні, двоставкові і єдині тарифи. Тарифи на опалення для теплопостачальників, які виробляють більше ніж 20000 тис. гКал встановлює НКРЕКП, для виробників меншої потужності встановлюють виконавчі комітети місцевих рад.

Вартість теплової енергії на Київщині коливається наступним чином

Загальна картина тарифної сітки по області характеризується ось такими таблицями.


Як бачимо, в деяких містах тарифи не перглядались з 2017 року, хоча уряд піднімав мінімальну зарплату, яка є складовою тарифів, а тарифи мають затверджувати на рівні місцевого самоврядування.

І якщо органи місцевого самоврядування не працюють належним чином або займаються популізмом , то громади напередодні опалювального сезону можуть опинитись в заручниках, бо невідворотно зростатимуть борги.

Як повідомляв рух ЧЕСНО, Кабмін доуправлявся до того, що восени 2018 року за півроку до виборів президент через безсилля управлінців Кабміну включав в ручному режимі опалення у Смілі, Шепетівці та інших населених пунктах.

З березня уряд Гройсмана запускає нововведення, українці почнуть отримувати замість субсидії живі гроші. Про це повідомив Кабмін.

За два місяця до презеденських виборів виборцям замість нарахування субсидій даватимуть гроші і відповідальність за своєчасну сплату комунальних послуг уряд експерементально покладає на людей, що, за оцінкою представників місцевого самоврядування, може призвести осінню до господарчого колапсу вразі несумлінності людей щодо вчасних проплат, без чого лімітів на газ просто не видаватиме населеним пунктам.

Фото на кавер: Кореспондент

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539