Столичні дитсадки: чому іногородні посунулися в черзі

0

У електронній черзі в дитсадки Києва з’явилась графа “місце реєстрації”. Через це діти, які не мають столичної прописки, суттєво опустились вниз по черзі.

У КМДА пояснили, що в електронній черзі в дитсадки планується зберегти приорітет для дітей, зареєстрованих в Києві, при цьому неважливо в якому саме районі. За умови наявності київської прописки у дитини батьки зможуть обрати садок в будь-якому районі міста.

В мережі це вже виклилакало жваві дискусії

Батькам, які не мають реєстрації, але бажають щоб їх діти відвідували столичний дитсадок доведеться доплачувати за послуги дошкільної освіти, або ці видатки зможуть взяти на себе бюджети територіальних громад, до якої відноситься дитина. Це у тому випадку, якщо за це відголосують депутати місцевої ради.

У Київській області лише у Приірпінні батьки сплачують повну вартість харчування. В Бучі 40% відшкодовується з місцевого бюджету, найбідніші міста намагаються хоч 10% відшкодовувати з бюджету. В Ірпені, якому підпорядковуються освітні заклади Коцюбинського, Ворзеля та Гостомеля, після того, як міським головою став Володимир Карплюк, батьки одразу отримали 100% оплату за харчування у садочках та школах.

При цьому КМДА запроваджує не лише оптимізацію електронної черги з наданням переваги дітям з київською реєстрацією.

Цього року в Києві планують запровадити нове шкільне меню та змінити організацію харчування в навчальних закладах до початку наступного навчального року.

Чинний збірник рецептур був виданий ще в 1957 році, після чого дещо корегувався в 1984 і 1991 роках.

За данними МОЗ, близько 80% дітей, яким пропонується шкільне харчування, не хочуть споживати їжу в їдальнях. І значну частку їжі, на яку витрачається більш ніж півмільярда гривень державних коштів щорічно, просто викидають. Діти не мають бажання харчуватись у шкільній їдальні, вони купують їжу в буфеті. Там пропозиція теж не найкраща.

Нині у Києві безоплатно, за кошти міського бюджету, харчується понад 127 тисяч дітей. 121 тисяча – це учні 1-4 класів і понад 6 тисяч – це діти пільгових категорій 5-11 класів. У 2018 році з київського бюджету на харчування дітей у закладах освіти було направлено близько 500 млн грн.

Про те, що відвідування садків та шкіл для іногородніх стане платним
ще торік писав рух ЧЕСНО. Подібна система вже діє в Тернополі.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539